Σάββατο 21 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ - ΕΕ
Εντείνονται τα παζάρια με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ που προσέρχεται στις συνομιλίες στη Γενεύη
Ο ΥΠΕΞ του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ που προσέρχεται στις συνομιλίες στη Γενεύη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εντείνονται οι πιέσεις και οι ζυμώσεις στο Ιράν για μια διεθνή συμφωνία σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα τόσο από Ουάσιγκτον όσο και από Βρυξέλλες, όσο πλησιάζουμε προς την ημερομηνία - ορόσημο της 31ης Μάρτη οπότε θα πρέπει να έχει καταληχθεί μια αρχική συμφωνία - πλαίσιο.

Χτες σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τον ιρανικό λαό, με αφορμή τους εορτασμούς για τη γιορτή του Νεβρούζ (ή Νορούζ), της ιρανικής νέας χρονιάς κατά την εαρινή ισημερία της 21ης Μάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την Τεχεράνη να εκμεταλλευθεί την «ιστορική ευκαιρία» για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, υποσχόμενος πως θα είναι «επωφελής για το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και για πολλά χρόνια».

«Οι επόμενες μέρες και βδομάδες είναι κρίσιμες. Οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει, αλλά διαφορές παραμένουν», τόνισε ο Ομπάμα, σημειώνοντας ότι υπάρχουν άνθρωποι «στις δύο χώρες μας και εκτός αυτών» που αντιτίθενται σε μία διπλωματική διευθέτηση.

«Επί δεκαετίες, οι χώρες μας χωρίζονται από την καχυποψία και τον φόβο... έχουμε μία ευκαιρία να προχωρήσουμε και αυτή θα είναι επωφελής για τις χώρες μας και για τον κόσμο για πολλά χρόνια. Είμαι πεπεισμένος ότι οι χώρες μας έχουν μία ιστορική ευκαιρία να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα κατά ειρηνικό τρόπο και δεν πρέπει να την χάσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Προχτές, πάντως, οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ Τζον Κέρι και Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ συναντήθηκαν εκ νέου στη Λοζάνη της Ελβετίας διαπιστώνοντας «πρόοδο» στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, ενώ αντίθετα Ευρωπαίος ανώνυμος διπλωμάτης εκτιμούσε ότι χρειάζεται ακόμη πολύς χρόνος μέχρις ότου καταληχθεί μια συμφωνία. Βεβαίως, το παζάρι που γίνεται με το Ιράν, μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη. με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα αφορά κυρίως τη γεωστρατηγική του θέση και το ρόλο του στην περιοχή, κάτι που αξιοποιεί και η ιρανική αστική τάξη. Το ζήτημα της δυνατότητας απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν που χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστές είναι μόνο το πρόσχημα, καθώς άλλες σύμμαχες χώρες έχουν ήδη πυρηνικά όπλων (π.χ Ισραήλ, Πακιστάν) αλλά το πραγματικό διακύβευμα είναι ο τεράστιος πλούτος του Ιράν. Οι αστικές τάξεις του Ισραήλ, της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας που αντιδρούν, το κάνουν γιατί απειλούνται τα δικά τους συμφέροντα και φοβούνται υποβάθμιση του δικού τους ρόλου στην περιοχή.

Τριμερής συνάντηση στις Βρυξέλλες

Επιπροσθέτως, χτες, οι ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας Αγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ντέιβιντ Κάμερον, αντίστοιχα, προσκλήθηκαν από την επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι σε σύσκεψη σήμερα το πρωί με θέμα τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ