Σάββατο 7 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Την Πέμπτη 12 Μάρτη στους κινηματογράφους η ταινία «FILS DE GRÈCE»

Στις 12 Μάρτη, ξεκινά να προβάλλεται στις αίθουσες η νέα ταινία του Διονύση Γρηγοράτου. Το «FILS DE GRECE» είναι μια ταινία σύνθεσης, μυθοπλασίας και «δραματοποιημένου» αρχειακού υλικού, με ηθοποιούς, αλλά και πρόσωπα που έχουν βιώσει τα γεγονότα. Τα πρόσωπα είναι υπαρκτά, εξασφαλίζοντας την αυθεντικότητα, αφού πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα, αλλά και επινοημένα (ηθοποιοί). Το επιλεγμένο αρχειακό υλικό ενσωματώνεται στην ταινία και προωθεί τη δράση - π.χ. η μυθιστορηματική παρουσία του Paul Eluard στα βουνά της Ελλάδας το 1949 - αλληλοσυμπληρούμενο με σκηνές αναπαράστασης και με σημαντικά πολιτικά πρόσωπα που βίωσαν τα γεγονότα (πέραν των πρωταγωνιστών), με τη μορφή συνοδευτικών βίντεο σε blogs (όχι συνεντεύξεις). Η ταινία παρακολουθεί στην Αθήνα του 2008 μία νεαρή που αναζητάει να μάθει περισσότερα για το «Παιδομάζωμα» ή «Παιδοσώσιμο» γενικά, αλλά και για την περιπέτεια της γιαγιάς της, η οποία ήταν πολιτική πρόσφυγας στην πρώην Σοβιετική Ενωση, και βρίσκεται σε κώμα ή σε «συνειδητή» κατάσταση να κοιμάται και να μη μιλάει!

Οπως τονίζει ο Δ. Γρηγοράτος «Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα "παιδιά" έξω στην ΕΣΣΔ και στις άλλες Λαϊκές Δημοκρατίες όχι μόνο αποκαταστάθηκαν επαγγελματικά, αλλά πολλά είχαν ενεργό ανάπτυξη στην κοινωνική και καλλιτεχνική ζωή. Αυτό μας οδήγησε και στη δημιουργία μιας σκηνής, όπου η πρωταγωνίστρια Ολυμπία Γελοδάρη - πρόσωπο που είχε βιώσει τα γεγονότα - να μετέχει ως χορογράφος σε συμβολική χορογραφία στο διασκευασμένο μπαλέτο "Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΜΑΝΤΣΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΝ ΓΚΑΓΚΑΡΙΝ", όπου ο οραματιστής ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ συναντά τον επαναστάτη ΓΚΑΓΚΑΡΙΝ στο σύμπαν, όπου είχε "διαρρήξει τον παρθενικό υμένα του σύμπαντος", κατά τον ποιητή, πριν οι αντεπαναστάτες και οι γραφειοκράτες στα παρασκήνια διακόψουν την παράσταση».

Στο «FILS DE GRECE» πρωταγωνιστούν η Τζένη Σταυροπούλου και ο Πέτρος Γιασεμής, πρόσωπα που έχουν βιώσει τα γεγονότα όπως η Ολυμπία Γελοδάρη (χορογράφος, πρακτική εξάσκηση στα Μπολσόι, επικεφαλής στην Οπερα της Οδησσού, Λυρική Σκηνή), ο Γιώργος Παΐζιος (Παιδοπολίτης και ονομαστός εναερίτης της ΔΕΗ). Συμπρωταγωνιστούν: Γιάννης Θωμάς, Αντώνης Βλησίδης, Βίκυ Σταύρακα, Αλεξάντερ Γιέλονοβ, Παύλος Ορκόπουλος.

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Βαλέρας. Μοντάζ: Γιάννης Τσιουλάκης. Μουσική (τσέλο): Georg Mertens. Συνεργάτες Σκηνοθέτη: Νίκος Αξαρλής, Φάνης Δαλέζιος, Αντιγόνη Μητσιμπούνα - Δαβάκη. Τιμητική αναφορά στον Μάνο Ζαχαρία, τον Γιώργο Σεβαστίκογλου και τον Απόστολο Μουσούρη, που κατέγραψαν το γεγονός στην εποχή του.

Σενάριο - Σκηνοθεσία: Διονύσης Γρηγοράτος

Παραγωγή: Κωνσταντίνος Δ. Γρηγοράτος


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ