Τρίτη 12 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Να λες "όχι" σε όλα τα ναρκωτικά»

Εκδοση του ΚΣ της ΚΝΕ με τις θέσεις της Οργάνωσης, που θα παρουσιαστούν στις εκδηλώσεις του 27ου Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ αποτελεί βήμα καταγγελίας του εθισμού και της εξάρτησης κάθε μορφής
Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ αποτελεί βήμα καταγγελίας του εθισμού και της εξάρτησης κάθε μορφής
«Στάσου ανήσυχος και δυνατός, μάθε να λες "όχι"» σε όλα τα ναρκωτικά, είναι το σύνθημα που υιοθετεί η ΚΝΕ για το πρόβλημα των ναρκωτικών, που το τελευταίο διάστημα έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα. Σε μια κομψή αυτοτελή έκδοση, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ κυκλοφόρησε τις θέσεις της Οργάνωσης για το πρόβλημα των ναρκωτικών, ένα χρήσιμο υλικό που θα αξιοποιηθεί πολύπλευρα από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ στις δραστηριότητές τους το επόμενο διάστημα.

Πολλές από τις εκδηλώσεις του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή», που θα ξεκινήσουν σε λίγες μέρες, θα είναι αφιερωμένες στο μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τη νέα γενιά. Μέσα από τα Φεστιβάλ, τα τελευταία χρόνια, το σύνθημα «ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά» έχει φτάσει σε πλατιά τμήματα της νεολαίας. Η έκδοση του ΚΣ της ΚΝΕ έρχεται να συμβάλει σ' αυτή την κατεύθυνση, του εξοπλισμού και της έντασης της δράσης του νεολαιίστικου κινήματος απέναντι στην κοινωνική μάστιγα.

Είναι γεγονός ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών έρχεται στην επιφάνεια με δραματικό τρόπο καθώς η χρήση υπερδιπλασιάζεται και ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες, η εξάρτηση επίσης αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς, το ίδιο και οι θάνατοι από ναρκωτικά. Την ίδια στιγμή προβάλλονται προτάσεις «διαχείρισης» του προβλήματος, που θέλουν να μάθουν τη νεολαία και την κοινωνία γενικότερα να ζει με την εξάρτηση και την υποταγή, προτάσεις που αντί για ουσιαστική πρόληψη κι ενίσχυση των προγραμμάτων απεξάρτησης, προτείνουν την ελεύθερη κι απλόχερη προσφορά ουσιών, τη νομιμοποίηση της «ναρκω-κουλτούρας».

Το εξώφυλλο της έκδοσης της ΚΝΕ με σκίτσα του Στάθη
Το εξώφυλλο της έκδοσης της ΚΝΕ με σκίτσα του Στάθη
Η ΚΝΕ λέει ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά και απέναντι στη φυγή και στην αποξένωση αντιπροτείνει την ανυπόταχτη στάση ζωής, τη συνειδητή επιλογή της αισιοδοξίας και του αγώνα. Ακριβώς γι' αυτό, όπως τονίζεται και στην μπροσούρα, «για την ΚΝΕ ο αγώνας ενάντια στα ναρκωτικά είναι αγώνας για τη χειραφέτηση της νεολαίας. Γι' αυτό επιδιώκουμε ολοένα και λιγότεροι νέοι να "πέφτουν" στα ναρκωτικά και ολοένα και περισσότεροι που ζουν μέσα στο πρόβλημα να θεραπεύονται και να επανεντάσσονται».

Ετσι, οι θέσεις του ΚΣ της ΚΝΕ για τα ναρκωτικά ξεκινούν από μια αναδρομή στο κοινωνικό φαινόμενο της εξάρτησης, που είναι σύμφυτο με τον καπιταλισμό, στέκονται ιδιαίτερα στις αιτίες του φαινομένου, αναλύουν με επιστημονικό τρόπο τις έννοιες «χρήση», «εξάρτηση» και φτάνουν στη σημερινή κατάσταση και στην κυβερνητική πολιτική που ασκείται. Στις θέσεις του ΚΣ της ΚΝΕ περιλαμβάνεται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων για την πρόληψη, τη θεραπεία και την επανένταξη καθώς και για το νομικό πλαίσιο που απαιτείται. Παράλληλα, περιλαμβάνεται μια ενότητα με την κριτική της Οργάνωσης απέναντι στα διάφορα επιχειρήματα της ναρκω-υποταγής (διαχωρισμός «μαλακών»-«σκληρών», νομιμοποίηση, «αυτοδιάθεση» του σώματος, υποκατάστατα) που προπαγανδίζονται έντονα το τελευταίο διάστημα.

Σκοπός της συγκεκριμένης έκδοσης είναι τα αιτήματα και οι διεκδικητικοί στόχοι, που παραθέτει μέσα σ' αυτήν η ΚΝΕ, να γίνουν πλαίσιο αγώνα για το ίδιο το κίνημα της νεολαίας και τους φορείς του. Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ θα απευθυνθούν μέσα από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και τις υπόλοιπες δραστηριότητές τους, στους φορείς της νεολαίας σε κάθε χώρο, οργανώνοντας και στηρίζοντας πρωτοβουλίες, φέρνοντας πλατιά τους νέους και τις νέες σε επαφή με την αταλάντευτη πρόταση αγώνα ενάντια σε κάθε είδους υποκατάστατο της ζωής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συλλαλητήριο ενάντια στη νομιμοποίηση των ναρκωτικών(2012-01-28 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση προωθεί τη ...ναρκω-καταστολή(2011-09-17 00:00:00.0)
Κάλεσμα στον αγώνα κατά των ναρκωτικών(2010-07-01 00:00:00.0)
Στήριξη στον αγώνα κατά της εξάρτησης(2010-06-23 00:00:00.0)
Δε συμβιβαζόμαστε, υπάρχει διέξοδος!(2002-06-26 00:00:00.0)
Αντίσταση στην αποχαύνωση και την υποταγή(1997-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ