Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Προωθεί τη δημιουργία «Εποπτευόμενων Σταθμών»

Η πρόθεση της κυβέρνησης να διευρύνει την ανήθικη και βαθιά εγκληματική «αντιναρκωτική» πολιτική της, όπως επιτάσσει η ΕΕ, αντικατοπτρίζεται στο κείμενο διαβούλευσης του νομοσχεδίου που έδωσε το υπουργείο Υγείας προς τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας με τίτλο: «Σύσταση Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών και λοιπές διατάξεις».

Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να βολιδοσκοπήσει αντιδράσεις και πατώντας πάνω σε υπαρκτά προβλήματα που δημιουργεί η όξυνση της χρήσης σε συνθήκες οικονομικής κρίσης (όπως η αύξηση 1.000% των κρουσμάτων από τον ιό του Εϊτζ πριν τρία χρόνια), προτείνει στο άρθρο 14 να γεμίσει η χώρα με «Εποπτευόμενους Σταθμούς», χώρους δηλαδή όπου οι χρήστες θα μπορούν να κάνουν ελεύθερα χρήση ναρκωτικών ουσιών που θα προμηθεύονται από το παράνομο εμπόριο θανάτου! Το συγκεκριμένο εγχείρημα θα γίνει στο όνομα «της προστασίας της υγείας των ενεργών χρηστών»! Οπως εξηγείται, η σχετική άδεια για τη λειτουργία τέτοιων χώρων θα χορηγείται με απόφαση του υπουργού Υγείας, σε όσους «εγκεκριμένους οργανισμούς θεραπείας(...) δύνανται να ιδρύουν και να λειτουργούν: α) Μονάδες Αμεσης Βοήθειας και Υποστήριξης, β) Μονάδες Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων, γ) Κέντρα Ημέρας και δ) Κέντρα Φιλοξενίας». Μάλιστα, η χυδαιότητα αυτής της πολιτικής προχωρά ακόμη ένα βήμα παραπέρα, καθώς αναφέρεται στην παράγραφο 3 ότι «η κατοχή και η χρήση ναρκωτικών ουσιών από τους εγκεκριμένους χρήστες επιτρέπεται (...)».

Αξίζει να θυμίσουμε ότι πριν από δύο χρόνια, ο δήμαρχος Αθηναίων είχε κάνει αντίστοιχη πρόταση, αλλά και σε εκδήλωση για τη διοργάνωση του ναρκω-φεστιβάλ είχε προπαγανδιστεί η «ανάγκη» να υπάρξουν... «shooting rooms» (χώροι για να «τρυπιέσαι»), να γίνουν προγράμματα χορήγησης ηρωίνης.

Η «ασφάλεια» και η «υγεία» της χρήσης ναρκωτικών ουσιών είναι έννοιες αντιφατικές. Πραγματικό στόχο το συγκεκριμένο εγχείρημα έχει τη νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και τους μόνους που εξυπηρετεί είναι τα καρτέλ του εμπορίου ναρκωτικών. Είναι αδύνατον να υπάρξει ελεγχόμενη χρήση, αν δεν έχει ως απώτερο στόχο την απεξάρτηση. Οσο για τα επιχειρήματα που αναφέρονται σχετικά με τη μείωση της διάδοσης του ιού του Εΐτζ, υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση, μέσω της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ, έκλεισε στη Θεσσαλονίκη πριν από μερικές μέρες ένα από τα ελάχιστα προγράμματα «streetwork» (το οποίο μεταξύ άλλων διένειμε καθαρές σύριγγες) και στις αρχές του χρόνου θα κλείσει και το δεύτερο. Την ίδια στιγμή, τα προγράμματα «streetwork» της χώρας ψυχορραγούν οικονομικά, όπως και τα «στεγνά» προγράμματα, ενώ τα Κέντρα Πρόληψης είναι εδώ και χρόνια με τη θηλιά στο λαιμό και τα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ λειτουργούν στην ουσία χωρίς προδιαγραφές με μοναδικό σκοπό τη συντήρηση του εξαρτημένου. Είναι τουλάχιστον υποκρισία, τη στιγμή που η κυβέρνηση συρρικνώνει και γκρεμίζει δομές που σχετίζονται με την τοξικοεξάρτηση, το μόνο που σκέφτεται ως λύση είναι οι χώροι για ασφαλή χρήση... Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτήν τη φορά, η κυβέρνηση ανοίγει το θέμα επιτρέποντας σε ιδιώτες, σε ιδιοκτήτες δομών που σχετίζονται με την ψυχική υγεία ή κέντρων ημέρας κ.α. να ανοίξουν έναν τέτοιο χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο εγχείρημα ήταν το πάρκο της Ζυρίχης, στα τέλη της δεκαετίας του '80, όπου εκεί εκατοντάδες νέοι έκαναν χρήση ναρκωτικών και μέσα σε λίγα χρόνια μετατράπηκε σε πάρκο ανθρώπινων σκιών, με την κυβέρνηση να αναγκάζεται κάτω από την κατακραυγή της κοινωνίας να το κλείσει.

«Δημιουργούν πάρκο της Ζυρίχης με τοίχους. Θα μεταφέρουν τις πιάτσες στους συγκεκριμένους χώρους, νομιμοποιώντας ένα κοινωνικό περιθώριο. Στη χρήση απαντάς μόνο με απεξάρτηση», δήλωσε στον «Ρ» ο Ηλίας Μιχαλαρέας, διδάκτορας Ψυχολογίας και Γεωγραφίας κι επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος Απεξάρτησης της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Σχολιάζοντας τον όρο που εισάγεται «εγκεκριμένοι χρήστες», λέει: «Τι όρος είναι αυτός; Ποιος θα εγκρίνει τη χρήση σε ένα νέο παιδί; Θα υπάρχει δηλαδή ένας θεσμικός φορέας που θα εγκρίνει ένα χρήστη; Είναι ορολογία που υπηρετεί τη νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών, νομιμοποιεί την κατοχή και χρήση ουσιών που κάποιος προμηθεύτηκε παράνομα».

Ο Βασίλης Αλμπάνης, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Νοσοκομειακών Ψυχολόγων (ΠΕΝΟΨΥ), δήλωσε στο «Ρ»: «Αποδεσμεύεται ο χρήστης από την ολοκληρωμένη θεραπεία απεξάρτησης. Θα έπρεπε να υπάρχουν μονάδες σωματικής αποτοξίνωσης με απώτερο σκοπό την παραπομπή του χρήστη στα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα εντασσόμενα σ' ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org