Με παράσταση διαμαρτυρίας, χτες το πρωί, έξω από τα γραφεία της εταιρίας «ΕΛΕΜΚΑ», του ομίλου «ΜΕΤΚΑ» (Μυτηλιναίου), κατήγγειλαν το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας (ΣΕΕΝ) την άδικη και παράνομη απόλυση μισθωτού τεχνικού από το εργοτάξιο κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής Κιάτο - Ροδοδάφνη. Απαίτησαν την άμεση επαναπρόσληψή του και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις και ανάκτηση των απωλειών των τελευταίων ετών, καθώς και την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επαγρύπνηση για τις εξελίξεις γύρω απ' το θέμα της απόλυσης και τονίζουν πως η μαζική συμμετοχή στην απεργία της 27ης Νοέμβρη είναι ο επόμενος μεγάλος σταθμός.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών ο εργαζόμενος, που είναι και μέλος του σωματείου, ζήτησε να πληροφορηθεί τους όρους της σύμβασής του και του ανακοινώθηκε πως, σε αντιδιαστολή με την αρχική συμφωνία κατά την πρόσληψή του, η σύμβαση είχε τρίμηνη διάρκεια και προέβλεπε και υπερωρίες. Στη συνέχεια, ζήτησε την πληρωμή των υπερωριών, με την εταιρεία να του απαντά πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Μετά από το συγκεκριμένο συμβάν, η εταιρεία προχώρησε στην απόλυσή του.
Η κατάσταση αυτή δεν αφορά το συγκεκριμένο μόνο έργο. Τέτοιες εργασιακές σχέσεις είναι αντιπροσωπευτικές ολόκληρου του κλάδου των μεγάλων έργων.
Την απόλυση καταγγέλλει και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.
- Ερώτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα κατέθεσε στη Βουλή και το ΚΚΕ, απαιτώντας απ' την κυβέρνηση: Να λάβει μέτρα για την άμεση ανάκληση της άδικης απόλυσής του και την προστασία από εκδικητικές απολύσεις το επόμενο διάστημα. Να γίνει έλεγχος για να εξακριβωθούν οι όροι εργασίας στο συγκεκριμένο εργοτάξιο και στα υπόλοιπα εργοτάξια κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου. Να λάβει μέτρα ώστε να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στα εν λόγω έργα και γενικότερα σε όλα τα χρηματοδοτούμενα από το κράτος έργα, που να προβλέπουν πλήρη και σταθερή εργασία, κατάργηση ελαστικών μορφών απασχόλησης, κατάργηση των συμβάσεων τρίμηνης διάρκειας, 8ώρη και 5ήμερη εργασία, επαναφορά των κλαδικών μισθών στα επίπεδα προ κρίσης, δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων.