Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Μια χρονιά ακόμα με Υψηλό χαράτσι

Μακριά από τις λαϊκές ανάγκες και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου

Σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν και το 2015 τα δημοτικά τέλη που θα κληθούν να πληρώσουν οι Αθηναίοι, την ίδια ώρα που τα έργα τα οποία προβλέπεται να υλοποιηθούν ή να δρομολογηθούν το νέο έτος δεν ανταποκρίνονται στις στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες. Στο μεταξύ, το 67% του προϋπολογισμού, ύψους 760 εκ. ευρώ, προέρχεται από την κάθε είδους δημοτική φορολογία.

Το δημοτικό συμβούλιο Αθήνας, στη χτεσινή του συνεδρίαση, ενέκρινε κατά πλειοψηφία μείωση κατά 2% των δημοτικών τελών, η οποία μόνο ως κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί, καθώς δε συμβάλει στο ελάχιστο στην ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων. Αντίστοιχη μείωση 2% προβλέπεται και για το τέλος που πληρώνουν οι επαγγελματίες, διατηρώντας έτσι τη θηλιά που σφίγγει το λαιμό εκατοντάδων που βλέπουν τα μαγαζιά τους να κλείνουν ή να φυτοζωούν.

Στο μεταξύ, παραμένει η ενιαία επιβολή τέλους για όλες τις επαγγελματικές χρήσεις, κάτι που, σύμφωνα με τη διοίκηση του δήμου, θα αναθεωρηθεί από ειδική επιτροπή που θα συσταθεί στις αρχές του νέου έτους.

Στο σημείο αυτό ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», θύμισε το αίτημα, ήδη από το 2011, να γίνουν ζώνες και ταξική κατηγοριοποίηση των τελών. «Πόσα χρόνια θέλετε για να το κάνετε;» ανέφερε. Σχολιάζοντας την εισήγηση της δημοτικής αρχής, ο Ν. Σοφιανός είπε ότι οι επαγγελματίες είναι κυριολεκτικά επί ξύλου κρεμάμενοι και κάλεσε σε μείωση 50% του τέλους τραπεζοκαθισμάτων. Αλλωστε, όπως είπε, το τέλος που τώρα επιβάλλεται δεν το εισπράττει ο δήμος. Συμπλήρωσε πως τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν τα νοικοκυριά πρέπει να μειωθούν σοβαρά, με πλήρη απαλλαγή των μακροχρόνια ανέργων και των 5.500 οικογενειών που είναι καταγραμμένες ως άπορες. Οπως είπε, η μείωση που προτείνεται αντιστοιχεί σε μόλις τρία λεπτά το τετραγωνικό μέτρο, όταν τα σκουπίδια που παράγουν οι Αθηναίοι έχουν μειωθεί κατά 27% μέσα σε ένα χρόνο. Κατέληξε πως ο δήμος πρέπει να αντλήσει έσοδα όχι από τους μικροεπαγγελματίες και τα λαϊκά στρώματα αλλά από τις τράπεζες, τις μεγάλες επιχειρήσεις, τα σούπερ μάρκετ, τα εργοστάσια που έχουν εντοπιστεί ότι δεν πληρώνουν κλπ.

Από την πλευρά του ο Στέλιος Λάμπρου, επίσης δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», είπε ότι υπάρχουν ανέγγιχτα κεφάλαια, τέλη δηλαδή που δεν έχουν εισπραχθεί και αντιστοιχούν σε εκατομμύρια, όπως το τέλος παρεπιδημούντων που πρέπει να πληρώνουν τα ξενοδοχεία, τέλη από διαφημιστικές εταιρείες, τέλη καθαριότητας, διαφημίσεων, τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων από διαφημίσεις κ.ά.

Μακριά από τις λαϊκές ανάγκες είναι και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2015, που ενέκρινε χτες κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο. Οπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο Ν. Σοφιανός, έχουμε να κάνουμε με ένα τεχνικό πρόγραμμα που σηματοδοτείται από τη λέξη «κανένα». Και εξήγησε ότι δεν προβλέπεται κανένας νέος παιδικός σταθμός, κανένα νέο σχολείο, καμία νέα παιδική χαρά. Οταν, όπως είπε, οι παιδικές χαρές σε μεγάλο βαθμό είναι κλειστές, ενώ οι αθλητικοί χώροι δεν προχωρούν. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Σεράφειο Κολυμβητήριο, της «Οδύσσειας της Αθήνας», όπως είπε, «καθώς από το 1999, ούτε το 2015 θα βρει Ιθάκη». Παράλληλα, το 9ο ΕΠΑΛ λειτουργεί για 15 χρόνια σε κοντέινερ, ενώ δημοτικά ιατρεία δε γίνονται. Στο σημείο αυτό ο Ν. Σοφιανός ζήτησε να αξιοποιηθούν χώροι του δήμου στο Πολύγωνο για δημοτικά ιατρεία. Τέλος, χαρακτήρισε σκάνδαλο το γεγονός ότι χάνονται ελεύθεροι χώροι, θυμίζοντας ότι την προηγούμενη θητεία χάθηκαν 8 ακίνητα. Ανέφερε παραδειγματικά περίπτωση οικοπέδου στον Προμπονά που προοριζόταν για δρόμος, για το οποίο ο δήμος το Σεπτέμβρη αποφάσισε την άρση της απαλλοτρίωσης, καταδικάζοντας έτσι τη γειτονιά και το σχολείο στη μη διάνοιξη δρόμου για μόλις 70.000 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ