Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, που όπως ανέδειξε από την πρώτη στιγμή η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου φέρει ατόφια τη σφραγίδα της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης «Ευρώπη 2020», όπου εξειδικεύεται η πολιτική υπέρ των μονοπωλιακών μονοπωλίων και σε βάρος των λαών σε κάθε τομέα και απαίτησε την απόσυρσή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομοσχέδιο γίνεται αναφορά για ερευνητικά προγράμματα υπέρ του ΝΑΤΟ!
Στο νομοσχέδιο κατατέθηκαν και 10 (!) τροπολογίες, από τις οποίες οι περισσότερες ενίσχυσαν τον αντιλαϊκό του χαρακτήρα.
Οπως σημείωσε η Δ. Μανωλάκου, παρά το σωρό των νομοτεχνικών βελτιώσεων που κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας στη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης του νομοσχεδίου το «πνεύμα και το γράμμα του είναι αλώβητο: Εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της έρευνας» και πρόσθεσε: «Αυτό το θεωρώ λογικό από την πλευρά σας. Γιατί, δηλαδή, να προωθούνται οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις της ΕΕ μέσα από όλες τις κυβερνήσεις και να εξαιρείται η έρευνα; Εξάλλου και η πολιτική για την έρευνα το "HORIZON 2020" δεν εξυπηρετεί και δεν προσαρμόζεται; Δεν έχουμε καμία αυταπάτη. Είτε εσείς, είτε οι επόμενοι που θέλουν να κυβερνήσουν και χειροκροτούν την ΕΕ, αυτές τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις προωθούν. Με άλλα λόγια; Με άλλα χρώματα; Ναι, αλλά αυτές θα προωθήσουν» και διευκρίνισε: «Ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής χρειάζεται την επιστήμη, την έρευνα και κατ' επέκταση τους επιστήμονες και ερευνητές για να ανοίγει δρόμους στην ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Και επειδή το κίνητρο της καπιταλιστικής οικονομίας είναι το κέρδος, δυστυχώς το έργο, η διδασκαλία, η παραγωγή νέας γνώσης από επιστήμονες και ερευνητές - αν και έχει ως ένα βαθμό αντικειμενικό προοδευτικό στοιχείο - τελικά η επιστήμη υποτάσσονται στα κελεύσματα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και του ανταγωνισμού». Επομένως το ερώτημα είναι, όπως σημείωσε: «Ερευνα και ανάπτυξη για τα μονοπώλια και την εξουσία τους που προωθούν κυβέρνηση, ΕΕ και κόμματα που προσκυνάνε την ΕΕ ή για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών;».
Την πλήρη επιβεβαίωση στα όσα ανέφερε η Δ. Μανωλάκου έδωσε ο Αν. Λοβέρδος, ο οποίος αναφερόμενος στο νομοσχέδιο σημείωσε ότι «η επιστημονική - ερευνητική διεργασία πρέπει να συνδέεται με την αγορά και μάλιστα δυο φορές σε περιόδους κρίσης».
Κατά του νομοσχεδίου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, ωστόσο το «πρόβλημά τους» ήταν, όπως ανέφερε, για παράδειγμα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Φωτίου: «Εμείς λέμε ότι θα φέρουμε ξεχωριστό νομοσχέδιο για τις συνέργειες του ερευνητικού φορέα με τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα», γιατί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει «αδυναμία» σε αυτό.