Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιστολή Ολάντ με πολλαπλές στοχεύσεις

Ο απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ σε Αγκυρα και Αθήνα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Το «ενδιαφέρον» και του γαλλικού κεφαλαίου για τις «ισορροπίες» στην Ανατολική Μεσόγειο έσπευσε να αναδείξει επιστολή που έστειλε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Σε αυτήν - σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη - αναφέρεται ότι «η θέση της Γαλλίας αναφορικά με το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται ελεύθερα τους φυσικούς της πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης είναι σαφής και σταθερή», αλλά και ότι «το διεθνές δίκαιο, και συγκεκριμένα το Δίκαιο της Θάλασσας, πρέπει να γίνεται σεβαστό απ' όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας».

Επιπλέον, σημειώνει πως «η Γαλλία θα υπενθυμίσει τη σημασία αποφυγής οποιασδήποτε κίνησης αντίθετης με το Δίκαιο, από τον οποιονδήποτε», όπως και ότι «μόνο μία λύση, μέσω διαπραγμάτευσης, θα επιτρέψει έναν καταμερισμό των πόρων της Κύπρου προς όφελος και των δύο κοινοτήτων. Αυτό είναι, επίσης, και το νόημα των μηνυμάτων που απευθύνουμε προς τις τουρκικές αρχές».

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης των ΥΠΕΞ Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου στη Λευκωσία (βλέπε σχετικό θέμα) ο Κύπριος Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ειδική συνάντηση με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ Σαμίχ Χασάν Σουκρί. Μεταξύ άλλων, ο Σουκρί μετέφερε την επιθυμία του Καΐρου για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Κύπρου - Αιγύπτου. «Μεγάλο μέρος της συνάντησης αφορούσε τη διμερή μας σχέση, όπου ο Πρόεδρος υπέδειξε την επιθυμία του να ενισχύσει τη συνεργασία, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα, κάτι που θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο επίπεδο ζωής τόσο για τους Κυπρίους όσο και για τους Αιγυπτίους», ανέφερε μετά από τη συνάντηση.

«Αισιόδοξος» ο Αϊντε

Στο μεταξύ, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε βρέθηκε προχτές στην Αγκυρα, στο πλαίσιο επαφών που ξεκίνησε για επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και ψευδοκράτους. Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, ο Αϊντε τόνισε ότι το Κυπριακό είναι ένα πολυδιάστατο πρόβλημα και, αν προστεθεί και το θέμα των υδρογονανθράκων, θα γίνει ακόμη πιο περίπλοκο, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση στο Κυπριακό, που διαρκεί για πάρα πολλά χρόνια. Η επίσκεψη Αϊντε έγινε ενώ η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο εντάθηκε ξανά, με ένα πολεμικό υποβρύχιο να προστίθεται σε όσα σκάφη συνοδεύουν το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός», που συνεχίζει να πλέει ανοιχτά της Λεμεσού και εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τις δηλώσεις Αϊντε για τους υδρογονάνθρακες, ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι «ο κ. Αϊντε είναι ένας πάρα πολύ σοβαρός πολιτικός και ένας εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ που μπορεί να παίξει πολύ θετικό ρόλο στο Κυπριακό. Θα μου επιτρέψετε να ακούσω τις απόψεις του από τον ίδιο...» Τουρκοκυπριακά ΜΜΕ υπογράμμιζαν την πρόσφατη επισήμανση του Αϊντε για τη σημασία των «αμοιβαίων υποχωρήσεων» που πρέπει να γίνουν για να βρεθεί λύση.

Στις 5 Οκτώβρη ο Αϊντε θα βρεθεί στην Αθήνα, ενώ 6 - 7 του μήνα θα έχει επαφές στη Λευκωσία.

Στα Κατεχόμενα, ο Ντερβίς Ερογλου ανέφερε ότι η Τουρκία είναι χώρα στρατηγικής σημασίας για την περιοχή, ακολουθεί μια oρθολογιστική και φιλειρηνική εξωτερική πολιτική και έχει μεγάλη οικονομική προοπτική. Πρόσθεσε ότι το Κυπριακό δεν είναι ένα απλό ζήτημα και ότι συμφέροντα έχουν και άλλες μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ