Πέμπτη 2 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Συσκοτίζουν τις αιτίες για τα λαϊκά βάσανα με την πρόταση για Εξεταστική

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής «για τη διερεύνηση και διαλεύκανση των συνθηκών και των ευθυνών που οδήγησαν στην υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης και για κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή και υλοποίηση των Μνημονίων». Η πρόταση αφορά στη διερεύνηση της περιόδου απ' τον Οκτώβρη του 2009 έως το Γενάρη του τρέχοντος έτους, αφήνει εκτός, δηλαδή, προηγούμενες κυβερνήσεις (Σημίτη, Καραμανλή), γεγονός που επικρίθηκε τόσο από κόμματα της αντιπολίτευσης όσο κι από στελέχη του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Δ. Παπαδημούλης.

Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση επιχειρεί μέσα απ' τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία να αποσπάσει την προσοχή του λαού απ' το γεγονός ότι εφαρμόζει μέχρι κεραίας όσα ζητά να τεθούν στο μικροσκόπιο της Εξεταστικής. Ταυτόχρονα, αποπειράται να συγκαλύψει την πραγματική αιτία της καπιταλιστικής κρίσης, που είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία και το κέρδος, που φέρνουν την αναρχία στην παραγωγή, η οποία φρενάρει την ανάπτυξη. Η κρίση είναι που έφερε τα μνημόνια. Ενοχοποιεί μια μορφή διαχείρισης για να υπερασπιστεί το σύστημα.

Στο πλαίσιο αυτό διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι η σύσταση της Εξεταστικής θα συμβάλει στην «ουσιαστική αναζήτηση των αιτιών και των ευθυνών για την πρωτοφανή οικονομική κρίση, μια κρίση χρέους που μετατράπηκε σε εθνική τραγωδία»! Βεβαίως, το μεγάλο χρέος δημιουργήθηκε από τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων για να επενδύουν και να κερδίζουν, αλλά και από τους επιθετικούς, ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς. Το πληρώνει ο λαός για να σωθεί το κεφάλαιο που το δημιούργησε.

Η πρόταση που κατατέθηκε απ' τα συγκυβερνώντα κόμματα ξεκινά με την υπογραφή της πρώτης δανειακής σύμβασης, το Μάη του 2010, σαν να ήταν ουρανοκατέβατη η εξέλιξη αυτή. «Με την δανειακή σύμβαση επιβλήθηκε στην Ελλάδα η υποχρέωση να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής που εξουθένωσε την κοινωνία, διέρρηξε τον κοινωνικό ιστό και διέλυσε την οικονομία», υποστηρίζεται, κρύβοντας ότι επρόκειτο για μέτρα εξειδίκευσης της αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ που εφαρμόστηκαν ή εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη - μέλη της προκειμένου να θωρακιστούν η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Ψάχνουν ένα ακόμη δικό τους άλλοθι

Διατυπώνεται ακόμα ο ισχυρισμός ότι «το πρόγραμμα της υποτιθέμενης διάσωσης της ελληνικής οικονομίας έχει απολύτως αποτύχει», πλαισιωμένος από στοιχεία για την κατάσταση της κοινωνίας και της οικονομίας (π.χ. χρέος, ΑΕΠ, ανεργία). Πρόκειται για έμμεση διαμαρτυρία για το γεγονός ότι το υπάρχον πρόγραμμα εμποδίζει το αστικό κράτος να στηρίξει με ρευστό την αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας. Γιατί, κατά τα λοιπά, οι ανατροπές που συντελέστηκαν στη ζωή των εργαζομένων δεν αμφισβητούνται απ' την κυβέρνηση ως όρος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Οι βουλευτές της συμπολίτευσης ζητούν η Εξεταστική «να αποδώσει τις ευθύνες που αναλογούν στους πολιτικούς πρωταγωνιστές της περιόδου οι οποίοι αποφάσισαν την είσοδο της χώρας στο καθεστώς της μνημονιακής επιτροπείας και υλοποίησαν συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον, ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο και την οικονομία της χώρας και θυματοποίησαν τον ελληνικό λαό».

Συγκεκριμένα, ζητούν η Επιτροπή να διερευνήσει την υπογραφή της πρώτης Δανειακής Σύμβασης, την περίοδο από το Μάη 2010 έως το Νοέμβρη 2011, ώστε να διαλευκανθούν οι συνθήκες που οδήγησαν στην υπογραφή της δεύτερης δανειακής σύμβασης, την περίοδο από το Νοέμβρη του 2011 έως το Μάη του 2012 ώστε να διαλευκανθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες υλοποιήθηκε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, την περίοδο από τον Ιούνη του 2012 έως το Γενάρη του 2015 ώστε να διαλευκανθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες υλοποιήθηκε η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Επιπλέον, ζητούν να διερευνηθεί και η «λειτουργία οργάνων και μορφωμάτων που προορίσθηκαν νομοθετικά να εξυπηρετήσουν την υλοποίηση των Μνημονίων και των μνημονιακών στόχων, όπως το ΤΑΙΠΕΔ, η Γενική Γραμματεία Εσόδων κ.λπ.», τα οποία μορφώματα η κυβέρνηση διατηρεί βεβαίως.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποπροσανατολισμού συνέχεια...(2015-06-10 00:00:00.0)
Εξαπατούν το λαό τα κόμματα της ΕΕ(2012-11-03 00:00:00.0)
Δύο δρόμοι υπάρχουν(2012-11-03 00:00:00.0)
Πλατιά στήριξη με ψηφίσματα φορέων και υπογραφές(2012-10-14 00:00:00.0)
Ο λαός έχει πείρα για το ρόλο των εξεταστικών(2012-09-09 00:00:00.0)
Οι εξεταστικές δεν ανακόπτουν την αντιλαϊκή επίθεση(2012-09-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ