Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Καταστροφή για τους ελαιοπαραγωγούς της Θάσου

Τεράστιες καταστροφές έχει υποστεί η ελαιοπαραγωγή στη Θάσο, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων κατά την περίοδο ωρίμανσης της ελιάς και της προσβολής της από δάκο. Υπάρχουν χωριά που η παραγωγή έχει καταστραφεί ολοσχερώς και σε άλλες περιπτώσεις έχει καταστραφεί το 70 - 80%. Οι αγρότες είναι σε απόγνωση βλέποντας για δεύτερη χρονιά το εισόδημά τους να μειώνεται σημαντικά. Το 2013 ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές, λόγω ακαρπίας.

Στην περιοχή υπάρχουν συνολικά 43.000 στρέμματα με ελιές και για πολλούς από τους 2.300 παραγωγούς, που είναι εγγεγραμμένοι στους ελαιουργικούς συνεταιρισμούς του νησιού, η ελαιοπαραγωγή αποτελεί τη μοναδική πηγή εσόδων.

Στα συμπεράσματα της πραγματογνωμοσύνης για τις αιτίες πτώσης του ελαιοκάρπου στη Θάσο, αναφέρεται ότι η ολοσχερής (καθολική - ολική) πτώση του ελαιοκάρπου (απρόσβλητου και προσβεβλημένου) οφείλεται στις εξαιρετικά ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στις 24 και 25 Οκτώβρη 2014 (καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι έως και 9 Μποφόρ), που σπάνια επικρατούν στην περιοχή.

Αυτό σε τίποτα δεν απαλλάσσει από τις ευθύνες τους τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, καθώς δεν καταβάλλονται τα απαραίτητα κονδύλια για τη δακοκτονία, παρά τα χαράτσια που φορτώνουν στους μικρομεσαίους αγρότες για την ασφάλιση σε ΕΛΓΑ και ΟΓΑ. Η δακοκτονία δεν μπορεί να αποτελέσει ατομική ευθύνη καθενός παραγωγού, διότι αφενός είναι κοστοβόρα, αφετέρου καθίσταται αναποτελεσματική αν δε γίνει έγκαιρα, μαζικά και σχεδιασμένα.

Για όλα αυτά, η «Λαϊκή Συσπείρωση» της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης κατέθεσε αίτημα προς τον Περιφερειάρχη προκειμένου να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο στις 18/2 ως προ ημερησίας διάταξης το θέμα της αποζημίωσης των πληγέντων ελαιοπαραγωγών της Θάσου. Ζητά από το περιφερειακό συμβούλιο να απαιτήσει από την κυβέρνηση κάλυψη από τον ΕΛΓΑ 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, να γίνεται η δακοκτονία με επιστημονικά ορθολογικό τρόπο και έγκαιρα, για να είναι αποτελεσματική.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ