Σάββατο 28 Φλεβάρη 2015 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΛΑΝΤ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
«Ανοιγμα» του γαλλικού κεφαλαίου σε Ν/Α Ασία και Ενέργεια

ΜΑΝΙΛΑ.--

Τα σχέδια της γαλλικής πλουτοκρατίας να ενισχύσει την «παρουσία» της στη γοργά αναπτυσσόμενη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας αλλά και να προλάβει τις κινήσεις ανταγωνιστών στις επενδύσεις που συνδέονται με «την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών» σηματοδότησε η επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στις Φιλιππίνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως τόνιζαν ΜΜΕ των Φιλιππίνων, ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη Γάλλου ηγέτη στη συγκεκριμένη χώρα της Ασίας.

Πηγές από τη γαλλική προεδρία δήλωναν στη γαλλική «Λιμπερασιόν» ότι το συγκεκριμένο ταξίδι αποτελεί μέρος της συνολικής πολιτικής που το Παρίσι προωθεί στην Ασία και της προτεραιότητας που δίνει στις Φιλιππίνες ειδικά, «μια χώρα με μεγάλη δυναμική στην ανάπτυξη και τη δημογραφική εξέλιξη».

Από όλο το ταξίδι, τα ΜΜΕ στάθηκαν ιδιαίτερα στην «Εκκληση της Μανίλα» που υπέγραψε ο Ολάντ με το Φιλιππινέζο ομόλογό του, Μπενίνιο Ακίνο, απευθύνοντας γενικό κάλεσμα για να διασφαλιστεί μια «παγκόσμια, δίκαιη και φιλόδοξη κλιματική συμφωνία», αναφερόμενοι στην Παγκόσμια Διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές που θα γίνει στο Παρίσι τον ερχόμενο Δεκέμβρη. Την αύξηση των επενδύσεων σε συναφείς επιχειρηματικούς τομείς ανέδειξε και η παρέμβαση του Ολάντ σε προχτεσινή συνάντηση με Γάλλους και Φιλιππινέζους επιχειρηματίες, στην οποία υπογράμμισε ότι οι Φιλιππίνες χρειάζονται σήμερα μεγάλες επενδύσεις στην ανανεώσιμη Ενέργεια και την εκπαίδευση, τομείς «για τους οποίους η Γαλλία είναι εδώ να βοηθήσει».

Επίσης, γαλλικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι στο επίκεντρο των επαφών αναμενόταν να βρεθεί το γαλλικό «ενδιαφέρον» για την επέκταση του μετρό στη Μανίλα. Σήμερα, οι βασικότερες γαλλικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις Φιλιππίνες είναι οι «Λαφάργκ» (κατασκευές), «Τόταλ» (Ενέργεια), «Λ' Ορεάλ» (φάρμακο - καλλυντικό).

Χτες, ο Ολάντ βρέθηκε στην περιοχή Γουιουάν, μία από αυτές που το 2013 έπληξε ιδιαίτερα ο τυφώνας Χαγιάν. Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε τη χορήγηση 1,5 εκατομμυρίου ευρώ στη γαλλική ΜΚΟ «ACTED» που δραστηριοποιείται για τη στήριξη των πληγέντων από τον Χαγιάν. Προχτές, είχε δεσμευτεί για την παροχή δανείων ύψους 50 εκατ. ευρώ για την «αποτροπή» φυσικών καταστροφών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ