Eurokinissi |
Κατά πληροφορίες, μεταξύ άλλων, στις προτάσεις της ΝΔ περιλαμβάνονται:
-- Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: Σε περίπτωση μη εκλογής του από τη Βουλή, να μη διαλύεται το Σώμα, αλλά να πηγαίνουμε σε απευθείας εκλογή από τους πολίτες. Στην απευθείας εκλογή θα συμμετέχουν μόνο όσοι ήταν υποψήφιοι στην προηγούμενη διαδικασία. Σημειώνεται ότι παραμένει η υφιστάμενη διαδικασία εκλογής, που απαιτεί 2/3 των βουλευτών στις 2 πρώτες ψηφοφορίες και 3/5 στην τρίτη ψηφοφορία. Επανέρχονται ακόμη όλες οι αυξημένες αρμοδιότητες που είχε ο ΠτΔ με το Σύνταγμα του 1975, εκτός από τη δυνατότητα να διαλύει τη Βουλή διαπιστώνοντας δυσαρμονία. Μια τέτοια πρόβλεψη ενισχύει την περιλάλητη «κυβερνητική σταθερότητα» σε καιρούς που δεν διασφαλίζονται πια άνετες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες και μονοκομματικές κυβερνήσεις.
-- Καταργείται η βουλευτική ασυλία και πλέον ο βουλευτής θα πρέπει να ζητά ασυλία από τη Βουλή.
-- Η συνολική θητεία του πρωθυπουργού θα είναι μέχρι 8 χρόνια. 8ετές όριο θητείας προβλέπεται και για τις Περιφέρειες και τα Περιφερειακά Οργανα.
-- Δρομολογούνται ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργού και βουλευτή και περιορισμός των βουλευτών σε 200.
-- Ιδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και Συνταγματικού Δικαστηρίου. Το τελευταίο θα ελέγχει την αντισυνταγματικότητα των νόμων, προκειμένου να βγάλει αποφάσεις που απελευθερώνουν την υλοποίηση μιας σειράς επενδύσεων του μεγάλου κεφαλαίου που σήμερα έχουν μπλοκάρει για μια σειρά από λόγους στα δικαστήρια. Επιπλέον, σε μια άκρως επικίνδυνη πρόβλεψη, προωθείται το Συνταγματικό Δικαστήριο να ελέγχει τα καταστατικά και τη «δημοκρατική λειτουργία» των κομμάτων!
-- Τέλος, δρομολογείται κατάργηση του άρθρου 86 για τους υπουργούς με την προβλεπόμενη αποσβεστική ημερομηνία (παραγραφή): Στη διαδικασία δεν θα παρεμβαίνει καθόλου η Βουλή, καθώς δεν θα υπάρχει προκαταρκτική επιτροπή. Ετσι, η πορεία της υπόθεσης θα είναι κύρια ανάκριση, Δικαστικό Συμβούλιο, δίκη. Η δίωξη θα αφορά αδικήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τα οποία θα διευκρινιστούν (π.χ. θα αφορά παράβαση καθήκοντος και απιστία), ζήτημα ωστόσο που επιδέχεται πολλές ερμηνείες.
Οι προτάσεις εστάλησαν στον πρωθυπουργό, με τον οποίο, πιθανότατα αύριο, θα υπάρξει συνάντηση της Επιτροπής, ώστε να οριστεί η μέρα κατάθεσής τους στη Βουλή.