Δευτέρα 26 Γενάρη 2015 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χόρτασαν από υποσχέσεις οι ροδακινοπαραγωγοί

Το εμπάργκο στη Ρωσία συνεχίζεται και οι αποζημιώσεις τους είναι μόνο στα λόγια

Η κοροϊδία πάει σύννεφο για τους χιλιάδες παραγωγούς που πλήττονται από το εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία
Η κοροϊδία πάει σύννεφο για τους χιλιάδες παραγωγούς που πλήττονται από το εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία
Υποσχέσεις - κοροϊδία για κρατικές ενισχύσεις πήραν δύο μέρες πριν από τις εκλογές οι ροδακινοπαραγωγοί που πλήγηκαν από το εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία, λόγω της ενδοϊμπεριαλιστικής διαμάχης για το θέμα της Ουκρανίας. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν την περασμένη Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανακοινώθηκε η χορήγηση κρατικών ενισχύσεων «ήσσονος σημασίας» (de minimis) στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η δαπάνη συνολικού ύψους μέχρι 33 εκ. ευρώ θα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Από την ΚΥΑ αποκλείονται από τις ενισχύσεις οι μικροκληρούχοι αγρότες που αποτελούν και την πλειοψηφία, αφού οι δικαιούχοι πρέπει να διατηρούν τουλάχιστον 10 στρέμματα επιτραπέζιων ροδακίνων ή/και νεκταρινιών. Το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται σε 220 ευρώ ανά στρέμμα για Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα και Πιερία, 185 ευρώ ανά στρέμμα για Ημαθία και Φλώρινα και 165 ευρώ ανά στρέμμα για Αργολίδα, Κοζάνη, Κορινθία και Ξάνθη.

Τα ποσά αυτά δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση το μέγεθος της ζημιάς, που προέκυψε εξαιτίας του εμπάργκο και των εξευτελιστικά χαμηλών τιμών που εισέπραξαν για την παραγωγή τους οι αγρότες. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι, ακόμη και με βάση τον απαράδεκτο κανονισμό του, ο ΕΛΓΑ ασφαλίζει τη ροδακινοπαραγωγή υπολογίζοντας την ασφαλιζόμενη αξία σε 1.075 ευρώ/στρέμμα.

Επιπλέον, δεν αποζημιώνονται οι αγρότες για τη ζημιά που υπέστησαν εξαιτίας του εμπάργκο στις άλλες καλλιέργειες, όπως μήλα, ακτινίδια, αχλάδια, πορτοκάλια, κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, οι ενισχύσεις που ανακοινώθηκαν είναι άδικες και προβληματικές, με δεδομένο μάλιστα ότι το εμπάργκο στη Ρωσία είναι σε ισχύ μέχρι και τις 5 Αυγούστου 2015 και δεν αποκλείεται να παραταθεί, οπότε θα προκύψει ζημιά και στις νέες παραγωγές κερασιών, ροδάκινων, κ.λπ.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι στρεμματικές ενισχύσεις που ανακοινώθηκαν προσφέρονται χωρίς προηγούμενη κατάθεση σχετικού αιτήματος και έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γι' αυτό υπάρχει περίπτωση να καταλογιστεί πρόστιμο στην Ελλάδα. Παρόμοια τύχη είχε και το παλιότερο «πακέτο Χατζηγάκη», ύψους 500 εκ. ευρώ στους αγρότες, επαληθεύοντας το ασφυκτικό πλαίσιο που προκύπτει από τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ