Σάββατο 9 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο Ντ. Μπεντίτ παριστάνει πως δεν καταλαβαίνει...

«Φαντασία» ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση στο θέμα των «λευκών κελιών»

ΑΓΚΥΡΑ.-

«Ζητούμε από τους απεργούς πείνας να αναστείλουν το κίνημά τους καθώς η κατάσταση στις νέες φυλακές δε δικαιολογεί την απεργία πείνας». Ντανιέλ κον-Μπεντίτ, ευρωβουλευτής, υπερήφανος συμπρόεδρος της κοινής επιτροπής Ευρωκοινοβουλίου-τουρκικού Κοινοβουλίου.

Ο κον-Μπεντίτ, επικεφαλής αντιπροσωπείας ευρωβουλευτών που βρισκόταν χτες στην Τουρκία, κάλεσε για «επείγουσα δράση» από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης, με την εφαρμογή των (όχι μόνον υπεσχημένων, αλλά και νομοθετημένων) τροποποιήσεων στον αντιτρομοκρατικό νόμο και στους κανονισμούς λειτουργίας των νέων φυλακών τύπου F, στις οποίες έχει μεταφερθεί η πλειοψηφία των πολιτικών κρατουμένων μετά τη σφαγή 30 εξ αυτών τον περασμένο Δεκέμβρη και ενώ η απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μέτρο έχει κοστίσει - σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό - 23 ζωές εφέτος. Στόχος είναι «να σταματήσει η απεργία πείνας».

Ο κον-Μπεντίτ ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει «φαντασία», να κάνει διάλογο με τους κρατούμενους - κάτι που κατηγορηματικά απορρίπτουν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χικμέτ Σάμι Τουρκ, και ο πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετζεβίτ -, να υπάρξει πρόβλεψη να χωρούν τα «λευκά κελιά» παραπάνω από τρεις κρατούμενους (κάτι αδύνατο ως εκ του σχεδιασμού τους...) και να επιτραπεί στους κρατούμενους να έχουν διαπροσωπικές σχέσεις αφού το παρόν «σωφρονιστικό» μοντέλο τις καταστρέφει (γι' αυτό σχεδιάστηκε εξάλλου, για την απομόνωση και ψυχολογική εξόντωσή τους).

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής του κόμματος των Πρασίνων μοιάζει να παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει σε ποιους απευθύνεται και για ποιο θέμα. Ακόμη κι έτσι, τα όσα πρότεινε -ακόμη κι αν υποθέσει κανείς ότι θα εφαρμοστούν, κάτι απίθανο - ουσιαστικά «διασκεδάζουν τις εντυπώσεις» και τίποτε περισσότερο, όσον αφορά στην κατάσταση στις φυλακές, όπου τα βασανιστήρια κάνουν θραύση. Η κατάληξη του σχολίου του επιβεβαίωσε τις προθέσεις του - τη «διόρθωση» της εικόνας της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: «Ζητούμε από τους απεργούς πείνας να αναστείλουν το κίνημά τους καθώς κρίνουμε ότι η κατάσταση στις νέες φυλακές δε δικαιολογεί την απεργία πείνας», είπε.

Ο κον-Μπεντίτ ζήτησε ακόμη την απελευθέρωση των 9.000-10.000 κρατουμένων, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η κουρδικής καταγωγής πρώην βουλευτής Λεϊλά Ζάνα, που έχουν φυλακιστεί βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου της Τουρκίας για τις πεποιθήσεις τους και όχι για τρομοκρατικές ενέργειες. Αυτό μάλλον ως χωρατό πρέπει να το εξέλαβαν στην Αγκυρα...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ