Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Γυμνάσια στα Στενά του Ορμούζ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Κορυφώνονται οι ναυτικές και αεροπορικές ασκήσεις ευρείας κλίμακας που έχουν ξεκινήσει από την αρχή της βδομάδας στα Στενά του Ορμούζ στην είσοδο του Περσικού Κόλπου ισχυρές δυνάμεις των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, σε κοντινή απόσταση από τις θέσεις πολεμικών πλοίων (π.χ., το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» και το αμερικανικό «Καρλ Βίνσον») που συμμετέχουν στον υπό αμερικανική ηγεσία «συνασπισμό» κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράν.

Ανοιχτά του νησιού Κεσμ, στο Νότιο Ιράν, δεκάδες ταχύπλοα σκάφη των «Φρουρών της (ιρανικής ισλαμικής) Επανάστασης», εξοπλισμένα με πυραυλικά συστήματα υψηλής ακρίβειας, κατέκλυσαν την περιοχή κάνοντας επίδειξη ισχύος και δεξιοτεχνίας κατά τη διεκπεραίωση των ασκήσεων. Η ιρανική κρατική τηλεόραση έδειξε κυρίως μια επίθεση με «πυραύλους υψηλής ακρίβειας» εδάφους - θαλάσσης με, μεταξύ άλλων, στόχους το αντίγραφο ενός αεροπλανοφόρου που παρουσιάστηκε ως αμερικανικό.

Με αφορμή την πραγματοποίηση των φετινών στρατιωτικών γυμνασίων που πραγματοποιούνται με την επωνυμία «Μεγάλος Προφήτης 9», ο επικεφαλής διοικητής των «Φρουρών της Επανάστασης» στρατηγός Μοχάμαντ Αλί Τζαφάρι σημείωσε ότι οι ασκήσεις «στέλνουν ισχυρό μήνυμα για την ισχύ του Ιράν στις ξένες υπεράκτιες δυνάμεις», υπαινισσόμενος τις ΗΠΑ.

Το ίδιο 24ωρο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επανέλαβε για πολλοστή φορά την αντίθεσή του στις διεθνείς διαπραγματεύσεις σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, «εγκαλώντας» τις διεθνείς ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και τις ΗΠΑ, ότι σταμάτησαν να προσπαθούν να εμποδίσουν το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Ανταπαντώντας από την Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να μην επικρίνει τις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα προτού καν επιτευχθεί η συμφωνία....


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ