Σάββατο 28 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Στις λογικές του καλύτερου ελέγχου των ακραίων καταστάσεων

Με το μεγαλύτερο μέρος του να καταλαμβάνει το θέμα αντιμετώπισης της βίας στους αγωνιστικούς χώρου, δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, το νέο αθλητικό νομοσχέδιο. Μάλιστα, όπως διευκρινίστηκε από τον υφυπουργό Αθλητισμού, πρόκειται για επείγοντα μέτρα και στόχος είναι να παταχθούν οι παθογένειες που υπάρχουν.

Εξισορρόπηση και όχι ρήξη

Ωστόσο, εκείνο που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι για μια ακόμη φορά το βάρος δίνεται στην αυστηροποίηση των ποινών και των μέτρων καταστολής για το φαινόμενο της βίας προκειμένου να υπάρξει μια καλύτερη διαχείριση της κατάστασης, στο πλαίσιο πάντα των κανόνων και των λογικών που επιβάλλει το σημερινό οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού. Οπως φαίνεται, στόχος είναι η εξισορρόπηση κάποιων καταστάσεων οι οποίες έχουν ξεπεράσει τα όρια και έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, προκειμένου να μην υπάρχουν συνέπειες στην ίδια την εμπορικότητα του προϊόντος, παρά η σοβαρή ενασχόληση με την ουσία και τις ρίζες του ίδιου του φαινομένου της βίας.

Για παράδειγμα, αρκετά απ' αυτά που φέρνει το νέο νομοσχέδιο, όπως η διά νόμου εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου από τις ΠΑΕ και ΚΑΕ, έχουν ξαναειπωθεί στο παρελθόν σε αντίστοιχα νομοσχέδια αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκαν στην πράξη. Το ίδιο ισχύει και για το καθεστώς λειτουργίας των συνδέσμων οπαδών όπου προβλέπεται αυστηρότερος έλεγχος ή μετατροπή τους σε λέσχες φιλάθλων, αφού και παλιότερα είχε επιχειρηθεί κάτι ανάλογο (νομοσχέδιο Γερουλάνου) χωρίς όμως τα ανάλογα αποτελέσματα. Οπως επίσης και για το θέμα της ανάκλησης της άδειας αθλητικής αναγνώρισης κάποιου σωματείου που θα θεωρηθεί ότι υποκινεί τη βία.

Μεγιστοποίηση των ποινών

Παράλληλα, ακόμα και οι καινοτομίες (σε σχέση με αντίστοιχα του παρελθόντος) του νέου νομοσχεδίου μπορεί στο θέμα της απειλής προς ομάδες και επιχειρηματίες να επιτελούν το ρόλο τους, ωστόσο παραμένει αμφίβολο αν θα αποτελέσουν και τη λύση του φαινομένου της βίας στα γήπεδα. Μερικά από τα νέα μέτρα που έρχονται στο προσκήνιο για πρώτη φορά είναι η αύξηση των αρμοδιοτήτων του υφυπουργού Αθλητισμού κυρίως στο θέμα της επιβολής ποινών, η αύξηση των οικονομικών προστίμων για ομάδες και φυσικά πρόσωπα (μπορούν να φθάσουν και τα 25 εκατ. ευρώ) ή ο αποκλεισμός απ' τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (για πρώτη φορά διά νόμου). Ειδική αναφορά χρήζει το άρθρο για επιβολή προστίμων σε ΜΜΕ που βάσει σχολίων ή ρεπορτάζ θα θεωρηθεί ότι παροτρύνουν, υποκινούν, ενθαρρύνουν ή επιδοκιμάζουν φαινόμενα βίας και ρατσιστικών συμπεριφορών.

Στο θέμα του στοιχήματος στον αθλητισμό είναι προφανής ο στόχος του νομοσχεδίου να χτυπηθούν κυρίως τα κακώς κείμενα του φαινομένου παρά η πλήρης απαγκίστρωση του αθλητισμού απ' τις λογικές του τζόγου. Οπως προβλέπεται σε σχετικό άρθρο, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού θα έχει τη δυνατότητα να εισηγείται την απαγόρευση εισόδου στο κουπόνι του Στοιχήματος ομάδων που εμφανίζονται με συχνότητα στους φακέλους με ύποπτα παιχνίδια που στέλνει η UEFA. Επίσης, θα δίνεται το δικαίωμα στον αρμόδιο υπουργό να αποφασίζει τη χρονική μετάθεση αγώνα, για τον οποίο υπάρχουν πληροφορίες απόπειρας χειραγώγησής του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ