Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΖΑΝΗ
Κι άλλο ατύχημα στο ορυχείο

Αλλο ένα εργατικό ατύχημα προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο των ατυχημάτων στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ. Στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου συγκρούστηκαν δύο φορτηγά της εταιρείας ΤΕΝΑ, με αποτέλεσμα ένας οδηγός να νοσηλεύεται στην εντατική του «Μαμάτσειου» με πολλαπλά κατάγματα και ένας να νοσηλεύεται με ελαφρύτερα τραύματα.

«Το ατύχημα αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι στις εργολαβίες διακίνησης υλικών υπάρχει μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας, με φορτηγά κακοσυντήρητα. Επίσης, αυτά συνοδεύονται με κακοπληρωμένους εργαζόμενους μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας υπό την απειλή της απόλυσης», καταγγέλλει το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ).

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «αυτά είναι τα αποτελέσματα του ανταγωνισμού που επικρατεί σε όλες τις εργολαβίες που υπάρχουν στο ΛΚΔΜ και στόχο έχει τη μεγαλύτερη κερδοφορία για τη ΔΕΗ ΑΕ και τους εργολάβους. Κερδοφορία που εξασφαλίζεται από την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων που παραμένουν απλήρωτοι πολλές φορές για μήνες, απάνθρωπα ωράρια έως και 12 ώρες ημερησίως με μεροκάματα πείνας. Τα παραπάνω είναι τα φυσιολογικά επακόλουθα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του ανταγωνισμού που επιβάλλεται από την ΕΕ και πιστά ακολουθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις στη χώρα μας. Δυστυχώς για τους εργαζόμενους, αυτή τη γραμμή του ανταγωνισμού και του "ρεαλισμού" ακολουθεί και η πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος στην περιοχή μας σε Εργατικά Κέντρα και πρωτοβάθμια σωματεία».

Οι δυνάμεις του ταξικού κινήματος, το ΣΕΕΕΝ, καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους, να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης στα σωματεία, να συμβάλουν στην ανασύνταξη του κινήματος σε κατεύθυνση σύγκρουσης με τα συμφέροντα της εργοδοσίας και με αυτήν την πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ