Παρασκευή 6 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αντιμέτωποι με πολύπλευρα προβλήματα οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί

Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας

Μέτρα αντιμετώπισης των πολύπλευρων προβλημάτων που έχουν σήμερα οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας στη Βουλή. Οι βουλευτές του Κόμματος Θ. Παφίλης, Σ. Βαρδαλής, Χρ. Κατσώτης, Στ. Τάσσος και Μαν. Συντυχάκης, που υπογράφουν την Ερώτηση, τονίζουν την ανάγκη κατάργησης όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ώστε να εξασφαλιστεί τόσο η κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς όσο και το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν ότι ένας αναπληρωτής εκπαιδευτικός, με 840 ευρώ μισθό, είναι υποχρεωμένος να πληρώσει ενοίκιο, διατροφή, έξοδα μετακίνησης κ.ά., ενώ χιλιάδες αναπληρωτές που υπηρετούν μακριά από τα σπίτια τους αδυνατούν ακόμα και να επισκεφτούν τις οικογένειές τους. Επιπλέον, καθυστερούν και οι πληρωμές της μισθοδοσίας τους, όπως συμβαίνει φέτος π.χ. με τους αναπληρωτές ΠΔΕ και ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, από φέτος δεν αναγνωρίζεται μισθολογικά ο μεταπτυχιακός τίτλος και τα μισθολογικά κλιμάκια των αναπληρωτών, ενώ δεν δικαιούνται όλοι το επίδομα ανεργίας, αφού για να το πάρει κάποιος δεν θα πρέπει να έχει επιδοτηθεί περισσότερο από 400 ημέρες κατά την προηγούμενη τετραετία.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην Ειδική Αγωγή, όπου τα κενά της παράλληλης στήριξης είναι χιλιάδες, ακόμα και τώρα που βρισκόμαστε μετά τη μέση της σχολικής χρονιάς, ενώ με διάφορες ρυθμίσεις ένας δάσκαλος παράλληλης στήριξης φτάνει να έχει έως και πέντε παιδιά και να πηγαίνει μέχρι και σε τρία σχολεία.

Οι βουλευτές τονίζουν το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι έγκυες αναπληρώτριες που δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τις μόνιμες εκπαιδευτικούς, ενώ όσοι αναπληρωτές αρρωστήσουν και αναγκαστούν να πάρουν άδεια πάνω από 15 μέρες δεν πληρώνονται, δεν τους αναγνωρίζεται ως εκπαιδευτική προϋπηρεσία και κινδυνεύουν να απολυθούν, με βάση τις ατομικές συμβάσεις που υπογράφουν και τους αυστηρούς όρους που εμπεριέχουν.

Τέλος, σημειώνεται, μεταξύ άλλων, πως πολλοί αναπληρωτές συχνά καλούνται σε σεμινάρια πέρα από το ωράριό τους, τα απογεύματα ακόμα και Σαββατοκύριακα, όπως έγινε πρόσφατα με τους αναπληρωτές παράλληλης στήριξης.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ καλούν τον αρμόδιο υπουργό να πάρει μέτρα για την επίλυση των παραπάνω μισθολογικών ζητημάτων, την καταβολή επιδότησης ενοικίου κι επιδόματος θέρμανσης, την εξασφάλιση δωρεάν μεταφοράς από και προς τον τόπο διαμονής τους και εργασίας τους, την επιδότηση όλων των αναπληρωτών με επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία. Επίσης, να έχουν πλήρη δικαιώματα οι αναπληρωτές σε περίπτωση ασθένειας, εξασφάλιση άδειας ανατροφής τέκνων σε όλους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, όπως ισχύει και στους μόνιμους εκπαιδευτικούς, να αντιστοιχεί ένας εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης σε κάθε παιδί, όπως ίσχυε και παλιότερα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ