Τρίτη 3 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Η Ηπειρος του Θόδωρου Αγγελόπουλου»

Αφίσα της ταινίας «Αναπαράσταση» που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Ηπειρο
Αφίσα της ταινίας «Αναπαράσταση» που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Ηπειρο
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας διοργανώνει κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο «Η Ηπειρος του Θόδωρου Αγγελόπουλου» από την Πέμπτη 5 έως και το Σάββατο 7 Φλεβάρη στα Γιάννενα, με συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων το Δήμο Ιωαννιτών, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννίνων και την Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ η όλη διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Η Ηπειρος αποτέλεσε την αφετηρία αλλά και μια αέναη επιστροφή του αξέχαστου, κορυφαίου δημιουργού. Στην Ηπειρο γύρισε εξ ολοκλήρου την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, την «Αναπαράσταση». Στην Ηπειρο γύρισε εμβληματικές σκηνές σε πέντε ταινίες του. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ανέδειξε παγκοσμίως την Ηπειρο, την «άλλη» Ηπειρο, το χώρο και τους ανθρώπους, τις βαθιές και νωπές χαρακιές της Ιστορίας, το ρίγος του λαϊκού πολιτισμού αλλά και το μαρασμό πίσω από την εγκατάλειψη και την ξενιτιά.

Ο τριήμερος κύκλος των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

-- Πέμπτη, 5 Φλεβάρη, 8.00 μ.μ., στον πολιτιστικό χώρο «Δημήτρης Χατζής»: προβολή της ταινίας «Αναπαράσταση», προλογίζει η πανεπιστημιακός θεωρητικός του κινηματογράφου Ειρήνη Στάθη.

-- Παρασκευή, 6 Φλεβάρη, 8.00 μ.μ., στον πολιτιστικό χώρο «Δημήτρης Χατζής»: Προβολή της ταινίας «Κυνηγοί», προλογίζει ο Τάκης Κατσέλης, βοηθός σκηνοθέτη στην ταινία.

-- Σάββατο, 7 Φλεβάρη, από τις 5.00 μ.μ. έως τις 7.00 μ.μ., κινηματογραφική περιήγηση, διανθισμένη με μουσικά και θεατρικά δρώμενα, στα Γιάννενα του Θόδωρου Αγγελόπουλου, με οδηγούς συνεργάτες του Θόδωρου Αγγελόπουλου στα «Ναυτάκια», το Κάστρο, το πανδοχείο «Πωγώνι», το Ρολόι.

-- Σάββατο, 7 Φλεβάρη, 8.00 μ.μ., αίθουσα «Πυρσινέλα», Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννίνων, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση. Για την «Ηπειρο του Θόδωρου Αγγελόπουλου» θα μιλήσει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ειρήνη Στάθη. Ζωντανές μαρτυρίες θα παραθέσουν η πρωταγωνίστρια του «Θιάσου», των «Κυνηγών» και του «Μεγαλέξαντρου» Εύα Κοταμανίδου, η πρωταγωνίστρια του «Τοπίου στην Ομίχλη» Τάνια Παλαιολόγου, οι μόνιμοι συνεργάτες του Τάκης Κατσέλης και Δημήτρης Σοφικίτης. Θα προβληθούν επίσης, επιλεγμένα αποσπάσματα από τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου και από ντοκιμαντέρ της Μαργαρίτας Μαντά. Ποιητικό αναλόγιο θα παρουσιάσουν η Εύα Κοταμανίδου και η Τάνια Παλαιολόγου. Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης συμμετέχουν ο ακορντεονίστας του «Θιάσου» Αντρέας Τσεκούρας, το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία» και μουσικό σύνολο από το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων. Τη σκηνοθετική επιμέλεια και την παρουσίαση έχει ο Εφορος Πολιτισμού της ΠΣΕ Αλέξανδρος Λαμπρίδης. Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους η σύζυγος και η μικρότερη κόρη του δημιουργού Φοίβη Οικονομοπούλου και Ελένη Αγγελοπούλου. Χαιρετισμό θα απευθύνει και ο προεδρεύων του ΔΣ της ΠΣΕ Σωτήρης Κολιούσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ