Βέβαιος ότι θα υπάρξουν συλλήψεις και καταδίκες «υπόπτων», με βάση τον τρομονόμο εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρέσβης Ν. Μπερνς, επιβεβαιώνοντας τη βασική αξίωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για άμεση εφαρμογή του τρομονόμου και την ύπαρξη «αποτελεσμάτων».
Μιλώντας χτες σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ελληνοαμερικανική Ενωση, ο Ν. Μπερνς αναφερόμενος στο ζήτημα της «τρομοκρατίας» σημείωσε ότι από τη δράση τρομοκρατών έχουν χάσει συνολικά της ζωή τους πέντε μέλη της αμερικανικής πρεσβείας και κανένας ύποπτος δεν έχει μέχρι σήμερα συλληφθεί. Πρόσθεσε, ωστόσο, αναφερόμενος στην υπογραφή της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για την τρομοκρατία και βέβαια τον τρομονόμο, ότι «πολύ εντυπωσιακά μέτρα ελήφθησαν τον τελευταίο χρόνο, ώστε να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά το σοβαρό αυτό θέμα και να βρεθούν κάποιοι στη φυλακή»(!).
Κατά τα λοιπά, ο Ν. Μπερνς έκανε αναφορά στη συνεργασία του υπουργού Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Ράμσφελντ και μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια για τη συμφωνία προμήθειας του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης αναφέρθηκε, ακόμα μια φορά, στην καθοριστική αλλαγή που συντελέστηκε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια και επισήμανε ότι ο πρόεδρος Μπους επικοινωνεί συχνά με την ελληνική πολιτική ηγεσία και θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί δύο φορές αυτή την εβδομάδα με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στις Βρυξέλλες και στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.
Υπογράμμισε δε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια ως χώρας ευρωπαϊκής, η οποία είναι παρούσα με τις στρατιωτικές της δυνάμεις, αλλά και με την οικονομική βοήθεια στο Κόσσοβο, την ΠΓΔΜ και τη Βοσνία. «Καμιά άλλη χώρα δεν μπορεί κανείς να την περιγράψει με αυτά τα χαρακτηριστικά», είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Μπερνς επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, και τόνισε ότι «η απουσία του Ντενκτάς από τις διαπραγματεύσεις δεν επιτρέπει να επιτευχθεί εποικοδομητικό αποτέλεσμα».
Τέλος, στις προτεραιότητες της αμερικανικής πολιτικής ο Αμερικανός πρέσβης ενέταξε την αύξηση των επενδύσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα στους τομείς του τουρισμού, της πολιτικής αεροπορίας και της τεχνολογίας, που θα ευνοηθούν ακόμη περισσότερο με τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων(!).