Σάββατο 9 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ και ΕΕ προωθούν το διαμελισμό και καταργούν κυβερνήσεις...

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Την αποτυχία των μεσολαβήσεων Σολάνα και Ρόμπερτσον και των πολιτικών του Συμφώνου Σταθερότητας στην κρίση της ΠΓΔΜ παραδέχεται η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την κατάσταση στα Σκόπια, συναινώντας παράλληλα στα σχέδια περαιτέρω διαμελισμού των Βαλκανίων, επισημαίνει μεταξύ άλλων ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή το «νον-πέιπερ» του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ καλεί όλες τις αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις της περιοχής να εντείνουν την πάλη τους για το απαραβίαστο των συνόρων και της εδαφικής κυριαρχίας κάθε χώρας και υπογραμμίζει την ανάγκη αποχώρησης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τα Βαλκάνια. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την κρίση στην ΠΓΔΜ, όπως φαίνεται από το "νον πέιπερ" του υπουργείου Εξωτερικών, παραδέχεται έμμεσα την αντιπαράθεση ΕΕ - ΗΠΑ στην περιοχή, την αποτυχία του Συμφώνου Σύνδεσης και Σταθεροποίησης ΠΓΔΜ - ΕΕ, καθώς και των διαμεσολαβήσεων Σολάνα και Ρόμπερτσον.

Η ελληνική κυβέρνηση, ευθυγραμμισμένη με την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, τάσσεται υπέρ διεθνούς εκστρατευτικής και υλικής βοήθειας και ανάπτυξης "παρατηρητών" της ΕΕ και των ΗΠΑ!

Με το σχέδιό της η ελληνική κυβέρνηση προστατεύει τους τρομοκράτες του ΟΥΤΣΕΚΑ, αφού ζητά την "ασφαλή αποχώρηση των ενόπλων ομάδων" για να υλοποιηθεί η δεύτερη φάση του σχεδίου, που δεν είναι τίποτα άλλο από την επιβολή της άμεσης εποπτείας και ανάμειξης της ΕΕ και των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των "σλαβομακεδονικών" από τη μια και των "αλβανικών" από την άλλη κομμάτων της κυβέρνησης.

Ετσι, όχι μόνον προωθείται ο διαμελισμός, αλλά και εντείνεται η επιτήρηση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, χάριν της "νέας στρατηγικής του ΝΑΤΟ" και της ΚΕΠΑ. Στην πραγματικότητα καταργείται η κυβέρνηση, όπως και η θέληση της πλειοψηφίας των κατοίκων της ΠΓΔΜ.

Αποδεικνύεται ότι με κάθε νέα κλιμάκωση της ξένης επέμβασης στην ΠΓΔΜ, η χώρα οδηγείται ακόμα περισσότερο στην έξαρση των συγκρούσεων και στο διαμελισμό.

Είναι επιτακτική πια η ανάγκη να φύγουν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα και να σταματήσει η διαμεσολάβηση στην περιοχή, να επιστρέψουν τα ελληνικά στρατεύματα από το Κόσσοβο και τη Βοσνία, να πάψει κάθε ξένη επέμβαση. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντί να μεσιτεύει υπέρ των ΗΠΑ-ΕΕ, είναι υποχρεωμένη να απαγορεύσει τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη Β. Ελλάδα και τη λειτουργία του Στρατηγείου της Λάρισας, που στηρίζει τις επεμβάσεις.

Είναι ανάγκη οι φιλειρηνικές, αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις της περιοχής να εντείνουν την πάλη και την αλληλεγγύη τους, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στον εθνικισμό, για τη διατήρηση του απαραβίαστου των συνόρων και της εδαφικής κυριαρχίας κάθε χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ