Τρίτη 10 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΟΣΑ - ΕΕ - ΔΝΤ
Μπαράζ αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Επιβεβαιώνεται ότι σε ισχύ θα παραμείνει ο πυρήνας των μνημονιακών μέτρων - «Σαρωτικές αναδιαρθρώσεις» με την αιγίδα του ΟΟΣΑ

Αύριο θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), με κεντρικό ζήτημα τη διαμόρφωση της νέας αντιλαϊκής «συμφωνίας - γέφυρα» για τη μετάβαση στην «επόμενη μέρα». Αύριο, επίσης, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, στην Αθήνα, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, με ατζέντα την επιλογή του σκληρού πυρήνα των σαρωτικών αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Αυτές, με τη σειρά τους, αποτελούν το αντιλαϊκό «διαπραγματευτικό ατού» της συγκυβέρνησης στα παζάρια της τόσο για το «πρόγραμμα - γέφυρα», όσο και για τις διαβουλεύσεις των επόμενων μηνών γύρω από την «ελάφρυνση» του ελληνικού κρατικού χρέους.

Οι αντιλαϊκές διεργασίες συνεχίστηκαν, στο πλαίσιο των συζητήσεων που είχαν στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στην τρόικα, Ντ. Κοστέλο, και τον επικεφαλής της «Ομάδας Εργασίας» που προετοιμάζει τις συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ, Τ. Βίζερ.

Οι άξονες της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας

Το μεταβατικό πρόγραμμα - γέφυρα, που προτείνει η συγκυβέρνηση, θα έχει εξάμηνη διάρκεια (μέχρι τέλη Αυγούστου 2015). Επί της ουσίας, ανεξάρτητα από ονοματολογίες, αποτελεί παράταση του μνημονίου με τη σημερινή του μορφή, με ορισμένες αλλαγές ως προς μερικές παραμέτρους του. «Η περίοδος αυτή μπορεί να έχει διπλή ονομασία: Είτε τεχνική παράταση του υφιστάμενου μνημονίου, αν βολεύει τους Ευρωπαίους, είτε συμφωνία - γέφυρα, όπως επιδιώκει η ελληνική πλευρά. Δεν έχει σημασία το όνομα», έλεγαν χαρακτηριστικά χτες κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών...

Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:

1. Σε ισχύ θα παραμείνει ο πυρήνας των μνημονιακών μέτρων, συγκεκριμένα τα 2/3 από αυτά. Το υπόλοιπο 1/3 θα αντικατασταθεί από άλλα ισοδύναμα αντιλαϊκά μέτρα, «διαρθρωτικού χαρακτήρα». Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση έχει σχεδιάσει ένα κορμό με 10 «μεγάλες μεταρρυθμίσεις», οι οποίες, για την ώρα, δεν έχουν γίνει γνωστές. Τα νέα μέτρα αναμένεται να συζητηθούν και με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, με στόχο να τεθούν υπό την αιγίδα του. Με αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση αναμένει να αποκομίσει πρόσθετα ατού στα παζάρια της, πρώτα και κύρια με την πλευρά της ΕΕ. Σχεδόν δεδομένη θεωρείται από κυβερνητικούς παράγοντες η «στήριξη» από την πλευρά του ΔΝΤ, με την οποία υπάρχει «κοινή γλώσσα» συνεννόησης.

2. Το κυβερνητικό σχέδιο σχεδιάζεται να κατατεθεί στους εταίρους μέχρι τις 25 Φλεβάρη και θα κινείται σε 4 άξονες: Μεταρρυθμίσεις, «ανθρωπιστική κρίση», επενδύσεις και κρατικό χρέος. Οι συζητήσεις για τα παραπάνω, πάντα σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, μπορούν να ξεκινήσουν από το Μάρτη και αφού προηγουμένως «κλειδώσει» το χρονοδιάγραμμα της παράτασης. Να σημειωθεί πως η συμφωνία δεν αναμένεται στο αυριανό Γιούρογκρουπ, ωστόσο θεωρείται πιθανή στην τακτική συνεδρίασή του, στις 16 Φλεβάρη.

3. Διατήρηση των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων, με μείωση του στόχου, από 4,5% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, στα επίπεδα του 1,5%, αν και από ό,τι φαίνεται το ζήτημα είναι συζητήσιμο από την κυβέρνηση.

4. «Ελάφρυνση» του κρατικού χρέους μέσω ενός συνδυασμού από ανταλλαγές ομολόγων (swaps). Στόχος είναι η διαπραγμάτευση για το χρέος να ξεκινήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου (μέχρι τη λήξη του προγράμματος - γέφυρα).

5. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως αν υπάρξει «θετική» έκβαση στο θέμα του χρέους και στηριχθεί η επενδυτική πολιτική από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τότε θα χρειαστούν λιγότερα ή ακόμα και μηδενικά κονδύλια για το νέο πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης που θα ξεκινήσει από την 1η Σεπτέμβρη 2015.

Στη διάρκεια της εξάμηνης περιόδου διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση προτείνει να αντληθεί ρευστότητα από επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων μέχρι 8 δισ. ευρώ (επιπλέον του σημερινού ανώτατου ορίου που είναι στα 15 δισ. ευρώ), από την επιστροφή κερδών ύψους 1,9 δισ. ευρώ που αποκόμισε η ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα καθώς και από ένα μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, κυρίως από τις δόσεις της πλευράς του ΔΝΤ. Παράλληλα, προσβλέπει στη συνέχιση της στήριξης των τραπεζών από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδας και στη συμμετοχή του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προτείνονται από τον ΟΟΣΑ στην έκθεση «Going for Growth 2015», που δημοσιοποιήθηκε χτες.

Οι προτεραιότητες που καταγράφει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα είναι οι ακόλουθες:

-- «Αυξήστε την αποτελεσματικότητα των ενεργών πολιτικών στην αγορά εργασίας και του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας». «Καλά σχεδιασμένες πολιτικές για την αγορά εργασίας και η έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων όσον αφορά την κοινωνική πρόνοια είναι αναγκαίες για τη μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας», τονίζεται από τον ΟΟΣΑ. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνεται η αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ και η πλήρης εφαρμογή προγραμμάτων ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο σε συνδυασμό με τα προηγούμενα θα οδηγήσει σε παραπέρα σύνθλιψη των κάθε είδους προνοιακών επιδομάτων.

-- «Μειώστε τα θεσμοθετημένα εμπόδια στον ανταγωνισμό». Συνιστά την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και τη μείωση των διοικητικών βαρών στις εξαγωγές, τον συντονισμό και την εφαρμογή του νόμου που ανοίγει τα κλειστά επαγγέλματα και την ταχεία υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

-- «Βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος». Προτείνει την ταχεία πρόοδο όσον αφορά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των καθηγητών, να γίνουν πιο αυτόνομα και υπεύθυνα τα σχολεία, την εφαρμογή των νόμων που ήδη ισχύουν και την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης εξωτερικής αξιολόγησης των ανώτατων ιδρυμάτων.

-- «Αυξήστε την αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης». Συνιστάται ιδιαίτερα να υπάρξει ταχεία κίνηση προς ένα σύστημα αξιολόγησης των επιδόσεων του προσωπικού που θα βασίζεται σε σαφείς ατομικούς στόχους και η περαιτέρω ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

-- «Αυξήστε την αποδοτικότητα του φορολογικού συστήματος». Συνιστάται ειδικότερα η αύξηση της αποδοτικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η βελτίωση της αποδοτικότητας των φοροελέγχων.

Σε εξέλιξη οι αντιλαϊκές διεργασίες

«Ελπίζουμε η Ελλάδα να ανακάμψει εντός της Ευρωζώνης», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπ. Ομπάμα, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ, μετά τη χτεσινή συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο. «Αναμένω να ακούσω την πρόταση (της Γερμανίας) για το πώς η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να βρουν ένα τρόπο να επανέλθει η Ελλάδα στη βιώσιμη ανάπτυξη εντός Ευρωζώνης», είπε ο Μπ. Ομπάμα, προσθέτοντας ότι «η ανάπτυξη είναι κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία και τις ΗΠΑ».

Την ανάγκη του κεφαλαίου να εφαρμόσει η Ελλάδα ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και οικονομικής ανάπτυξης τονίζουν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, και ο Βρετανός ομόλογός του, Τζ. Οσμπορν, σε κοινό άρθρο τους στην εφημερίδα «Wall Street Journal». «Σε στενή διαβούλευση με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της, είναι σημαντικό η Ελλάδα να εφαρμόσει μίααξιόπιστη και συνολική προσέγγιση για τις μεταρρυθμίσεις, την ανάκαμψη και την οικονομική ανάπτυξη», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

«Ολη η Ευρώπη», προσθέτουν, «πρέπει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την ανάπτυξη και τις θέσεις απασχόλησης, αναγνωρίζοντας ότι οι χώρες έχουν διαφορετικούς βαθμούς δημοσιονομικών περιθωρίων». Παράλληλα επισημαίνουν πως «η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί. Οι κίνδυνοι αποπληθωρισμού είναι εμφανείς σε κάποιες περιοχές. Υπάρχει έλλειμμα ζήτησης. Και αντιμετωπίζουμε αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή που απαιτούν συντονισμένη δράση».

Την ίδια στιγμή, το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ήταν αντικείμενο προχτεσινής σύσκεψης του Βρετανού πρωθυπουργού, Τζ. Κάμερον, του υπουργείου Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Από την πλευρά της, η γερμανική εταιρεία «Fraport» περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τη συμφωνία για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου, ενώ ο οικονομικός διευθυντής της «Fraport», σε συνέντευξή του, υποστηρίζει πως μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι επωφελής μακροπρόθεσμα για την ελληνική οικονομία, καθώς θα ενισχύσει τον τουριστικό τομέα.

Τέλος, ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Α. Γκρίνσπαν, προβλέπει ότι η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός Ευρωζώνης. «Πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου έως ότου όλοι αναγνωρίσουν ότι ο χωρισμός είναι η καλύτερη στρατηγική», δήλωσε στο BBC.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ