Τρίτη 10 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να γίνει φιλολαϊκή

Eurokinissi

Στον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει «κοινό μας σπίτι» και στο τι σημαίνει «λιτός βίος», αναφέρθηκε ο Χρ. Κατσώτης, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η ΕΕ που ηγεμονεύει λαούς Ευρώπης δεν αλλάζει, ανεξαρτήτως του μείγματος διαχείρισης επειδή ακριβώς είναι μια οργάνωση των καπιταλιστών και δεν μπορεί να γίνει φιλολαϊκή. Δημιουργήθηκε, χαράχτηκε και επικαιροποιείται η στρατηγική της από τους καπιταλιστές, ώστε να θωρακίζει την κυριαρχία τους, να ενισχύει την ανταγωνιστικότητά τους, τα κέρδη τους. Είναι εχθρική για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, και η πολιτική σας που κινείται εντός των τειχών αντικειμενικά θα είναι αντιλαϊκή.

Η Στρατηγική της ΕΕ "Ευρώπη 2020" έχει θέσει ως στόχο τη στήριξη με όλα τα μέσα στων ευρωπαϊκών μονοπωλίων έναντι των ανταγωνιστών τους. Αυτός ο στόχος υπηρετείται με ένα πλήθος μηχανισμών στους οποίους περιλαμβάνονται η αποκαλούμενη νέα οικονομική διακυβέρνηση, το σύμφωνο σταθερότητας, το "ευρωπαϊκό εξάμηνο". Το εαρινό συμβούλιο το Μάρτη εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές και αξιολογεί την πορεία των κρατών - μελών. Τον Απρίλη κάθε κράτος - μέλος υποβάλλει πρόγραμμα σταθερότητας. Τον Μάη και τον Ιούνη ελέγχεται το πρόγραμμα και εκδίδονται συστάσεις συμμόρφωσης, ενώ στη βάση αυτή διαμορφώνονται και ελέγχονται στη συνέχεια οι κρατικοί προϋπολογισμοί με κριτήριο την περικοπή μισθών, συντάξεων, κονδυλίων για κοινωνικές υπηρεσίες, την κατάργηση των εργασιακών ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου».

«Λιτός βίος» για την εργατική τάξη, παρά τον αμύθητο πλούτο που παράγει

Ο λιτός βίος, ανέφερε ο Χρ. Κατσώτης, είναι μόνο για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα. «Ομως η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα πάντα λιτά διαβιούσαν παρά τον αμύθητο πλούτο που παρήγαγαν. Η αστική τάξη που τσέπωνε τον πλούτο που παρήγαγαν οι εργαζόμενοι διαβιούσε και συνεχίζει να διαβιεί στη χλιδή. Για αυτούς ο χλιδάτος βίος θα συνεχίζεται».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο διατηρεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο, αλλά θα διευρύνει τα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων που εκτός των άλλων συγκαλύπτουν και την πραγματική ανεργία: «Δεν είπε λέξη ο πρωθυπουργός για αύξηση του επιδόματος ανεργίας, ή του χρόνου επιδότησης, λέξη για την κατάργηση των αποφάσεων που μειώνουν την επιδότηση των εποχιακά εργαζομένων. Για την Κοινωνική Ασφάλιση η κυβέρνηση λέει "ό,τι έγινε έγινε με τη ληστεία των αποθεματικών". Θα γίνει απλά διερεύνηση, όπως είπε ο πρωθυπουργός. Οσα αφαιρέθηκαν από τους συνταξιούχους καλούνται να τα ξεχάσουν».

«Το ΚΚΕ» υπογράμμισε, «θα δώσει όλες του τις δυνάμεις έτσι ώστε να δυναμώσουν οι αγώνες ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο που είναι τα μονοπώλια και η εξουσία τους. Να μπορέσει ο λαός να αποτινάξει τους δυνάστες τους. Η διαχωριστική γραμμή είναι μία: 'Η με τα μονοπώλια ή με το λαό».

Τέλος, κατέθεσε στα πρακτικά τα αιτήματα του εργατικού κινήματος που αφορούν: Ανεργία, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κατώτερο μισθό, Κοινωνική Ασφάλιση, εργασιακές σχέσεις κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ