Τη δυνατότητα να εμπορευματοποιηθούν και τα εγκαταλειμμένα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας αλλά και άλλων πόλεων της χώρας, δίνει σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, αυτή τη δυνατότητα αξιοποίησης την έχουν τόσο οι δήμοι όσο και οι ιδιώτες με πρόσχημα - όπως τονίζεται από το υπουργείο - τις σοβαρές επιπτώσεις από την εγκατάλειψη των κτιρίων στο περιβάλλον, στην εικόνα των κέντρων των πόλεων και την «καθημερινότητα των πολιτών». Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο υπουργός, Γ. Μανιάτης, τα κτίρια αυτά, εγκαταλειμμένα ή κενά, οδηγούν «σε απομάκρυνση κατοίκων ή και δυνητικών χρηστών, σοβαρή κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας, περιθωριοποίηση και εγκληματικότητα».
Το αρμόδιο υπουργείο έχει καλέσει σε συνάντηση εργασίας τους υπουργούς Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Δικαιοσύνης για αύριο, Πέμπτη, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα.
Με το σχέδιο νόμου, λοιπόν, οι δήμοι και οι ιδιώτες έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν την αποκατάσταση, τον εκσυγχρονισμό, τη συντήρηση, τη διαχείριση και εν γένει την αξιοποίησή τους. Επειδή, όμως, οι δήμοι δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να τα φτιάξουν, χρησιμοποιούνται ως άλλοθι προκειμένου να μπουν οι ιδιώτες στο «κυνήγι» των κτιρίων. Σημειώνεται πως ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου προβλέπουν τη λύση σε προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς ορισμένων κτιρίων ώστε να αξιοποιηθούν από ιδιώτες - με τη μέθοδο της παραχώρησης - πολύ εύκολα και γρήγορα και χωρίς να αμφισβητείται η κυριότητα.
Συγκεκριμένα, τονίζεται πως «δίνεται επίσης η δυνατότητα, να εξοικονομήσει το Δημόσιο δαπάνες συντήρησης, φύλαξης και αποτροπής κινδύνων στα εν λόγω κτίρια, αλλά και παρέχεται η ευκαιρία αξιοποίησης των ανεκμετάλλευτων μέχρι σήμερα κτιρίων από φορείς που διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με το Δημόσιο, ενώ, παράλληλα, δημιουργείται προοπτική αξιοποίησης των εν λόγω κτιρίων στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής και πολιτιστικής πολιτικής από τους δήμους, σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης». Επίσης, μεταξύ άλλων, διαχωρίζεται η έννοια του εγκαταλειμμένου κτιρίου από αυτήν του άγνωστου ιδιοκτήτη, εισάγεται ειδική διαδικασία αναγκαστικής ανάληψης της διαχείρισης και εκμετάλλευσης ή εξαγοράς κτιρίων, από ιδιώτες, εφόσον οι ιδιοκτήτες αρνούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία αναβάθμισης αλλά και προβλέπεται «ευρεία δυνατότητα μετατροπών στα κτίρια, προκειμένου αυτά να καταστούν σύγχρονα και λειτουργικά, προς το σκοπό επανάχρησής τους και προσέλκυσης χρηστών και της κοινωνικής και οικονομικής αναζωογόνησης των περιοχών».