Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Λύνονται οι γλώσσες...

Οταν οι πόρτες κλείνουν, οι γλώσσες των κυβερνητικών παραγόντων φαίνεται να λύνονται. Ο Γ. Βαρουφάκης παραβρέθηκε και μίλησε σε πολυπληθή ομάδα επενδυτών στο Σίτι του Λονδίνου, προχτές, μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών. Ενώπιον άνω των 100 εκπροσώπων επενδυτικών κερδοσκοπικών κεφαλαίων, επενδυτών, μεγάλων οίκων, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των Bank of America, Merrill Lynch και Deutche Bank, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να εξέφρασε την προτίμηση της κυβέρνησης στον ΟΟΣΑ αντί της τρόικας. Σημειώνουμε ότι την επόμενη βδομάδα αναμένεται στην Αθήνα ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού. Σημειώνουμε, επίσης, για όσους αγνοούν ότι πρόκειται για τον ίδιο οργανισμό, τις προτάσεις του οποίου, την περιβόητη εργαλειοθήκη, κατακεραύνωνε ως καταστροφικές προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το περιεχόμενό τους ήταν εξόφθαλμα αντιλαϊκό. Οπως, άλλωστε, εξόφθαλμα αντιλαϊκές είναι όλες οι κατά καιρούς συστάσεις του συγκεκριμένου οργανισμού, απ' την εμπορευματοποίηση της Παιδείας έως το πλήρες σμπαράλιασμα των εργασιακών σχέσεων κ.λπ.

... στα εκλεκτά ακροατήρια

Ο Γ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε το ακροατήριό του ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του χρέους αλλά ανταλλαγή ομολόγων, ότι θα επιδιώξει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με πρωτογενή πλεονάσματα έως 1,5% (τα γνωστά ματωμένα πλεονάσματα που ο λαός τα πληρώνει βαριά), ότι ακόμα δε θα αναστρέψει την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ (της «κότας με τα χρυσά αυγά», που ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την παράδοσή της στους ιδιώτες), άφησε να εννοηθεί ότι δε θα εναντιωθεί στην ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων, ενώ υπερασπίστηκε το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου. Τέλος, τους καθησύχασε ότι αυτό που επιδιώκεται είναι παράταση του υφιστάμενου προγράμματος έως την 1η Ιούλη, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για νέα συμφωνία.

Κατόπιν αυτών, δεν είναι να απορεί κανείς που «οι παριστάμενοι εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι επειδή ο υπουργός τούς φάνηκε ευέλικτος», όπως κατέγραψε ο αστικός Τύπος...

Πήρε εύσημα...

Σε άρθρο της ιστοσελίδας «Capital» γράφεται: «Ο κ. Λαφαζάνης έκανε την έκπληξη. Τοποθετήθηκε, σοφά θα έλεγα, στο πρόγραμμα του ΤΑP, βεβαιώνοντας τους Αζέρους ότι το έργο θα γίνει και η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει τα καλύτερα για το συμφέρον της. Αλλά η έκπληξη Λαφαζάνη δεν περιορίστηκε στον ΤAP. Η τοποθέτησή του για τις έρευνες πετρελαίου, ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να παρέμβει εκτός από το να μελετήσει το μεγάλο πρόγραμμα για τα σημαντικά οικόπεδα ερευνών (περιοχή πολλαπλής σημασίας), ήταν η καλύτερη που μπορούσε να γίνει. Ορθά ο κ. Λαφαζάνης δεν κόμπιασε να παρουσιάσει το κράτος ως σοβαρό παρατηρητή των ερευνών. Και το ίδιο σωστά τοποθετήθηκε και στην υπόθεση του ΔΕΣΦΑ, περνώντας το "μπαλάκι" στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στους ίδιους τους Αζέρους». Επαινος λοιπόν γιατί το κράτος έχει συνέχεια, οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα ενισχυθούν, η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ δε θα καταργηθεί. Επιβεβαιώνεται λοιπόν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι γενικά ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, όπως και εκεί που μιλάει για σταμάτημα ιδιωτικοποιήσεων (π.χ., ΟΛΠ, ΔΕΗ κλπ.) δεν αμφισβητεί συνολικά το πλαίσιο «απελευθέρωσης» υπηρεσιών, αλλά διεκδικεί άλλο μοίρασμα της πίτας!

... και τα εύσημα συνεχίζονται

Διαβάζουμε επίσης στην ιστοσελίδα «Capital»: «Μπράβο για τον κ. Στρατούλη, που παράτησε την αυλή της Βουλής και τα σκισίματα των μνημονίων και έδειξε κατανόηση για την επιχειρηματική πραγματικότητα της χώρας που θα κληθεί να κάνει πράξη τις υποσχέσεις ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά του κατώτατου στα 751 ευρώ. Σωστή τοποθέτηση... Εάν δεν εξασφαλιστεί ρευστότητα με πολλαπλές ρυθμίσεις, τα 751 ευρώ θα χαθούν και στα χαρτιά. Η σύνδεση των αναπροσαρμογών με διευκολύνσεις σε οφειλές φόρων και εισφορών ή ακόμη και με φοροελαφρύνσεις είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία, αν θέλουμε να γίνουν πράξεις αυτά που λέμε». Γιατί οι έπαινοι και στον Δ. Στρατούλη; Επειδή είπε στο «ΜΕΓΚΑ» ότι ναι μεν θα καταργήσουν την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που πήγε τα 751 ευρώ κατώτατο μισθό στα 586 και θα επαναφέρουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά ταυτόχρονα θα εξασφαλίσουν φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις, ευνοϊκό διακανονισμό χρεών στις επιχειρήσεις για να τις καλοπιάσουν. Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ πρόβαλλε το σύνθημα: «Θα επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό στα 751», διαβάζοντας όμως κανείς το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και κοιτώντας πίσω από τα συνθήματα θα δει αυτό που ακριβώς λέει σήμερα η συγκυβέρνηση. Μόνο όμως που αυτά που λέει η κυβέρνηση δεν αποτελούν ανάκτηση απωλειών στους μισθούς, τόσο γιατί η επαναφορά του 751 θα εξαρτηθεί από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις όσο και γιατί οι διευκολύνσεις προς το κεφάλαιο θα φορτωθούν και αυτές στην τσέπη του λαού.

Το θεμιτό ποσοστό κερδοφορίας

«Οι Ελληνες καρκινοπαθείς που αναγκάστηκαν να διακόψουν τη θεραπεία τους τα τελευταία χρόνια, επειδή δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στο υπέρογκο κόστος της, είναι μάρτυρες της κρίσης που βιώνουμε και μέτρο της ικανότητάς μας να την αντιμετωπίσουμε», αναφέρει σε χτεσινή δήλωσή του ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα κατά του Καρκίνου.

Και η δήλωση καταλήγει: «Η νέα κυβέρνηση θα αγωνιστεί μαζί με τους ασθενείς, τους συγγενείς τους, τους επαγγελματίες της Υγείας, αλλά και όλο τον ελληνικό λαό για το αυτονόητο: Το θεμιτό ποσοστό της εταιρικής κερδοφορίας καθορίζεται από την πρώτιστη κοινωνική ανάγκη, που δεν είναι άλλη από τη διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Ο υπουργός Υγείας ομολογεί το αυτονόητο: Οτι οι καρκινοπαθείς - όπως και οι άλλοι ασθενείς - παρά τις «αγωνιστικές» δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, θα συνεχίσουν να υφίστανται τις επιπτώσεις του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας και οι ίδιοι θα αποτελούν πηγή κερδοφορίας - άλλοτε με θεμιτό και άλλοτε με αθέμιτο ποσοστό. Αυτό έχει σημασία και όχι τα μεγέθη των ποσοστών της κερδοφορίας. Αυτά ορίζονται με επιχειρηματικά κριτήρια και όχι κοινωνικά. Κέρδος και Υγεία είναι ασύμβατα μεγέθη.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1669 Ο Μολιέρος παρουσιάζει επίσημα τη θεατρική κωμωδία «Ταρτούφος», με τεράστια επιτυχία.

1930 Εκδίδεται το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο οι Ελληνίδες αποκτούν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. Θα πρέπει να περάσουν ακόμα 14 χρόνια, έως τον Απρίλη του 1944, ωσότου οι γυναίκες αποκτήσουν από το ΕΑΜ το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι (εκλογές για την ανάδειξη του Εθνικού Συμβουλίου στην Ελεύθερη Ελλάδα).

1940 Ενώ ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη αρχίσει, το Ανώτατο Πολεμικό Συμβούλιο της Αγγλίας και της Γαλλίας αποφασίζει την αποστολή εκστρατευτικού σώματος στη Φινλανδία, με σκοπό να πάρει μέρος στον πόλεμο εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης.

1942 Ιδρύεται το ΕΑΜ Νέων, με κύριο κορμό την ΟΚΝΕ (Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας) και τις οργανώσεις «Φιλική Εταιρεία Νέων» και «Λεύτερη Νέα».

1948 Τμήματα του Αρχηγείου Ρούμελης του ΔΣΕ διεισδύουν στην Πάρνηθα, σε απόσταση μόλις 20 χλμ. από την Αθήνα.

1960 Οι ΗΠΑ απορρίπτουν την πρόταση για σύναψη συμφώνου μη επίθεσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Συμφώνου της Βαρσοβίας.

1966 Ενας νεκρός, πενήντα τραυματίες και πέντε χιλιάδες άστεγοι από ισχυρό σεισμό στην Ευρυτανία.

1968 Συνέρχεται η ιστορική 12η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (5 - 15/2/1968). Η εσωκομματική διαπάλη κορυφώνεται. Νίκη επί της δεξιάς αναθεωρητικής ομάδας Παρτσαλίδη - Ζωγράφου - Δημητρίου, η οποία προχωρά σε διάσπαση, ιδρύοντας αργότερα το λεγόμενο «ΚΚΕ εσωτερικού».

1971 Πεθαίνει ο Ούγγρος κομμουνιστής Ματίας Ράκοσι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς, Γενικός Γραμματέας του Κόμματος των Ούγγρων Εργαζομένων (1945 - 1956) και πρωθυπουργός της Ουγγαρίας (1952 - 1953).

1973 Πραγματοποιείται συγκέντρωση 500 φοιτητών στο προαύλιο της Ανωτάτης Εμπορικής Σχολής (ΑΣΟΕΕ), σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους 12 συναδέλφους τους που κλήθηκαν σε απολογία από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της σχολής για τη συμμετοχή τους στις διεξαγόμενες κινητοποιήσεις κατά του Καταστατικού Χάρτη της χούντας για την Παιδεία. Σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές με την αστυνομία.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org