Πέμπτη 20 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΕΦΥΡΙ
Η αστυνομοκρατία δεν είναι λύση

Τα κοινωνικά προβλήματα δε λύνονται με καταστολή, αλλά απαιτείται δέσμη αναπτυξιακών μέτρων, επισήμανε ο  πρώην δήμαρχος Γ. Λάππας, σε χτεσινή συγκέντρωση των κατοίκων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι κάτοικοι στο Ζεφύρι, μια από τις υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής.

Σε αντίθεση με τις διαστάσεις των προβλημάτων της περιοχής, η δημοτική αρχή του Α. Ζέρβα έστησε ένα σώου για τα κανάλια και έμειναν στο απυρόβλητο οι πραγματικές αιτίες των προβλημάτων και βέβαια οι κυβερνητικές ευθύνες. Αφορμή για να ξεσπάσει η συσσωρευμένη και δικαιολογημένη αγανάκτηση των ανθρώπων είναι τα φαινόμενα της εγκληματικότητας, της διακίνησης των ναρκωτικών και της οπλοχρησίας, που εμφανίζονται από ορισμένες ομάδες τσιγγάνων που διαμένουν σε παραπήγματα.

Στην πλατεία της πόλης συγκεντρώθηκαν φορείς της πόλης και έμειναν κλειστός ο δήμος, τα σχολεία και τα καταστήματα της πόλης. Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε, μίλησαν ο δήμαρχος, οι επικεφαλής των παρατάξεων δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ έντονη ήταν η παρουσία των μαθητών από τα σχολεία της περιοχής. Η θέση της δημοτικής αρχής του Α. Ζέρβα εξαντλήθηκε στην πρόταση να αυξηθεί η αστυνόμευση της περιοχής και τα κατασταλτικά μέτρα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η χτεσινή κινητοποίηση που έχει συμφωνηθεί από όλες τις παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο να καταλήξει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ανεστάλη αφού από τη δημοτική πλειοψηφία θεωρήθηκαν επαρκείς οι «δεσμεύσεις» του γγΓ του υπουργείου, Δ.Ευσταθιάδη, για 24ωρες περιπολίες και περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή.

Το ζήτημα της υποβάθμισης και της άμεσης ανάγκης να προωθηθεί μια πολιτική ανάπτυξης σε όλη την περιοχή, με κοινωνικά κριτήρια, ανέδειξε από την παρέμβασή του ο πρώην δήμαρχος Ζεφυρίου και επικεφαλής του Δημοκρατικού Συνδυασμού, Γιάννης Λάππας, που υπογράμμισε ότι τα μέτρα της αστυνόμευσης είναι ανεπαρκή και ως μέθοδος αλλά και ως μέτρα καθεαυτά, αφού οδηγούν στην τρομοκράτηση των κατοίκων και μπορούν να αποβούν ενδεχομένως και επικίνδυνα. «Η αστυνόμευση, σημείωσε, από μόνη της και όταν δεν είναι και σωστά προσανατολισμένη, δεν μπορεί να αποδώσει κανένα απολύτως αποτέλεσμα».

Αναφερόμενος στη δέσμη μέτρων που είχαν προταθεί από την προηγούμενη διοίκηση του δήμου για την αντιμετώπιση του κοινωνικού προβλήματος των τσιγγάνων, τόνισε: «Υπάρχουν από την ΕΕ κονδύλια συγκεκριμένα αλλά δε διατίθενται στους δήμους, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να υπάρχει επαρκής καθαριότητα και κατάλληλοι κοινόχρηστοι χώροι, καθώς και υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας. Αφού δεν υπάρχουν όλα αυτά, τότε ορισμένοι από τους τσιγγάνους γίνονται έρμαια των μεγαλεμπόρων για τη διακίνηση των ναρκωτικών».

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη να παρθούν μέτρα από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το υπουργείο Εσωτερικών ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες για να στεγάσουν αυτούς τους ανθρώπους που δεν μπορεί να πετιούνται μπαλάκι από τον ένα δήμο στον άλλο.

Οπως κατέληξε ο Γ. Λάππας «η συντήρηση και η διατήρηση αυτών των φαινομένων δημιουργεί αντικειμενικά ρατσιστικά φαινόμενα στο δήμο και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο. Γι' αυτό επιμένουμε ότι χρειάζεται δέσμη μέτρων των συναρμόδιων υπουργείων για να αντιμετωπιστεί το συνολικό κοινωνικό πρόβλημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ