Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μειώνονται οι ελπίδες για τους ανθρακωρύχους

Σύμφωνα με καταγγελίες, η εργοδοσία είχε να τους πληρώσει τρεις μήνες και δεν τους επέτρεπε να σταματήσουν ούτε για τουαλέτα...

Οι οικογένειες των εργατών παρακολουθούν με αγωνία την επιχείρηση διάσωσης
Οι οικογένειες των εργατών παρακολουθούν με αγωνία την επιχείρηση διάσωσης
ΑΓΚΥΡΑ.--

Το κυνήγι του μεγαλύτερου και γρηγορότερου κέρδους, βασικός νόμος στην καπιταλιστική οικονομία, ήταν η αιτία και για το νέο εργατικό δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο της Τουρκίας, όπως επιβεβαιώνουν όσα στοιχεία «βλέπουν» καθημερινά το φως της δημοσιότητας.

Χτες, η «Χουριέτ» αναφερόταν σε επιστολή του Επιμελητηρίου Μεταλλειολόγων (MMO), σύμφωνα με την οποία οι αιτίες που οδήγησαν στην κατάρρευση της στοάς στο ορυχείο της εταιρείας «Χας Σεκερλέρ» στην πόλη Ερμενέκ της επαρχίας Καραμάν είναι παρόμοιες με εκείνες που προκάλεσαν το θάνατο 301 ανθρακωρύχων στη Σόμα τον περασμένο Μάη. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι στο σημείο πραγματοποιούσαν εξορύξεις τρεις διαφορετικές εταιρείες, χωρίς να ειδοποιούν για τις εργασίες και χωρίς κανένα συντονισμό για την αποφυγή ατυχημάτων, κάτι που φαίνεται ότι αποτελεί καθεστώς συνολικότερα στον κλάδο. Το ΜΜΟ επισημαίνει ότι η Γενική Διεύθυνση Μεταλλείων του υπουργείου Ενέργειας «δεν παίρνει υπόψιν τη λεκάνη του ορυχείου όταν δίνει άδειες σε εταιρείες (σ.σ. για να προχωρήσουν σε εξορύξεις)» με αποτέλεσμα «οι κίνδυνοι εκρήξεων και πλημμυρών να μην μπορούν να προσδιοριστούν και να αποφευχθούν». Το να μη χαρτογραφείται συγκεκριμένα μια περιοχή όπου διεξάγονται εργασίες με τέτοιο βαθμό επικινδυνότητας όπως και το να επιχειρούν ταυτόχρονα διαφορετικά συνεργεία χωρίς κανένα συντονισμό μεταξύ τους μπορεί να αποβεί μοιραίο. Για παράδειγμα, επισημαίνουν ειδικοί επιστήμονες ότι, αν δεν προσδιοριστούν με ακρίβεια οι συντεταγμένες στοών όπου ξεκινούν νέες εξορύξεις, υπάρχει κίνδυνος εργάτες ενώ δουλεύουν να «πέσουν» πάνω σε παλιότερες στοές που με την πάροδο του χρόνου έχουν γεμίσει νερό.

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα επικαλείται και (ανώνυμες) καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες η «Χας Σεκερλέρ» δεν είχε δώσει πλήρη εικόνα για τις στοές με στόχο να αποφύγει φόρους.

Αθλιες συνθήκες εργασίας

Στο μεταξύ, ο πατέρας δύο από τους συνολικά 18 ανθρακωρύχους, που, μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές έμεναν παγιδευμένοι στις στοές, κατήγγειλε χτες ότι οι εργάτες ήταν απλήρωτοι για τρεις μήνες.

Αλλες καταγγελίες (και από τους ίδιους τους εργάτες) καταγράφουν συνολικά τις άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν και σε αυτό το χώρο εργασίας. Η διοίκηση πρόσφατα σταμάτησε να καλύπτει το μεσημεριανό και τη μεταφορά των εργατών. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με όσα μεταδίδει η «Χουριέτ», η εργοδοσία επιτρέπει πλέον μόνο ένα 15λεπτο διάλειμμα στη βάρδια, οι εργάτες τρώνε το φαγητό τους στις στοές για να προλάβουν. Ταυτόχρονα, δεν τους επιτρέπεται να σταματήσουν ούτε για ...να πάνε τουαλέτα!

Χτες, ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε ότι οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι 18 εργάτες που αγνοούνται από την Τρίτη «σβήνουν»: «Δεν είναι μόνο το νερό (σ.σ. που έφτασε τα 11.000 κυβικά μέτρα και του οποίου η στάθμη άρχισε να πέφτει μετά από 15 ολόκληρες ώρες). Είναι και οι τόνοι της λάσπης και των αποβλήτων που εισέβαλαν στις στοές...», εξήγησε. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εργασίας Φαρούκ Τσελίκ είπε προκλητικά ότι «η ευθύνη ανήκει σε όλους μας», σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι δε γίνεται, όταν η κυβέρνηση αποφασίσει να κλείσει ορυχεία να έρχονται μετά ιδιοκτήτες, μαζί με καμιά 50αριά εργάτες και να ζητούν να πάρει πίσω την απόφασή της. Προσπάθησε έτσι να εμφανίσει και τους εργάτες συνένοχους για την πολιτική που συγκεντρώνει τον ορυκτό πλούτο του τουρκικού λαού σε όλο και λιγότερα χέρια, προσφέροντας τους ανθρακωρύχους ως φτηνά «γρανάζια» σε μικρότερες και μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται και στο συγκεκριμένο κλάδο και όταν παύουν να λειτουργούν απλά αντικαθίστανται με άλλα...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ