Παρασκευή 23 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Δικαστική τουρκική πηγή ανακοίνωσε ότι η Αγκυρα εξέδωσε στη Γαλλία έναν φερόμενο «τζιχαντιστή», που συνελήφθη αρχές Γενάρη, αφού είχε ταξιδέψει με έναν γνωστό των δραστών της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον της σατιρικής εφημερίδας «Σαρλί Εμπντό». Ο 29χρονος άνδρας είχε συλληφθεί το 2004 στο Ιράκ όπου φέρεται να πολεμούσε στο πλευρό των σουνιτών και είχε καταδικαστεί στη Γαλλία σε επτά χρόνια κάθειρξη.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Τουλάχιστον πέντε Σομαλοί σκοτώθηκαν χτες το μεσημέρι στη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε στην είσοδο ξενοδοχείου στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, όπου διαμένουν μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας που προετοιμάζει τη σημερινή επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου διαβεβαίωσε ότι η επίσκεψη Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί κανονικά, σημειώνοντας ότι διενεργούνται έρευνες, για να καθοριστεί αν η επίθεση είχε στόχο την τουρκική αντιπροσωπεία.

ΣΟΦΙΑ.-- Πιέσεις για αύξηση των αμυντικών δαπανών της Βουλγαρίας άσκησε χτες μεταξύ άλλων στη Σόφια ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στο πλαίσιο συναντήσεων που είχε με τη βουλγαρική ηγεσία.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς δήλωσε, χτες σε συνέντευξή της στο βοσνιακό τηλεοπτικό σταθμό BHT1, ότι η σοβαρή οικονομική κατάσταση στη χώρα της θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρίση ασφάλειας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Κατά το ήμισυ θα μειωθεί το ποσοστό παιδικής θνησιμότητας μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, ενώ θα εξαλειφθούν ασθένειες όπως η πολιομυελίτιδα και το αποκαλούμενο «σκουλήκι της Γουινέας» (σ.σ.: το όνομα με το οποίο είναι γνωστή μια σπάνια δερματική τροπική ασθένεια της Αφρικής, η dracunculiasis) προβλέπει μεταξύ άλλων η φετινή ετήσια έκθεση του «Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η «American Express» σχεδιάζει τις απολύσεις περισσότερων από 4.000 εργαζομένων μέχρι το 2016 μετέδωσε χτες το CNBC, μολονότι τα κέρδη της εταιρείας κατέγραψαν αύξηση 10,7% κατά το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2014. Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε χτες πως αποπέμφθηκε από τη θέση του επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο Γκουαντάναμο της Κούβας ο Αμερικανός λοχαγός Τζον Νέτλετον καθώς κρίθηκε διοικητικά ανίκανος.

ΣΑΝΑΑ.-- Ετοιμος να ικανοποιήσει σχεδόν όλα τα αιτήματα των Σιιτών αντικυβερνητικών ενόπλων «Χούτι» εμφανίστηκε χτες ο Πρόεδρος της Υεμένης που έχει εγκλωβιστεί στην προεδρική κατοικία το τελευταίο 48ωρο από τις πολιτοφυλακές Σιιτών. Μεταξύ των αιτημάτων είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος και υπουργικές θέσεις - κλειδιά της νέας κυβέρνησης στους «Χούτι».

ΚΑΪΡΟ.-- Δικαστήριο του Καΐρου διέταξε χτες την απελευθέρωση των Γκαμάλ και Αλάα Μουμπάρακ, γιων του πρώην Προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ λίγες μέρες πριν την έναρξη νέας δίκης τους για υπόθεση διαφθοράς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ