Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ»
Με «επιταγές ντροπής» επιβράβευσε η εργοδοσία την απεργοσπασία

Τέτοια λεφτά δεν τα ζηλεύουν οι εργαζόμενοι, απαντά η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων

Την απεργοσπασία έσπευσε να επιβραβεύσει η εργοδοσία της επιχείρησης «Αφοί Βλάχου» στο Κορωπί, μοιράζοντας επιταγές των 100 ευρώ στους λιγοστούς εργαζόμενους που εμφανίστηκαν για δουλειά την περασμένη Πέμπτη, μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας. Για «επιταγές της ντροπής» κάνει λόγο η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων.

Το σωματείο υπενθυμίζει πως οι εργαζόμενοι είχαν αποφασίσει μέσα από Γενική Συνέλευση τη συμμετοχή τους στην απεργία, απόφαση την οποία έκαναν πράξη: «Από τα χαράματα της Πέμπτης έσβησαν όλες οι μηχανές, ξεπερνώντας μάλιστα η συμμετοχή κάθε προηγούμενη απεργία. Οι εργαζόμενοι με την αποφασιστικότητα και τη μαζικότητά τους έδειξαν στη διοίκηση της εταιρείας πως είναι ενωμένοι και διεκδικούν ζωή με αξιοπρέπεια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο συγκεκριμένο χώρο δουλειάς οι εργαζόμενοι εδώ και καιρό διεκδικούν αύξηση 5% στις αποδοχές τους. Η απεργία πέτυχε και η εργοδοσία δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Το πρωί της απεργίας σε μία κίνηση απελπισίας μοίρασε, ως επιβράβευση, "επιταγές ντροπής" των 100 ευρώ στους ελάχιστους απεργοσπάστες που κοιτούσαν τις σβηστές μηχανές. Φαίνεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα για αυξήσεις σε όλους όσοι παράγουν τον πλούτο, αλλά περισσεύουν για να φτιαχτεί ένας απεργοσπαστικός μηχανισμός. Η κίνηση αυτή, αντί να κάμψει τις διαθέσεις, έδωσε ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στους απεργούς, που με μια φωνή είπαν πως τέτοια λεφτά δεν τα ζηλεύουν. Η ενότητα των εργατών έχει χτιστεί βήμα βήμα πάνω στην πάλη για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων και δεν έχει τιμή για να πουληθεί».

Τέλος, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων υπενθυμίζει στους συναδέλφους που δούλεψαν στην απεργία και δέχτηκαν να παραλάβουν την «επιταγή της ντροπής», τους στίχους του Μπέρτολτ Μπρεχτ: «Εκείνος που μένει στο σπίτι όταν αρχίζει η πάλη και αφήνει άλλους να αγωνίζονται για τη δική του υπόθεση αυτός πρέπει να προσέχει: Διότι όποιος δεν μοιράστηκε την πάλη θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε καν την πάλη αποφεύγει, όποιος θέλει να αποφύγει την πάλη: Διότι παλεύει για την υπόθεση του εχθρού εκείνος που δεν πάλεψε για τη δική του υπόθεση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ