Σάββατο 17 Γενάρη 2015 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στην ίδια αντιλαϊκή γραμμή

Η Κομισιόν εξετάζει να δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στη Γαλλία και την Ιταλία, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες που δε βρίσκονται σε πρόγραμμα, να παραβιάσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το έλλειμμα και το χρέος τους. Μία χώρα μπορεί να απαλλαγεί από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, που επιβάλλουν ότι πρέπει να έχει έλλειμμα μικρότερο του 3% του ΑΕΠ, αν προτείνει ένα σημαντικό σχέδιο οικονομικής μεταρρύθμισης. Με παρέμβασή του στη συνάντηση του Κολεγίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο Στρασβούργο, ο Ελληνας επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αντιπρόεδρος της ΝΔ, μίλησε για την ανάγκη «ευελιξίας» στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όλες τις χώρες και στην Ελλάδα. Το ίδιο αίτημα έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα. Ευελιξία στην εφαρμογή των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας. Αυτό θα πει ταύτιση. Κομισιόν των μονοπωλίων, ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη της ΝΔ, στην ίδια γραμμή. Η μόνη διαφορά είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβει ότι το σχέδιο οικονομικής μεταρρύθμισης που προαπαιτείται για κάτι τέτοιο σημαίνει συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, γι' αυτό, άλλωστε, δεν μπορεί να υποσχεθεί στους εργαζόμενους ανάκτηση των απωλειών της κρίσης.

«Λογική φωνή»... (1)

Το «ρεσιτάλ» Παπαδημούλη στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, που έπλεξε το εγκώμιο του κεντρικού τραπεζίτη της ΕΕ, Μ. Ντράγκι, και της απόφασης της Κομισιόν για πιο «ευέλικτο Σύμφωνο Σταθερότητας», ζήλεψε ο Π. Ιγκλέσιας, ευρωβουλευτής και αρχηγός του αδελφού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, «PODEMOS»...

Απευθυνόμενος στην ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ, στη συζήτηση για την Εξωτερική πολιτική της ΕΕ, είπε χαρακτηριστικά: «Κυρία Μογκερίνι, παρόλες μας τις διαφορές, νομίζω ότι εκπροσωπείτε μια από τις πιο λογικές φωνές εδώ στην Ευρώπη, είπατε λογικά πράγματα δεδομένων των συνθηκών (...) η Ευρώπη πρέπει να είναι μια ειρηνική υπερδύναμη (...)».

«Λογική φωνή»... (2)

Λογική φωνή, λοιπόν, η εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική της Πολιτική και αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Πρόκειται για τα εύσημα που αποδίδει η νεόκοπη σοσιαλδημοκρατία στην ΕΕ για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, στην Ουκρανία, το Κόσσοβο, τη Σερβία, τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Μάλι, τη Σομαλία κ.ά. Τι άλλο θα μπορούσε να περιμένει κανείς από αυτούς που παραμυθιάζουν τους λαούς ότι η ΕΕ μπορεί να γίνει «ειρηνική υπερδύναμη», δηλαδή από μακελάρης των λαών να μετατραπεί σε ... περιστέρι της ειρήνης.

Ο λαός μας, όπως και όλοι οι λαοί της Ευρώπης, πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα και από τα παραπάνω και από τις διαβεβαιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη «σωτηρία της ΕΕ», όπως και για «ενεργητική στάση εντός του ΝΑΤΟ». Η απάντηση μια και μοναδική. Ισχυρό ΚΚΕ και εργατικό - λαϊκό κίνημα. Να τι χρειάζεται ο λαός μας για την επόμενη μέρα, απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης. Εγγύηση για την οργάνωση της λαϊκής πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή καταιγίδα, στους κινδύνους περαιτέρω εμπλοκής του λαού μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για λύτρωση από τα δεσμά των λυκοσυμμαχιών με το λαό στην εξουσία.

Τα «κλαψουρίσματα» της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Σαν «παρατημένη νύφη», ο συνδυασμός ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΜΑΡΣ διαπίστωσε ότι «η διολίσθηση έγινε κατολίσθηση», παρακολουθώντας τον Αλ. Τσίπρα να παραχωρεί τη διαδικτυακή του συνέντευξη απαντώντας σε ερωτήματα χρηστών του Twitter. «Η συνέντευξη ήταν ψυχρολουσία για τους αριστερούς», σημειώνει χαρακτηριστικά

Μόνο που, στη συγκεκριμένη εμφάνισή του, ο Αλ. Τσίπρας απλώς κωδικοποίησε τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς το κεφάλαιο, αυτές που «υπέγραψε» στα σαλόνια του ΣΕΒ και των Επιμελητηρίων, στις ΗΠΑ και στις Βρυξέλλες, στο Κόμο της Ιταλίας και στο Σίτι του Λονδίνου. Αυτές που η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καμωνόταν πως δε βλέπει και δεν ακούει, καλλιεργώντας συνειδητά αυταπάτες στο λαό για το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ, τις προθέσεις και διαθέσεις του. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωση για τη συγκρότηση της συνεργασίας ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΜΑΡΣ δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ενδεχόμενο κυβέρνησής του.

Ακόμα άλλωστε και χτες, μετά την «ψυχρολουσία» δηλαδή, σε ανακοίνωση για την επιστολή του ΣΕΒ στις κυβερνήσεις της ΕΕ, χαρακτηρίζει «αφελή αυταπάτη» του ΣΥΡΙΖΑ τη συνειδητή του λαθροχειρία απέναντι στο λαό, με τους ισχυρισμούς του ότι η διευθέτηση του χρέους είναι ζήτημα σθεναρής διαπραγμάτευσης και η επίτευξή της θα τον ωφελήσει!

Αφέλεια στην πολιτική δεν υπάρχει, ούτε αυταπάτες έχουν οι φορείς της. Συνειδητά δρουν και με γνώμονα συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα. Αυταπάτες σπέρνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε δυνάμεις με αναφορές στο κίνημα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1863 Γεννιέται ο Σοβιετικός σκηνοθέτης Κοσταντίν Στανισλάβσκι, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ρεύματος του σοσιαλιστικού ρεαλισμού (Καλλιτέχνης του Λαού της ΕΣΣΔ 1936, Παράσημο Λένιν 1937 κ.ά.).

1931 Αρχίζει η δίκη των Ανδρόνικου Χαϊτά (Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ), Μήτσου Παπαρήγα, Κώστα Ευτυχιάδη (μελών του ΠΓ), Βασίλη Ασίκη (μέλος της ΚΕ) και Λευτέρη Αποστόλου με το Ιδιώνυμο. Ο Μ. Παπαρήγας τόνισε χαρακτηριστικά από το εδώλιο του κατηγορουμένου: «Είμαι μέλος και στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος και το θεωρώ τιμή μου αυτό. Πιστεύω ότι μονάχα αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων μαζών και αγωνίζομαι για την εφαρμογή του Προγράμματός του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο με συνέλαβαν».

Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν συνολικά σε 3 χρόνια φυλάκισης και 1 χρόνο εξορία ο καθένας.

1944 Ξεκινά η συμμαχική επίθεση στο Μόντε Καζίνο της Ιταλίας. Οι μάχες θα διαρκέσουν 4 μήνες και θα καταλήξουν σε συμμαχική νίκη.

1945 Ο Σοβιετικός Στρατός απελευθερώνει την πρωτεύουσα της Πολωνίας Βαρσοβία.

1947 Συγκροτείται το Αρχηγείο Περιοχής Ρούμελης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

1961 Δολοφονείται με άγρια βασανιστήρια ο Κονγκολέζος αγωνιστής Πατρίς Λουμούμπα. Οταν το 1960 το Κονγκό απέκτησε την ανεξαρτησία του, το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα με ηγέτη τον Π. Λουμούμπα κέρδισε τις πρώτες εκλογές και σχημάτισε κυβέρνηση. Ωστόσο, οι φιλοσοβιετικές θέσεις της νέας κυβέρνησης ανησύχησαν τους ιμπεριαλιστές, οι οποίοι στήριξαν τον πραξικοπηματία Μομπούτου, ανέτρεψαν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και στη χώρα επιβλήθηκε δικτατορία. Μετά το θάνατό του, το Πανεπιστήμιο της Φιλίας των Λαών στη Μόσχα ονομάστηκε προς τιμήν του «Πατρίς Λουμούμπα».

1963 Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι διαθέτουν πενήντα χιλιάδες πυρηνικές βόμβες και κεφαλές, έναντι πέντε χιλιάδων της Σοβιετικής Ενωσης.

1964 Πραγματοποιείται η 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία υιοθέτησε το λεγόμενο «εκλογικό ελιγμό», με βάση τον οποίο η ΕΔΑ δε θα είχε υποψήφιους βουλευτές σε 24 εκλογικές περιφέρειες, ώστε να υπερψηφίζονταν οι υποψήφιοι της Ενωσης Κέντρου του Γ. Παπανδρέου.

1984 Πεθαίνει ο συνθέτης Γιάννης Κωνσταντινίδης (Κώστας Γιαννίδης).

1995 Πάνω από 6.400 άτομα σκοτώνονται και 300.000 μένουν άστεγοι έπειτα από ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που πλήττει το Κόμπε της Ιαπωνίας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org