Πέμπτη 20 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Αυξήσεις - κοροϊδία!

Υπογράφτηκε η υπουργική απόφαση για αυξήσεις 4% στις συντάξεις, καταγγέλλουν τον εμπαιγμό  οι συνταξιούχοι 

Επισημοποιήθηκε ο εμπαιγμός της κυβέρνησης προς τους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους της χώρας, με την υπογραφή από τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων της απόφασης για αυξήσεις - ψίχουλα 4% στις συντάξεις. «Εμπαίζει βάναυσα και απροκάλυπτα τους συνταξιούχους η κυβέρνηση Σημίτη», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - Δημοσίου και προειδοποιούν με κλιμάκωση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων.

Να σημειώσουμε πως στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών με τον πρωθυπουργό, ο τελευταίος είχε ανακοινώσει πως οι αυξήσεις θα είναι σε δυο δόσεις, 2% + 2%, που στην πράξη σήμαινε ποσοστό αύξησης 3%. Κάτω από την κατακραυγή των συνταξιούχων, το ποσοστό αύξησης αναπροσαρμόστηκε.

Σύμφωνα με την απόφαση η... αύξηση 4% θα δοθεί από 1ης Γενάρη 2000 και αφορά τα Ταμεία: ΙΚΑ, ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ, ΔΑΠ - ΔΕΗ, ΤΑΠ - ΟΤΕ, ΤΑΠ - ΗΣΑΠ και τα Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης των τραπεζών.

Με βάση την ίδια απόφαση, στους συνταξιούχους των ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ μπορεί να δοθεί μεγαλύτερη αύξηση από την παραπάνω, «εφόσον - σημειώνεται - διαπιστωθεί η οικονομική δυνατότητα του φορέα, ύστερα από οικονομική μελέτη»!!! Ακόμα και αν διαπιστωθεί η οικονομική δυνατότητα, η συνολική αύξηση προβλέπεται πως δεν μπορεί να ξεπερνά το 5%. Στους συνταξιούχους ΟΓΑ θα δοθεί «γενναιόδωρη» αύξηση 10.000 δρχ., με βάση νομοθετική διάταξη, ενώ στην υπουργική απόφαση σημειώνεται πως «δε θα δοθεί άλλη αύξηση ούτε διορθωτικό ποσό».

«Η κυβέρνηση Σημίτη με την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί συνειδητά οδηγεί στην εξαθλίωση 750.000 συνταξιούχους που ζουν με συντάξεις κάτω από το όριο απόλυτης φτώχειας» τονίζουν οι Ομοσπονδίες.

Οπως σημειώνουν, οι αυξήσεις αυτές εξανεμίζονται από τις αυξήσεις σε συγκοινωνίες, καύσιμα, ΟΤΕ και άλλα προϊόντα, αλλά και με την ειδική εισφορά 2%-5% που επιβάλλεται στις συντάξεις υπέρ του Λογαριασμού Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΛΑΦΚΑ).

«Τρανταχτή απόδειξη - τονίζουν - της ολέθριας αντικοινωνικής πολιτικής, που πρέπει να ξεσηκώσει την ελληνική κοινωνία, είναι η μεθοδική κατεδάφιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος». Οπως υπογραμμίζουν, ακόμα και η κρατική επιδότηση στα Ταμεία μειώνεται και φέρνουν σαν παράδειγμα το ΤΕΒΕ που το έλλειμμά του το '99 ξεπέρασε τα 20 δισ. δρχ. και στον προϋπολογισμό του 2000 προβλέπεται έλλειμμα 7,8 δισ. δρχ. Τα διαθέσιμα αποθεματικά - συνεχίζουν - του ΤΕΒΕ ήταν πριν λίγους μήνες 107 δισ. δρχ. και σήμερα είναι 44 δισ. δρχ. Ηδη - συνεχίζουν - ετοιμάζεται μεγάλο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα ισοπεδώσει τα πάντα και το οποίο θα έρθει μετά τις εκλογές.

Καταλήγοντας τονίζουν πως «μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι τριτοβάθμιες οργανώσεις ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΑΕ έχουν τεράστια ευθύνη και πρέπει μαζί με το συνδικαλιστικό κίνημα των συνταξιούχων να οργανώσουν τον αγώνα για διαφύλαξη της κοινωνικής ασφάλισης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ