Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΝΤΑΜΙΕΝ ΣΑΖΕΛ
Χωρίς μέτρο

Βραβευμένη ταινία, θυμίζει μείγμα μουσικών παραγωγών τύπου «FAME» και εκπαίδευσης πεζοναυτών. Γοητευτικά έντονο ψυχολογικό δράμα για την τιμή της φιλοδοξίας. Κάτι σαν μουσικό θρίλερ στον υπερ - ανταγωνιστικό χώρο της μουσικής, με σουσπάνς για την πορεία του νεαρού ντραμίστα, δέσμιου ενός δεσποτικού μέντορα. Απίστευτη η δεξιοτεχνία του σκηνοθέτη, μετατρέπει μια ισχνή ίντριγκα σχέσης μίσους - γοητείας ανάμεσα σε δάσκαλο και μαθητή, σε σαγηνευτική μονομαχία συνενόχων και αντιπάλων, με διάσταση άρρωστης τρέλας, πάνω στην αριστεία της τζαζ, που κατασκευάζεται με πόνο, ιδρώτα και αίμα.

Ο έφηβος Αντριου, μαθητής σε κάποιο από τα καλύτερα μουσικά σχολεία, ονειρεύεται να γίνει όπως τα πρότυπά του, λαμπρός, μουσικός τζαζ. Ο δάσκαλος / φόβητρο, μαέστρος της πιο άξιας σχολικής μπάντας, τελικά τον ανακαλύπτει. Η ευκαιρία για τον μαθητή που αγωνίζεται με την τεχνική να φτάσει στο θεϊκό, τεράστια, εξαρτάται όμως από το τίμημα που είναι διατεθειμένος να πληρώσει γι' αυτό... Ο μαέστρος δεν ανέχεται τίποτα λιγότερο από αίμα, ιδρώτα και δάκρυα...

Ο Τζ. Κ. Σίμονς ως δάσκαλος, λάτρης της ομορφιάς της ακραίας αυστηρότητας, «γράφει» εκπληκτικά στο σελουλόιντ, λαμπρή η ερμηνεία του ως φαρμακόγλωσσος δάσκαλος, κλέβει την παράσταση σε κάθε του εμφάνιση. Μόνο αυτόν θυμάται κανείς βγαίνοντας από την αίθουσα. Συγκριτικά, ο Μάιλς Τέλερ στο ρόλο του μαθητή, είναι μάλλον ωχρός, έστω κι αν δίνει όλο του τον εαυτό στο δράμα πάνω στη φιλοδοξία και το κίνητρο.

Με τους: Τζ. Κ. Σίμονς, Μάιλς Τέλερ, κ.ά.

Παραγωγή: «Whiplash» ΗΠΑ (2014)


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ