Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«Οδηγητής» με τα ντοκουμέντα του 11ου Συνεδρίου της ΚΝΕ

Το πρωτοσέλιδο του «Οδηγητή» που θα κυκλοφορήσει το Σάββατο
Το πρωτοσέλιδο του «Οδηγητή» που θα κυκλοφορήσει το Σάββατο
Με τα ντοκουμέντα του 11ου Συνεδρίου της ΚΝΕ κυκλοφορεί το Σάββατο 7 Φλεβάρη, το μηνιαίο φύλλο του «Οδηγητή». Στο φύλλο του Φλεβάρη σε ειδικό ένθετο, θα υπάρχει η απόφαση του 11ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 18-21 Δεκέμβρη του 2014, με σύνθημα «Πρωτοπόρα νεολαία του ΚΚΕ μαχητικά στο δρόμο για το σοσιαλιστικό αύριο χωρίς κρίσεις, πολέμους, εκμετάλλευση», καθώς και το νέο Καταστατικό της Οργάνωσης που ψηφίστηκε στο Συνέδριο. Θα δημοσιευτεί, επίσης, στο κυρίως φύλλο του «Οδηγητή» και το κλείσιμο που έγινε από το απελθόν ΚΣ στο 11ο Συνέδριο.

Στην εφημερίδα της ΚΝΕ αυτόν το μήνα θα υπάρχει πλούσια μετεκλογική σχολιογραφία, καθώς και ένα δισέλιδο θέμα με τίτλο «Τι αλλάζει στην Ευρώπη... και μένει ίδιο για το λαό και τη νεολαία». Σ' αυτήν την ενότητα αναδεικνύεται ότι παρά τη διαφορετική διαδρομή, η νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσει την ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση. Η εφημερίδα της ΚΝΕ προβάλλει, παράλληλα, την ανάγκη η νεολαία να μη δείξει καμιά αναμονή, να απαιτήσει την ανάκτηση των απωλειών, καθώς και να διεκδικήσει την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών της.

Για αυτό το φύλλο του «Οδηγητή» και τη σημασία του μίλησε στο «Ριζοσπάστη» ο Νίκος Ρεμπάπης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, τονίζοντας ότι «το πρώτο φύλλο του "Οδηγητή" μετά τις εκλογές κυκλοφορεί με άρθρα, σχολιασμούς και ανταποκρίσεις που επιδιώκουμε να βοηθήσουν τις Οργανώσεις της ΚΝΕ στο μαζικό πολιτικό άνοιγμα που πραγματοποιούμε αυτήν την περίοδο, στη συζήτηση με τους νέους και τις νέες που το προηγούμενο διάστημα δώσαμε μαζί κρίσιμες αναμετρήσεις, μάχες, πολύ περισσότερο με τους χιλιάδες νέους που βιώνουμε τα ίδια προβλήματα. Αυτό υπηρετούν και οι στόχοι διακίνησης που έχουν βάλει οι Οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα. Στόχος μας είναι να σπάσει το κλίμα αναμονής που καλλιεργείται. Κυβέρνηση μπορεί να άλλαξε, αλλά ο πραγματικός αντίπαλος είναι εδώ. Είναι εδώ το καπιταλιστικό σύστημα, οι απαιτήσεις των εκμεταλλευτών, η ΕΕ και οι κατευθύνσεις της, που, όπως και αν εφαρμοστούν, βάζουν στο στόχαστρο τα δικαιώματα στη δουλειά, στη μόρφωση, στη ζωή μας συνολικά. Η συγκυβέρνηση που προέκυψε θα κινηθεί στα ασφυκτικά πλαίσια της ΕΕ και του συστήματος. Αυτό ήδη κάνει, με διαφορετικό τρόπο από την προηγούμενη».


Αναφορικά με τη δημοσίευση των ντοκουμέντων του 11ου Συνεδρίου σε αυτό το φύλλο, ο Ν. Ρεμπάπης τονίζει: «Πιστεύουμε ότι η απόφαση του Συνεδρίου είναι όπλο να ανταποκριθούμε και στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται. Γιατί με τα ντοκουμέντα του 11ου Συνεδρίου, τη συζήτηση που προηγήθηκε στις Συνδιασκέψεις, το ίδιο το Συνέδριο, βάλαμε στόχο να δυναμώσουμε ιδεολογικά, οργανωτικά, πολιτικά, σε όλα τα επίπεδα. Να μεγαλώνουμε συνεχώς την ικανότητά μας να δρούμε μέσα στη νεολαία, μαζί με τους νέους και τις νέες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, να αποκτούμε συνεχώς προετοιμασία να δράσουμε σε όλες τις συνθήκες. Με στόχο να πρωτοστατούμε στους αγώνες της νεολαίας, να συμβάλλουμε στη συμμετοχή της στην ταξική πάλη, στους λαϊκούς αγώνες. Για να διαμορφώνεται μία νεολαιίστικη πρωτοπορία αναμέτρησης με το σύστημα της ανεργίας και της εκμετάλλευσης, διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες μας. Για να διαμορφώνεται μια νεολαιίστικη πρωτοπορία που θα συμβάλει στη ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στην ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας ρήξης και ανατροπής με τα μονοπώλια και τον καπιταλισμό».

Πλούσια ύλη για πλήθος θεμάτων

Πλούσια είναι, επίσης, η αρθρογραφία και η ύλη του «Οδηγητή» για άλλα μέτωπα που αφορούν τη νεολαία και όχι μόνο. Ετσι, σε αυτό το φύλλο, μπορεί να διαβάσει κανείς διάφορα άρθρα και θέματα:

Για τους φοιτητές άρθρο, με θέμα «Θα τους χαρίζουμε "αιώνια" τις σπουδές και το μέλλον μας;» και ανταποκρίσεις από σχολές.

Θέματα για τους μαθητές:

  • Σχολιασμός του βιβλίου «Πολιτική Παιδεία» της Β' Λυκείου.
  • Περιλήψεις συλλογικών ερευνητικών εργασιών με τη ματιά των μαθητών από το 2ο πανελλαδικό διαγωνισμό που διοργανώνουν η ΚΝΕ και ο «Οδηγητής».
  • Η ουσία του νέου λυκείου παραμένει. Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για τη μόρφωση και τη ζωή που μας αξίζει.

Για τους νέους εργαζόμενους θα υπάρχει άρθρο βασισμένο στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, ενώ στις σελίδες του «Οδηγητή» φιλοξενείται επίσης και μια επιστολή σπουδαστή από Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ).

Στα διεθνή περιλαμβάνεται ένα άρθρο για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Επίσης, στο φύλλο περιλαμβάνονται ιστορικά αφιερώματα με αφορμή:

  • Τα 70 χρόνια από τη Συμφωνία της Γιάλτας.
  • Τα 72 χρόνια από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ, μέσα από μαρτυρίες παλιών ΕΠΟΝιτών από παλαιότερη έκδοση του «Οδηγητή».

Στις σελίδες του πολιτισμού, οι αναγνώστες θα διαβάσουν ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Καββαδία, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το θάνατό του, καθώς και διάφορες προτάσεις για παραστάσεις.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org