Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟ
Μετατρέπει τα σωματεία σε πολυκαταστήματα

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Πάλης, Κ. Θάνου, του νομικού εκπροσώπου της, Α. Παπακωνσταντίνου, και του γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Παγκρατίου, Π. Κανελλόπουλου

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πάλης, Κ. Θάνος
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πάλης, Κ. Θάνος
Συνεχίζοντας σήμερα το αφιέρωμα στην επιτυχημένη εκδήλωση - συζήτηση που διοργάνωσε το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τον νέο αθλητικό νόμο παρουσιάζουμε αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Πάλης, Κώστα Θάνου, του νομικού εκπροσώπου της ίδιας Ομοσπονδίας, Ανδρέα Παπακωνσταντίνου, και του γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Παγκρατίου, Παναγιώτη Κανελλόπουλου.

Ο Κώστας Θάνος, αφού ευχαρίστησε το ΚΚΕ και προσωπικά τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, για τις ευκαιρίες που το τελευταίο διάστημα έχει δώσει το Κόμμα σε διάφορες εκδηλώσεις του να παρουσιαστεί το άθλημα της πάλης, χαρακτήρισε τον νέο αθλητικό νόμο χειρότερο όλων των προηγούμενων. Και αυτός από την πλευρά του σχολίασε το γεγονός ότι από πλευράς πολιτείας δεν κλήθηκε κανένας από αυτούς που ζουν καθημερινά στον αθλητισμό για συζήτηση πριν παρουσιαστεί το τελικό αποτέλεσμα.

Οπως είπε, είναι προφανές ότι ο νέος νόμος είναι «φωτογραφικός» για να χτυπηθούν κάποιοι παράγοντες του ποδοσφαίρου, ωστόσο αυτό που κάνει είναι να συμπαρασύρει μαζί του όλο τον υπόλοιπο αθλητισμό. Εστίασε ειδικά στις αλλαγές που φέρνει στο διοικητικό επίπεδο βάσει των οποίων υπάρχει ο περιορισμός των δυο τετραετιών για προέδρους και μέλη των ΔΣ. Οπως εξήγησε, πλέον θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα ειδικά για τα υπόλοιπα αθλήματα, εκτός ποδοσφαίρου, μπάσκετ, στο να βρίσκονται κάθε φορά καινούργιοι άνθρωποι προκειμένου να προσφέρουν στο χώρο. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν πολλοί απ' αυτούς προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.

Ο νομικός εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Πάλης, Α. Παπακωνσταντίνου
Ο νομικός εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Πάλης, Α. Παπακωνσταντίνου
Ανέφερε ότι με βάση τα όσα ορίζει ο νέος νόμος μέσω συγκεκριμένων άρθρων που προτρέπουν στην ανεύρεση χορηγών ή την παροχή αδειών στους δήμους για δικά τους σωματεία ουσιαστικά οδηγεί στη δημιουργία σωματείων - πολυκαταστημάτων, που θα εξαρτώνται από τους χορηγούς, τους δήμους ή τους σπόνσορες. «Την ώρα που τα χαράτσια διαδέχονται το ένα το άλλο και είναι γνωστή η οικονομική κατάσταση των περισσότερων σωματείων σε όλα τα αθλήματα, καλούνται πλέον και σε νέα έξοδα καθώς ανά πενταετία θα πρέπει να πληρώνουν το λεγόμενο παράβολο αθλητικής αναγνώρισης, που εάν δεν πληρωθεί τότε το σωματείο δεν αναγνωρίζεται και δεν μπορεί να συμμετάσχει σε καμία αθλητική δραστηριότητα», τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα αναφέρθηκε και στο ζήτημα που ο νέος νόμος εισάγει κάνοντας διαχωρισμό ανάμεσα στους αθλητές που έχουν σημειώσει κάποια διεθνή επιτυχία (π.χ. μετάλλιο) για τα προνόμια ανάλογα με τα εισοδήματά τους.

Ο νομικός εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Πάλης, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι το νομοσχέδιο ουσιαστικά από την μία αφορά τις διαφωνίες του υφυπουργού Αθλητισμού με την ΕΠΟ και από την άλλη στοχεύει ξεκάθαρα στον περιορισμό των κρατικών δαπανών για τον Αθλητισμό. Χαρακτηριστικά ανέφερε ως παράδειγμα ότι ορίζει την αλλαγή καταστατικών των σωματείων χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι αυτά δεν έχουν τα λεφτά που απαιτούνται για να γίνουν αυτές οι αλλαγές (πληρωμές δικηγόρων, παράβολα κ.τ.λ.).

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Παγκρατίου, Π. Κανελλόπουλος
Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Παγκρατίου, Π. Κανελλόπουλος
Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Παγκρατίου, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, στην τοποθέτησή του επισήμανε πως ο νέος αθλητικός νόμος όχι μόνο δεν φτιάχνει τα πράγματα στον Αθλητισμό αλλά τον καταστρέφει. Οπως είπε, ο Αθλητισμός θα πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και να επιχορηγείται από το κράτος, αλλά ο νέος νόμος τον οδηγεί στην επαγγελματικοποίησή του. Κάτι που φαίνεται, όπως είπε, και από το γεγονός ότι υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο που εισάγει το θεσμό του αμειβόμενου αθλητισμού.

Δήλωσε την αντίθεση της Ομοσπονδίας στην κατάργηση των μορίων για τους διακριθέντες αθλητές, ενώ για τις αλλαγές στο διοικητικό τομέα έθιξε και αυτός από την πλευρά του το πρόβλημα που θα προκληθεί με την έλλειψη ανθρώπων να ασχοληθούν όχι μόνο με τη διοίκησή του αλλά και με τις άλλες υπηρεσίες που έχει κάθε Ομοσπονδία. Παράλληλα μίλησε και για το θέμα των αθλητικών εγκαταστάσεων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως η αδειοδότησή τους, για τα οποία το νέο νομοσχέδιο δεν προβλέπει κάτι για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. «Εάν περάσει αυτό το νομοσχέδιο θα πρέπει όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τον Αθλητισμό την άλλη μέρα να παραδώσουμε τα κλειδιά και να έρθει κάποιος να κάνει αθλητισμό. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», δήλωσε ο Π. Κανελλόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ