Παρασκευή 6 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Αντιλαϊκά παζάρια, με επίκεντρο το χρηματοδοτικό κενό

Ο λαός πρέπει να απορρίψει τους εκβιασμούς κυβέρνησης και ΕΕ που στήνονται, για άλλη μια φορά, γύρω από την κάλυψη του λεγόμενου χρηματοδοτικού κενού
Ο λαός πρέπει να απορρίψει τους εκβιασμούς κυβέρνησης και ΕΕ που στήνονται, για άλλη μια φορά, γύρω από την κάλυψη του λεγόμενου χρηματοδοτικού κενού
Συνθήκες ακόμη μεγαλύτερης ασφυξίας για τα λαϊκά στρώματα διαμορφώνονται, μέσα από το ίδιο το πλαίσιο της διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ).

Την ίδια ώρα, οξύνονται τα διαχειριστικά ζόρια της συγκυβέρνησης, σχετικά με την κάλυψη των λεγόμενων χρηματοδοτικών κενών, που αφορούν την «έγκαιρη και στο ακέραιο» αποπληρωμή των μεγαλοπιστωτών του ελληνικού κράτους, για την οποία η συγκυβέρνηση έχει δεσμευτεί με την πρόσφατη αντιλαϊκή συμφωνία στο Γιούρογκρουπ.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ

Και βέβαια, οι χτεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, όχι μόνο δε αποτελούν «κεραυνό εν αιθρία», αντίθετα ήταν και αναμενόμενες και απόλυτα σύμφωνες με το κανονιστικό πλαίσιο και τις γενικότερες αντιλαϊκές συμφωνίες που ισχύουν στη λυκοσυμμαχία της Ευρωζώνης και της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο, για το κεφάλαιο, ζήτημα χρηματοδότησης του ελληνικού κράτους, των ελληνικών τραπεζικών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων, οι αποφάσεις της ΕΚΤ, όπως ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρό της Μ. Ντράγκι, συνοψίζονται στους παρακάτω άξονες:

1. Απορρίφθηκε το αίτημα της συγκυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδας σχετικά με την αύξηση του πλαφόν (15 δισ. ευρώ) που ισχύει στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Πρόκειται για εξαιρετικά βραχυπρόθεσμες εκδόσεις κρατικού χρέους, μέσω των οποίων καλύπτονται οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες για προηγούμενα δάνεια. Ο Μ. Ντράγκι ξεκαθάρισε πως η ΕΚΤ δεν είναι «πολιτικό ίδρυμα», προσθέτοντας ότι «οι κανόνες απαγορεύουν την έμμεση ή άμεση χρηματοδότηση ενός κράτους».

2. Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, μέσω του «έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας» (ELA), ενισχύθηκε κατά 500 εκατ. ευρώ (στα 68,8 δισ. ευρώ), έναντι αιτήματος για αύξηση ύψους 2 δισ. ευρώ που υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας.

3. Τα «αδιαβάθμητα» ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν γίνονται αποδεκτά ως «εγγύηση», προκειμένου να αποδοθούν κεφάλαια από τα προγράμματα «ποσοτικής χαλάρωσης». Και βέβαια, το ίδιο ισχύει και για τα κάθε είδους «επιλέξιμα» ιδιωτικά χρεόγραφα. Σύμφωνα με τον Μ. Ντράγκι, η ΕΚΤ «έχει δανείσει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα 100 δισ. ευρώ» (μέσω ELA και απευθείας από την ΕΚΤ). Επιπλέον, επανέλαβε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί μέχρι τον Ιούλη ή τον Αύγουστο να προχωρήσει σε αγορές ελληνικών τίτλων στο πλαίσιο του προγράμματος «χαλάρωσης», δεδομένου - εκτός των άλλων - ότι ήδη οι τίτλοι που κατέχει υπερβαίνουν το όριο που τέθηκε (για την αγορά χρέους) ανά κράτος (33%) και έτσι θα πρέπει πρώτα να γίνουν αποπληρωμές χρέους και μετά οι αγορές. Σε κάθε περίπτωση, η «επιλεξιμότητα» συνδέεται με την ολοκλήρωση της αντιλαϊκής αξιολόγησης.

Σημειωτέον ότι για σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα.

Διεργασίες ενόψει της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ

Αναλυτική κοστολόγηση των διαρθρωτικών μέτρων, που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, και παρεμβάσεις, που θα φέρουν άμεσα έσοδα, περιμένουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ της προσεχούς Δευτέρας.

Η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, προσβλέπει σε κάποια «θετική ανακοίνωση» από το Γιούρογκρουπ και αναμένεται να θέσει αίτημα «στήριξης», είτε μέσω της αύξησης του ορίου των εντόκων γραμματίων, είτε μέσω της άμεσης επιστροφής των κερδών ύψους 1,9 δισ. ευρώ που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα. Ηδη, κυκλοφορούν σενάρια για νέο έκτακτο Γιούρογκρουπ, καθώς η επόμενη τακτική συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 11 Μάη.

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλ. Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με τον οποίο ο κρατικός προϋπολογισμός της Ελλάδας είναι πιθανό να εμφανίσει πρωτογενή ελλείμματα. Οπως δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», «αν η κυβέρνηση αυξήσει το βασικό μισθό και τις συντάξεις, αυτό θα οδηγήσει και σε άνοδο του κόστους εργασίας και των κρατικών εξόδων».

Για σοβαρές συνέπειες στην ευρωπαϊκή πολιτική, που θα είχε ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, προειδοποιεί από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι εκτός της οικονομίας, για τους οποίους η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ