Πέμπτη 20 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΤ - ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ
Αγώνας ενάντια στην υπονόμευση

Σύσκεψη ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ χθες, για τα προβλήματα στους δυο χώρους

Στην ανάγκη της ενίσχυσης του συντονισμένου αγώνα για την αντιμετώπιση της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση ενάντια στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και στην πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, κατέληξε η χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην ΠΕΜΕΝ για τα προβλήματα στο ΝΑΤ και στον Οίκο Ναύτου. Οι ναυτεργάτες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των σωματείων «ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» πήραν μαζικά μέρος στη σύσκεψη.

Την εισήγηση έκανε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στα γενικότερα σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση για τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ δίνοντας μια εικόνα για την κακή κατάσταση του ΝΑΤ σήμερα σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «Επί σειρά ετών παραγράφονται εφοπλιστικές οφειλές δεκάδων δισεκατομμυρίων. Σήμερα το χρέος των εφοπλιστών στο ΝΑΤ ξεπερνά τα 11,9 δισεκατομμύρια δραχμές. Τα αντιναυτεργατικά μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση και το ΥΕΝ από το καλοκαίρι του 1997 εκτίναξαν την ανεργία στα ύψη και υπονομεύουν τα θεμέλια του ΝΑΤ. Με τα μέτρα αυτά μειώθηκαν δραματικά οι οργανικές συνθέσεις, εντάθηκε ο αφελληνισμός της ναυτιλίας και δόθηκε η ευκαιρία στους εφοπλιστές να καταβάλλουν εισφορές στο ΝΑΤ, όχι με βάση το συνολικό αριθμό του πληρώματος, αλλά μόνο για τους λιγοστούς ναυτολογημένους Ελληνες ναυτεργάτες».

«Οι συντάξεις - συνέχισε - θυσιάστηκαν και θυσιάζονται στο βωμό της μονόπλευρης λιτότητας. Με τα επιδόματα ελεημοσύνης δε στηρίζεται το εισόδημα των απόμαχων της δουλιάς». Σήμερα η μέση σύνταξη ανέρχεται στο ποσό των 161.000 δραχμών και η κατώτερη στις 93.000 δραχμές.

Για τον Οίκο Ναύτου, ο Γ. Τούσσας κατήγγειλε ότι μέρα με τη μέρα η παροχή των υπηρεσιών του και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γίνεται χειρότερη. Συγκεκριμένα μειώνεται ο αριθμός των γιατρών, περικόπτονται φάρμακα και εξετάσεις, η γραφειοκρατία παίρνει ανυπόφορες διαστάσεις, τα «φέσια» του Οίκου Ναύτου σε γιατρούς και φαρμακεία μεγαλώνουν.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ σημείωσε: «Τα αιτήματά μας τα έχουμε θέσει στην κυβέρνηση και στον Οίκο Ναύτου. Η αναλγησία τους όμως ξεπερνάει κάθε όριο. Πρέπει να πέσουν στη μάχη περισσότεροι ναυτεργάτες, με τις οικογένειές τους. Να συντονίσουμε τον αγώνα μας με τους άλλους εργαζόμενους».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» ο οποίος τόνισε με τη σειρά του ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες δεν είναι ξεκομμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνολικά οι εργαζόμενοι. «Κουβεντιάζουν σήμερα για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 με προοπτική τα 71. Αν δεν ξεσηκωθούμε, αν δε συγκρουστούμε συντονισμένα, δε θα αλλάξει η κατάσταση. Οι εκλογές πλησιάζουν και στην κάλπη πρέπει να τα θυμόμαστε πολύ καλά αυτά». Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν και άλλοι ναυτεργάτες και συνδικαλιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ