«Πακέτο» με την «αποφασιστική εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και τη συμμόρφωση με το «Σύμφωνο Σταθερότητας»
Η ένταση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων είναι απαραίτητη για να «ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σήμερα σε περισσότερες επενδύσεις», τόνισε ο Μ. Ντράγκι... |
Η συμμετοχή των τραπεζών της Ευρωζώνης υπόκειται σε συγκεκριμένους κανόνες και κριτήρια, που αφορούν την επιλεξιμότητα των τίτλων (κρατικά και ιδιωτικά ομόλογα) που γίνονται αποδεκτοί ως ενέχυρα προκειμένου να αποδοθεί η ρευστότητα. Τα εν λόγω χρεόγραφα αποσύρονται από τις τράπεζες και τη δευτερογενή αγορά του κρατικού χρέους. Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ δε θα μπορούν να αγοράσουν πάνω από το 33% του χρέους ενός κράτους, γεγονός που από μόνο του είναι αποτρεπτικό για νέες σημαντικές αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων, καθώς η ΕΚΤ ήδη κατέχει σημαντικά ποσά. Σε αυτό το πλαίσιο, τα ποσά αυτά θα πρέπει προηγουμένως να αποπληρωθούν και στη συνέχεια, εφόσον συντρέξουν και μια σειρά από άλλες αντιλαϊκές προϋποθέσεις, η ΕΚΤ ενδέχεται να εντάξει και την Ελλάδα στο περιβόητο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης».
Σε κάθε περίπτωση, η τόνωση των καπιταλιστικών επενδύσεων και της ανάκαμψης προβλέπει συνδυασμό αντιλαϊκών μέτρων. Μετά την ολοκλήρωση της χτεσινής συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ στη Λευκωσία, ο πρόεδρός της, Μ. Ντράγκι, υπογράμμισε ότι «προκειμένου να αυξηθούν οι επενδύσεις, να ενισχυθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας και να επιταχυνθεί η παραγωγικότητα» απαιτούνται τα παρακάτω:
Στο μεταξύ, η ΕΚΤ προχώρησε σε αναβάθμιση των προβλέψεων ως προς τους ρυθμούς ανάκαμψης σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις (Δεκέμβρης 2014). Ειδικότερα, η ενίσχυση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη αναμένεται για το 2015 στο 1,5% (από 1%) και για το 2016 στο 1,9% (από 1,5%).
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για συγκυριακές διακυμάνσεις, καθώς οι νέες αναβαθμισμένες εκτιμήσεις ουσιαστικά επανέρχονται στο εύρος των προβλέψεων που υπήρχαν το Σεπτέμβρη του 2014. Οπως δήλωσε ο Μ. Ντράγκι, τα νεότερα στοιχεία καταδεικνύουν «κάποια βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας στις αρχές του έτους», λέγοντας ότι το χαμηλό επίπεδο των τιμών του πετρελαίου αναμένεται να στηρίξει την κερδοφορία των επιχειρήσεων, ενώ παράγοντας ανάκαμψης είναι και η υποχώρηση του ευρώ σε σχέση με τα ανταγωνιστικά νομίσματα. Πάντως, ο επίσημος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται το 2015 σε ρυθμούς απόλυτης στασιμότητας.