Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Πρώτιστη ανάγκη η στήριξη των δημόσιων κρατικών κοινωνικών δομών

«Να σταματήσει η κοροϊδία και η απάτη που έχει στηθεί στο όνομα των φτωχών και των ανέργων. Η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία έχουν υποχρέωση να ανταποκριθούν άμεσα και να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα διάφορα προγράμματα που παραδίδονται σε κάθε λογής ιδιωτικά δίκτυα και συμφέροντα, με τη μορφή των ΜΚΟ και των λεγόμενων Κοινωνικών Συνεταιρισμών, να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη, αρμοδιότητα και έλεγχο των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών. Να απομακρυνθούν τα κάθε λογής συμφέροντα και να στηριχθούν έμπρακτα οι δημοτικές υπηρεσίες».

Την τοποθέτηση αυτή έκανε ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Στήριξη ΑΜΚΕ». Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθεί με τους εργαζόμενους η πρόθεση της δημοτικής αρχής να αξιοποιήσει τις πιθανές δυνατότητες για τρίμηνη παράταση των συμβάσεων, γιατί οι εργαζόμενοι, αλλά και οι δομές, είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών στον κοινωνικό τομέα.

Σ' ό,τι αφορά αυτό καθαυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο δήμαρχος σχολίασε πως «πρόκειται για ένα ακόμα πρόγραμμα που παραλάβαμε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και τις αρνητικές του συνέπειες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε».

Ταυτόχρονα, όμως, ο δήμαρχος επεσήμανε: «Είναι προκλητικό, σε μια περίοδο που η επιστήμη και η τεχνολογία είναι στο απόγειό τους, που η παραγωγικότητα της εργασίας μπορεί να καλύψει τις διευρυνόμενες σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και ο εργαζόμενος λαός να έχει δουλειά και δικαιώματα, το καπιταλιστικό σύστημα να δείχνει σαν διέξοδο, τον 21ο αιώνα, τη συντήρηση της ένδειας και τη διεύρυνση των συσσιτίων.

Σε αυτό το βαθιά επικίνδυνο και αντιδραστικό δρόμο που έχουν ανοίξει στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης στη χώρα μας οι κυβερνήσεις και η ΕΕ, με εργαλείο τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τα κονδύλια των ΕΣΠΑ, στο όνομα της καταπολέμησης της φτώχειας που βιώνουν χιλιάδες νοικοκυριά, παραδίδουν σε κάθε λογής ιδιωτικά δίκτυα και συμφέροντα, με τη μορφή των ΜΚΟ και των λεγομένων Κοινωνικών Συνεταιρισμών, τεράστια ποσά, την ίδια ώρα που οι δομές μας είναι σε αδιέξοδο από την έλλειψη πόρων και προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 714.000 ευρώ!!!

Εμείς απαντούμε και διεκδικούμε άλλη πορεία και κατεύθυνση αυτών των προγραμμάτων. Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πρέπει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες. Να μην υλοποιηθούν. Να σταματήσει η κοροϊδία και η απάτη που έχει στηθεί στο όνομα των φτωχών και των ανέργων.

Εχουν υποχρέωση η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να ανταποκριθούν άμεσα και να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως και άλλα ανάλογα, να περάσει στην αποκλειστική ευθύνη, αρμοδιότητα και έλεγχο των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών.

Απαιτούμε να απομακρυνθούν τα κάθε λογής συμφέροντα και να στηριχθούν έμπρακτα οι δημοτικές υπηρεσίες. Η στήριξη των δημόσιων κρατικών κοινωνικών δομών είναι σήμερα πρώτιστη ανάγκη. Είναι αυτές που έχουν τη γνώση, την εμπειρία, τη δυνατότητα καταγραφής και ανάδειξης των λαϊκών προβλημάτων και αναγκών. Μπορούν να διασφαλίσουν και να εγγυηθούν ότι και τέτοιου είδους προγράμματα μπορούν να δώσουν μικρές ανάσες στη φτωχολογιά και να εξυπηρετήσουν με συνέχεια και συνέπεια τις οξυμένες λαϊκές ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ