Σε σχέση με τις παραβιάσεις του «Barbaros» στα χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ της Κύπρου, ο Γ. Μανιάτης ανέφερε ότι πρόκειται για δράσεις, οι οποίες «δεν είναι προς όφελος κανενός» καθώς και ότι όταν επιλυθεί το Κυπριακό, «τότε ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποφασίσει με ποιο τρόπο θα διανείμει με δικαιοσύνη τα οφέλη από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, σε όλους τους νόμιμους κατοίκους του Νησιού».
Αναφερόμενος στη ραγδαία πτώση της τιμής του πετρελαίου, είπε ότι «αλλάζουν τα πάντα στον τρόπο με τον οποίο οι εθνικές οικονομίες αντιμετωπίζουν τους προϋπολογισμούς του 2015 και ασφαλώς οι μεγάλες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τα επενδυτικά τους σχέδια τις επόμενες χρονιές» και αναρωτήθηκε για το εάν «υπάρχουν γεωπολιτικές σκέψεις και σκοπιμότητες πίσω από αυτή την πτώση»... Ο υπουργός ΠΕΚΑ στάθηκε και στην ακύρωση του «South Stream» μετά τον «Nabucco» επισημαίνοντας ότι πλέον μόνο μέσω του ΤΑP θα τροφοδοτείται η Ευρώπη, η οποία συνεχίζει να έχει το μεγάλο πρόβλημα της διαμόρφωσης νέων διόδων τροφοδοσίας με φυσικό αέριο.
Στη συνέχεια επισήμανε ότι μετά τις παραπάνω εξελίξεις, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, από την οποία θα διέλθουν τρεις νέοι αγωγοί: ο TAP, o Eastmed, - έργο που χαρακτήρισε απολύτως πραγματοποιήσιμο που θα συμβάλει στην αξιοποίηση ισραηλινών και κυπριακών κοιτασμάτων που έχουν ήδη εντοπιστεί - και ο Αγωγός Βορρά - Νότου, της σύνδεσης με Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, το λεγόμενο «Κεντρικό Διάδρομο». Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία, με τις έρευνες Υδρογονανθράκων, «αποτελεί φιλόδοξα, τεκμηριωμένα και με πολύ ισχυρές ενδείξεις ένα νέο τόπο τροφοδοσίας με Υδρογονάνθρακες για την Ευρώπη» καθώς «ήδη, οι αγορές των πακέτων δεδομένων για τις 20 θαλάσσιες περιοχές και τις 3 χερσαίες που έχουμε σε διαγωνιστική διαδικασία, μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι».
Μόνο που όλα τα παραπάνω αποτελούν ψηφίδες στο παζλ των οξύτατων ανταγωνισμών με κινδύνους για τους λαούς, οι οποίοι και δε θα έχουν κανένα όφελος από την Ενέργεια για τα μονοπώλια.
Τέλος, αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον» είπε ήδη ότι έχει διασφαλισθεί από τη νέα προγραμματική περίοδο κονδύλι της τάξης των 350 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ειδικά για το νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης Ενέργειας στο δημόσιο τομέα, είπε ότι σε συνεργασία με τις τράπεζες και μέσω ενός προγράμματος συγχρηματοδότησης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέχρι και με 1 δισεκατομμύριο ευρώ το επόμενο διάστημα.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Μ. Παπαγεωργίου, συμμετείχε στο 16ο ετήσιο Διεθνές Forum Επενδυτών, που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη, όπου σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «ανέπτυξε τις πολιτικές και τους στόχους της χώρας μας για τον τομέα της Ενέργειας». Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο υφυπουργός συνάντησε Διευθύνοντες Συμβούλους εταιρειών όπως η «Citi Bank» και η «Calamos Investments», ενώ είχε και ιδιαίτερες συναντήσεις με εκπροσώπους funds όπως το Caravel Management LLC και το Graylock Capital LLC.
Οπως σημειώνει η ανακοίνωση, κύριο θέμα των συζητήσεων ήταν «οι επενδυτικές προοπτικές και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στον ενεργειακό τομέα, καθώς η πορεία της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού», ενώ σε κοινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Υπουργό Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα, με τον John Paulson, ιδρυτή της «Paulson & Co. Inc».