Παρασκευή 8 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Διοίκηση με πολιτικές σκοπιμότητες

Με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους φάνηκε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων, με ποια πολιτική σκοπιμότητα αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή σημαντικά ζητήματα ουσιαστικής λειτουργίας του δήμου, της δημοκρατίας και της αξιοποίησης της πόλης προς όφελος των κατοίκων της.

Αρχικά, η δημοτική αρχή αρνήθηκε να καταδικάσει το νομοσχέδιο «σκούπα» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που προβλέπει τη δημιουργία εγκαταστάσεων στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, την οικοδόμηση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Αλσος Ριζάρη και τη δημιουργία υπόγειου γκαράζ στο χώρο του Ζαππείου. Η διοίκηση του δήμου επέμενε να συζητηθεί το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση, με την αιτιολογία ότι πρέπει να οργανωθεί καλύτερα. Ο Στ. Λάμπρου, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», σημείωσε ότι πρέπει να καταδικαστούν άμεσα αυτές οι παρεμβάσεις, τονίζοντας ότι «τα κεκτημένα δεν μπορούμε να τα βάλουμε σε συζήτηση».

Αντίθετα, η διοίκηση του Δήμου, στο ζήτημα της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΑΧ), αποφάνθηκε ότι τα έργα που γίνονται υποβιβάζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Ομως, πριν από λίγα χρόνια, η ίδια δημοτική αρχή χειροκροτούσε τα σχέδια της ΕΑΧ, παρά τις προειδοποιήσεις της «Συμπαράταξης» και του Λεων. Αυδή. Ετσι, στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην πλατεία Διονύσου από τις επεμβάσεις της ΕΑΧ, η διοίκηση παραδέχτηκε ότι τα έργα είναι καταστροφικά για τους πολίτες και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να μην υπάρξει παραπέρα υποβάθμιση των περιοχών.

Στη συνεδρίαση τέθηκαν επίσης δύο ουσιαστικά ζητήματα δημοκρατίας και λειτουργίας του δήμου.

Το πρώτο αφορούσε τη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας και τον τρόπο που δρουν τα δύο σωματεία των εργαζομένων σε αυτήν. Παρά τους ισχυρισμούς της δημοτικής αρχής ότι δεν τίθεται θέμα προνομιακής μεταχείρισης του ενός σωματείου, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων απέδειξαν το άνισο της μεταχείρισης.

Το δεύτερο αφορούσε στην οργάνωση εκδήλωσης από την επιτροπή «Γένοβα 2001» στην Τεχνόπολη (Γκάζι). Το ΔΣ της Τεχνόπολης, ενώ είχε αρχικά υποσχεθεί προφορικά τη διάθεση του χώρου - όπως είπαν εκπρόσωποι της επιτροπής - στη συνέχεια ανακάλεσε, γιατί προέκυψε πρόβλημα ενοικίου. Από την πλευρά της, η διοίκηση του δήμου - παρά την ομόθυμη τάση από όλη τη μειοψηφία για διευθέτηση του ζητήματος - εξέφρασε απλώς την «ευχή» της για να δοθεί λύση, με το «σκεπτικό» ότι δεν μπορεί να επεμβαίνει στο ΔΣ της Τεχνόπολης που η ίδια έχει διορίσει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ