Παρασκευή 8 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 57
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι μύθοι του «αφροκεντρισμού»

Ως «τάση να λυθούν τα προβλήματα της Αμερικής μέσω αυτών των θεωριών» εκτιμά την άποψη του «αφροκεντρισμού», δηλαδή της θεωρίας ότι η αρχαιοελληνική φιλοσοφία είναι αποτέλεσμα «σφετερισμού» των ιδεών του αφρικανικού πολιτισμού, η καθηγήτρια Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Wellesley College της Μασαχουσέτης και ένθερμη αντίπαλος της παραπάνω θεωρίας Μέρι Λέφκοβιτς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη από το βήμα της Ακαδημίας Αθηνών. Η καθηγήτρια ήρθε στην Ελλάδα συνοδεύοντας τον σύζυγό της καθηγητή και κορυφαίο ελληνιστή, Σερ Χιου Λόιντ Τζονς, με αφορμή την υποδοχή του ως Ξένου Εταίρου της Ακαδημίας Αθηνών που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

Την Μέρι Λέφκοβιτς παρουσίασε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Νικόλαος Κονομής και η ίδια, στην ομιλία της και στις απαντήσεις της στους δημοσιογράφους, εξήγησε την εν λόγω θεωρία της «Μαύρης Αθηνάς», σύμφωνα με την οποία ο Σωκράτης ήταν μαύρος και ο Αριστοτέλης ένας απλός κλέφτης ιδεών από τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

Η καθηγήτρια σημείωσε ότι οι απόψεις αυτές είναι αποτέλεσμα της ανησυχίας των αμερικανικών πανεπιστημίων, από τα οποία προέρχονται και τα οποία θέλουν με αυτόν τον τρόπο να καλύψουν την έλλειψη ουσιαστικής προσφοράς τους στην επιστήμη. Επικεφαλής της θεωρίας πως η αρχαιοελληνική σκέψη είναι αποτέλεσμα ...κλοπής είναι ο καθηγητής Μπερνάλ του Πανεπιστημίου Κορνέλ, ο οποίος, σύμφωνα με την Μ. Λέφκοβιτς, «γνωρίζει ότι η θεωρία για τον Αριστοτέλη είναι ανοησία», αλλά εξακολουθεί να «βλέπει» στενότερη σχέση μεταξύ της αιγυπτιακής και της ελληνικής σκέψης, από αυτήν που αναγνωρίζει η διεθνής επιστημονική κοινότητα. Αλλωστε, η ίδια και με τα βιβλία της και με τα άρθρα της έχει αποδείξει το ανυπόστατο των ισχυρισμών του Μπερνάλ.

Τέλος, σε ερώτηση αν η παραποίηση της αλήθειας για τις ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού καλύπτει την επιβολή της «νέας τάξης πραγμάτων» και της «παγκοσμιοποίησης», η καθηγήτρια σημείωσε πως στην Αμερική υπάρχει όντως ένα πολιτικό κλίμα εναντίον του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Να σημειωθεί ότι το βιβλίο της «Η Μαύρη Αθηνά - Μύθοι και Πραγματικότητα ή οι παραποιήσεις του "αφροκεντρισμού"» κυκλοφορεί στα ελληνικά από τον «Κάκτο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ