Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Επιδιώκει στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης στο φόντο της «κόπωσης»

Ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες η διήμερη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Σήμερα και αύριο συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ), προκειμένου «να διερευνήσει περαιτέρω τρόπους ενίσχυσης της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και, ενδεχομένως, θα καθορίσει νέους προσανατολισμούς».

Στο επίκεντρο των εργασιών θα βρεθεί το επενδυτικό σχέδιο του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ύψους 300 δισ. ευρώ περίπου, για τη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας στην ΕΕ, εν μέσω «αβεβαιοτήτων» και σημαδιών «κόπωσης» της προσδοκώμενης ανάκαμψης.

Το λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ» στηρίζεται κατά βάση σε τρεις πυλώνες, ο πρώτος αφορά στη σύσταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου για Στρατηγικές Επενδύσεις και στοχεύει στη στήριξη των καπιταλιστικών επενδύσεων σε υποδομές, όπως τα ευρυζωνικά κι ενεργειακά δίκτυα, οι μεταφορές και οι ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στη δημιουργία ενός καταλόγου έργων, με στόχο την άντληση χρηματοδότησης από Ευρωπαίους επενδυτές. Κι ο τρίτος πυλώνας αφορά στη βελτίωση του «επενδυτικού και επιχειρηματικού κλίματος», με την άρση εμποδίων για επενδύσεις και τη δημιουργία των βέλτιστων συνθηκών για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οπως γίνεται αντιληπτό, η ανάκαμψη των καπιταλιστικών οικονομιών σχεδιάζεται να στηριχθεί, αφενός στο ζεστό χρήμα απ' τον κορβανά της ΕΕ και αφετέρου στην προώθηση των αντιλαϊκών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και σε μια σειρά ακόμα μέτρα διαμόρφωσης περιβάλλοντος «γόνιμου» για καπιταλιστικές επενδύσεις, απολύτως ωστόσο εχθρικού για τα εργατικά ασφαλιστικά δικαιώματα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται, επίσης, να εξετάσει και ειδικά θέματα εξωτερικών σχέσεων με βάση τις εξελίξεις στη διεθνή σκηνή. Αναμένεται να αξιολογήσει την κατάσταση στην Ουκρανία και να λάβει μια απόφαση για τις συνέπειες της ουκρανικής κρίσης και πώς αυτές επιδρούν στην ευρωενωσιακή πολιτική απέναντι στη Ρωσία, δίχως να αποκλείονται πρόσθετες κυρώσεις εναντίον της. Αναμένεται ακόμα να απονείμει τα εύσημα στην κυβέρνηση της Ουκρανίας για τις μεταρρυθμιστικές της επιδόσεις. Θυμίζουμε ότι η ΕΕ στηρίζει την καπιταλιστική οικονομία της χώρας με ένα πακέτο ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου.

Νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης σηματοδοτεί η Σύνοδος Κορυφής

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ σηματοδοτεί νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης και ένταση της επιθετικότητας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και την ευρύτερη περιοχή, αυξάνοντας τους κινδύνους γενικευμένης πολεμικής σύγκρουσης.

Τα παραπάνω κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση για τη Σύνοδο Κορυφής. Τονίζοντας ότι τα κόμματα του ευρωμονόδρομου είτε στηρίζουν την περιοριστική πολιτική είτε τη δημοσιονομική χαλάρωση, ομονοούν σε μόνιμα μνημόνια για πάμφθηνη εργατική δύναμη και κατεδάφιση λαϊκών δικαιωμάτων, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε τα εξής:

«Η Σύνοδος Κορυφής θα κλιμακώσει την αντιλαϊκή επίθεση, όπως τις επεμβάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία κι αλλού, που θα φέρει νέα κύματα προσφύγων. Ενισχύεται η απειλή γενικευμένου πολέμου στο βωμό ανταγωνισμών για νέες αγορές, την Ενέργεια και τους δρόμους μεταφοράς της.

Ομολογείται ότι την ασθενική ανάκαμψη μπορεί να ακολουθήσει νέα οικονομική κρίση που δεν μπορούν να σταματήσουν ούτε οι υπερασπιστές της περιοριστικής πολιτικής ούτε της χαλάρωσης που ομοφωνούν όμως για πάμφθηνη δουλειά, κατεδάφιση δικαιωμάτων, ξερίζωμα της αγροτιάς, αντιλαϊκούς φόρους.

Επιβάλλονται τα μόνιμα μνημόνια, με καταστολή των αγώνων.

Φορτώνονται οι λαοί χρέη που δεν οφείλουν, αφού το κρατικό χρήμα - όπως τα 300 δισ. του πακέτου Γιούνκερ - πηγαίνει στις επιχειρήσεις.

Οι ανταγωνισμοί επιχειρηματικών ομίλων, κυβερνήσεων και κομμάτων που τους εκπροσωπούν, δεν αφορούν τα λαϊκά συμφέροντα.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δε γίνεται φιλολαϊκή.

Είναι ώρα ο λαός να γίνει πρωταγωνιστής και να ανατρέψει αυτήν τη βαρβαρότητα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ