Παρασκευή 15 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
«Στους δρόμους θα κριθεί το δίκιο»

Απεργία - μήνυμα για κλιμάκωση του αγώνα. Κάτω από την αποφασιστική απαίτηση των διαδηλωτών, οι αστυνομικές δυνάμεις, που φρουρούσαν το υπουργείο Εργασίας, αποχώρησαν «διακριτικά»...

Η διαδήλωση απλώνεται στο χώρο που της ανήκει, στο δρόμο
Η διαδήλωση απλώνεται στο χώρο που της ανήκει, στο δρόμο
Με έντονο αγωνιστικό παλμό, η χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση των οικοδόμων έδωσε το στίγμα ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται σε διαρκή αγωνιστική επαγρύπνηση, στο στίβο της μάχης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων. Οι αγώνες όχι μόνο δε θα σταματήσουν, αλλά θα συνεχίσουν με νέο κεντρικό αγωνιστικό ραντεβού το παναθηναϊκό συλλαλητήριο που έχει προκηρύξει για τις 5 Ιούλη το ΠΑΜΕ.

Στην Αθήνα, οι απεργοί οικοδόμοι συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ την ίδια ώρα οι συνταξιούχοι συναγωνιστές τους συγκεντρώνονταν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Κεντρικά αιτήματα της απεργίας ήταν η διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης και η υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων για καλύτερα μεροκάματα και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Τα πανό που σηκώθηκαν στη συγκέντρωση μαρτυρούσαν την αγωνιστική, επιθετική πλέον, διάθεση των διαδηλωτών. Η φράση «Το δίκιο μας για την Κοινωνική Ασφάλιση στους δρόμους του αγώνα θα κριθεί», που ήταν γραμμένη στο πανό της Επιτροπής Νέων Συνδικάτου Οικοδόμων, έκανε ξεκάθαρο ότι ο αγώνας είναι μονόδρομος και γι' αυτό πρέπει «να κλιμακωθεί τώρα», όπως έγραφε το πανό των εργαζόμενων οικοδόμων στα εργοτάξια του Κηφισού. Στο πλευρό των Ελλήνων εργατών, και οι αλλοδαποί εργάτες που γκρεμίζοντας τις ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές διαδήλωναν «Ελληνες και αλλοδαποί εργάτες όλοι μαζί. Διακρατικές συμφωνίες τώρα για δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση».

Τα ΜΑΤ αποχωρούν «διακριτικά»...
Τα ΜΑΤ αποχωρούν «διακριτικά»...
Στη συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Δ. Αγκαβανάκης, εκ μέρους της Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), ο οποίος τόνισε πως είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι να παραμερίσουν τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και με ενιαίο μέτωπο αγώνα να αντιμετωπίσουν την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται από κυβέρνηση και εργοδοσία. «Σε αυτή τη ρότα βαδίζει και το ΠΑΜΕ», συνέχισε, «και γι' αυτό στις 5 Ιουλίου κάνουμε νέο παναθηναϊκό συλλαλητήριο, για το οποίο θα πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις».

Ο δικός μας νόμος

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Α. Ζαζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, που κατέδειξε ότι είναι η ώρα για την πιο πλατιά και μαχητική συσπείρωση εργατών, φτωχών αγροτών και μικρομεσαίων και έδωσε την υπόσχεση ότι οι οικοδόμοι αναλαμβάνουνε «ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τον ξεσηκωμό της εργατικής τάξης και άλλων λαϊκών στρωμάτων, για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, για το ξεμαδέρωμα του "τρομονόμου", την υπεράσπιση των δημοκρατικών και λαϊκών ελευθεριών, την υπεράσπιση και διεύρυνση κατακτήσεων και δικαιωμάτων μας». Καταλήγοντας, έστειλε σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση και το κεφάλαιο: «Η φράση "Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" δεν είναι σύνθημα, είναι το πιστεύω μας. Αυτόν το νόμο εμείς ψηφίζουμε, αυτόν θα εφαρμόσουμε».

Από κοντά οι αλλοδαποί απεργοί, με το δικό τους πανό
Από κοντά οι αλλοδαποί απεργοί, με το δικό τους πανό
Αμέσως μετά, οι οικοδόμοι πορεύτηκαν μέσα από τους δρόμους της Αθήνας προς το υπουργείο Εργασίας. Τα συνθήματα «Με αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Το δίκιο μας στο δρόμο θα κριθεί, εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή» και «Συνδικάτα ταξικά, όχι κυβερνητικά» δόνησαν το κέντρο της πόλης. Ενώ όταν συναντήθηκαν και ενώθηκαν στην Ομόνοια με τους συνταξιούχους, ολόκληρη η πλατεία σείστηκε από το σύνθημα «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».

Τα ΜΑΤ που δεν είδε ο υφυπουργός...

Στο υπουργείο Εργασίας, την πορεία υποδέχτηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και δύο κλούβες είχαν φράξει κάθετα την οδό Πειραιώς μπροστά από το υπουργείο. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας απαίτησε από τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων να αποσυρθούν αμέσως, κάτι που επανέλαβε και στον υφυπουργό Χρ. Πρωτόπαππα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν ήξερε πως υπήρχε αστυνομία έξω από το υπουργείο! Η αποφασιστική στάση των διαδηλωτών, που ξεκαθάρισαν πως τη στιγμή της σύγκρουσης θα την επιλέξουν οι ίδιοι και τότε καμία κλούβα δε θα είναι ικανή να τους σταματήσει, ανάγκασε τις αστυνομικές δυνάμεις να αποχωρήσουν, ακολουθούμενες από το σύνθημα «Αυτός ο "τρομονόμος" θα μείνει στα χαρτιά, αυτή είναι η απάντηση που δίνει η εργατιά».

Συνεχίζουμε

Αντιπροσωπεία των οικοδόμων επέδωσε το ψήφισμα στον υφυπουργό και αποχώρησε αμέσως. Ο Α. Ζαζόπουλος, μιλώντας στους διαδηλωτές, έκανε σαφές ότι δεν έγινε καμία συζήτηση και ούτε «πρόκειται να κάνουμε καμία συζήτηση μαζί τους. Αυτοί θέλουν την κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και εμείς θέλουμε τη διεύρυνσή της. Η μόνη συζήτηση που μπορεί να γίνει είναι με όρους αγώνα και πεζοδρομίου. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας καθημερινά στους χώρους δουλιάς με κάθε μορφή». Οι διαδηλωτές πριν αποχωρήσουν ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τις 5 Ιούλη, στο παναθηναϊκό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ