Σε εκδήλωση στο ΕΜΠ για την εξέγερση του Πολυτεχνείου μίλησε η Τ. Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
Ο ομιλήτρια αναφέρθηκε στις ρίζες εκείνου του ξεσηκωμού, στις εξελίξεις μέσα στις οποίες συντελέστηκε και η συνένωση του αυθόρμητου με το οργανωμένο, το συνειδητό. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τονίζοντας πως «κανένας -όση λάσπη και αν έχουν επιχειρήσει να ρίξουν- δεν μπορεί να παραγνωρίσει τον αποφασιστικό ρόλο της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στην αντιδικτατορική πάλη, στην προετοιμασία της εξέγερσης και στη διεύθυνσή της». Τόνισε την ανάγκη να απαντηθεί αποστομωτικά από τους αγωνιστές, τους κομμουνιστές, από τους ριζοσπάστες, τους νέους και όσους θέλουν να μάθουν την αλήθεια η προσπάθεια να σβήσει ο αντιδικτατορικός αγώνας και ο πρωτοπόρος ρόλος που είχαν σε αυτόν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, σημειώνοντας πως «έχει σημασία πρωταρχική να μελετάμε και να βγάζουμε συμπεράσματα όσο γίνεται πιο βαθιά, πιο ουσιαστικά, που εμπλουτίζουν το οπλοστάσιο του αγώνα».
Η Τ. Τσατσούλη έβαλε στη συζήτηση «δημοφιλή» για την αστική προπαγάνδα ζητήματα, που τίθενται από διάφορες πλευρές με απώτερο στόχο την ενσωμάτωση της νεολαίας. Για παράδειγμα, το ερώτημα «τι νόημα έχει άραγε στις σημερινές συνθήκες μια συζήτηση για τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, αφού εκείνη η γενιά που ηγήθηκε "βολεύτηκε", ενσωματώθηκε και σήμερα στηρίζει το σύστημα». Απαντώντας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «μεγάλα ιστορικά γεγονότα, όπως η εξέγερση του Πολυτεχνείου, σίγουρα δεν αποτιμώνται από το τι κάνουν ή τι πορεία τραβάνε κάποιοι από τους πρωταγωνιστές τους (...) Δεν είναι τα πρόσωπα που δημιουργούν τα μεγάλα γεγονότα, πόσο μάλλον τις εξεγέρσεις όπως αυτή του Πολυτεχνείου, που ήρθε ως συνέχεια και κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλης. Είναι οι λαϊκές μάζες που εμπλέκονται σε τέτοια μεγάλα ιστορικά γεγονότα που δεν κινούνται από πρόσωπα αλλά από τις δικές τους ανάγκες και τα δικά τους συμφέροντα (...) Η εξέγερση του Πολυτεχνείου υπάρχει σαν ένα σημαντικό γεγονός και ορόσημο στην πάλη του λαού και της νεολαίας της χώρας μας, γιατί κινήθηκαν και έδρασαν χιλιάδες λαού και νεολαίας με επικεφαλής σε εκείνη τη φάση τη σπουδάζουσα νεολαία», σημείωσε.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, τόνισε πως «μετά τη μεταπολίτευση, ένα δίπολο συνθημάτων "ο αγώνας συνεχίζεται", από την πλευρά του ταξικού και επαναστατικού κινήματος, και "ο αγώνας δικαιώνεται", από τη μεριά της σοσιαλδημοκρατίας και του ρεφορμισμού, εξέφραζε τις δύο γραμμές στο κίνημα, δύο δρόμους ανάπτυξης».
Ανάλογες εκδηλώσεις κάνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της Αττικής σήμερα:
Στο ΤΕΙ Αθήνας, στις 12.00, Αμφιθέατρο ΣΑΕΤ, με ομιλητή τον Κώστα Ζιώγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Στο ΤΕΙ Πειραιά, στις 13.00, κεντρικός διάδρομος, με ομιλητή τον Νίκο Μαυροκέφαλο, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Αττικής.
Στο Γεωλογικό, στις 15.00, στο Αμφιθέατρο Α13, με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Η Τομεακή Οργάνωση Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση αύριο Σάββατο, στις 7 μ.μ., στο Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης. Η εκδήλωση περιλαμβάνει: Φωτογραφικό Αφιέρωμα στα 40 χρόνια νόμιμης έκδοσης του «Ριζοσπάστη». Παρουσίαση της έκδοσης «Κόμμα "παντός καιρού"» της ΚΕ του ΚΚΕ. «Η τέχνη εμπνευστής και στήριγμα λαϊκών αγώνων»: Γνωριμία των παιδιών με το Πολυτεχνείο μέσα από φωτογραφίες, ποιήματα, τραγούδια, κατασκευές. Μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια του Πολυτεχνείου και του αγώνα.
Η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 16 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι στο χώρο του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ, με θέμα: «Η ανυπότακτη αγωνιστική στάση, η πάλη του λαού, εξυψώνονται στον αγώνα ενάντια στην αστική εξουσία και την καπιταλιστική σκλαβιά». Θα μιλήσει ο Ηλίας Γκουτζηγιάννης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Μάκη Μαΐλη: «Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα 1950 - 1967», την Κυριακή 16 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Ξενοδοχείο «PHARAE PALACE».