Σάββατο 17 Γενάρη 2015 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΗ
Επεκτείνεται η τρομοϋστερία

Επιχειρήσεις «κατά της τρομοκρατίας και συλλήψεις σε Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο

Συνάντηση Κέρι - Ολάντ, χτες, στα Ηλύσια Πεδία
Συνάντηση Κέρι - Ολάντ, χτες, στα Ηλύσια Πεδία
ΠΑΡΙΣΙ.- ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει ο «αντιτρομοκρατικός» συναγερμός στο Παρίσι, όπου στρατός εξακολουθεί να περιπολεί στους δρόμους και συνεχίζονται οι έρευνες για την εξάρθρωση του «πυρήνα» με τον οποίο οι αρχές συνδέουν τις αιματηρές επιθέσεις στο σατιρικό περιοδικό «Σαρλί Εμπντο», που οδήγησαν στην ωμή δολοφονία 17 ανθρώπων. Νωρίς χτες το πρωί, εκκενώθηκε ο σταθμός του μετρό «Γκαρ ντε Λ' εστ», μετά από πληροφορίες για τοποθέτηση βόμβας. Ο συναγερμός έληξε τελικά, χωρίς να γίνει κάποια επίσημη ενημέρωση. Οι αρχές συνέλαβαν δέκα ακόμα άτομα που, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ανακρίνονται για πιθανή ανάμιξή τους σε τρομοκρατικές επιθέσεις μέσα από τροφοδοσία των δραστών με όπλα και οχήματα. Τα οκτώ τέθηκαν υπό κράτηση.

Με σύλληψη ενός ένοπλου άνδρα σε ταχυδρομείο της Κολόμπ στα προάστια του Παρισιού, επίσης, έληξε χτες το μεσημέρι η ομηρία τριών ανθρώπων. Ο δράστης είχε ψυχολογικά προβλήματα και η υπόθεση δε σχετίζεται τελικά με τρομοκρατική επίθεση, κάτι που εξετάζονταν από τις αρχές.

Στο Παρίσι έφτασε χτες και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, που δήλωσε «λυπημένος που δεν μπόρεσε να παραστεί» στις εκδηλώσεις που έγιναν για τα θύματα των επιθέσεων, ενώ εξήρε τη στάση των γαλλικών αρχών στην αντιμετώπιση της υπόθεσης.

Στο μεταξύ, οι αρχές του Βελγίου πραγματοποίησαν προχτές το βράδυ «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στην ανατολική πόλη Βερβιέ. Δύο άτομα σκοτώθηκαν και ένα συνελήφθη, όλοι εμφανιζόμενοι ως τζιχαντιστές, μετά από ανταλλαγή πυρών. Αντίστοιχες επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες βελγικές πόλεις. Οι εισαγγελικές αρχές ανέφεραν ότι συνελήφθη ένας άντρας που θεωρείται ύποπτος ότι προμήθευε όπλα στον Αμεντί Κουλιμπαλί, δράστη των δύο από τις τρεις επιθέσεις στο Παρίσι.

Ακόμα, στη Γερμανία η αστυνομία προχώρησε (με τη συμμετοχή και κομάντος) σε έρευνες στις τάξεις του «ισλαμιστικού κινήματος». Συνελήφθη ένας 41χρονος Τούρκος που θεωρείται ύποπτος ως επικεφαλής «ομάδας ισλαμιστών εξτρεμιστών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ