Τετάρτη 1 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Στους 68.345 οι εισακτέοι στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Πάνω από 100.000 είναι οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων που θα διεκδικήσουν τις παραπάνω θέσεις

Από την ανάρτηση των αποτελεσμάτων των περσινών πανελλαδικών εξετάσεων

Phasma

Από την ανάρτηση των αποτελεσμάτων των περσινών πανελλαδικών εξετάσεων
Σε 68.345 ανέρχονται οι θέσεις των εισακτέων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Οπως ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Παιδείας, από τις παραπάνω θέσεις, οι 44.200 είναι στα Πανεπιστήμια και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και 24.145 θέσεις σε ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και Ανώτερες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΑΣΤΕ).

Στον παραπάνω αριθμό δεν συμπεριλαμβάνονται οι θέσεις στις στρατιωτικές σχολές, στις σχολές Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και οι θέσεις που ορίζονται καθ' υπέρβαση για συγκεκριμένες κατηγορίες υποψηφίων.

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων που είχε ανακοινωθεί πέρυσι ήταν 70.305, από τους οποίους οι 46.735 στα Πανεπιστήμια και οι 23.570 σε ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και ΑΣΤΕ.

Οι φετινοί υποψήφιοι, με βάση τις αιτήσεις για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις, είναι 101.508 από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, ενώ ξεχωριστά πρέπει να μετρηθούν όσοι υποψήφιοι υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο για το 10% των θέσεων, χωρίς νέα εξέταση.

Από το συνολικό αριθμό των 68.345 θέσεων διατίθενται:

-- 90% των θέσεων των Πανεπιστημίων και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και ποσοστό 69% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, στους μαθητές της Γ' τάξης του ημερήσιου Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β') και τους αποφοίτους Λυκείων που θα λάβουν μέρος στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις.

-- 10% των θέσεων σε υποψηφίους που δε συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις το έτος 2015 και είναι κάτοχοι απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έλαβαν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των ημερήσιων Γενικών Λυκείων ή ημερήσιων ΕΠΑΛ τα έτη 2013 ή 2014. Ο ακριβής αριθμός των υποψηφίων θα γνωστοποιηθεί μετά την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων.

-- 20% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης στους υποψηφίους ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α') που θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των τεσσάρων μαθημάτων.

-- 1% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης στους υποψηφίους Εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α') που θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των δύο μαθημάτων.

-- 1% πέρα από τον αριθμό εισακτέων διατίθεται για τους μαθητές και αποφοίτους των Εσπερινών Γενικών Λυκείων καθώς και τους υποψηφίους Εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β') που θα λάβουν μέρος στις αντίστοιχες πανελλήνιες εξετάσεις της Δ' τάξης των Λυκείων αυτών.

-- Για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων υπουργείων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ