Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΣΕΒ
Στην υπηρεσία των βιομηχάνων για την αναζήτηση νέων πεδίων κερδοφορίας

Κυβέρνηση και ΣΕΒ υπέγραψαν «πρωτόκολλο στρατηγικής συνεργασίας» για τη στήριξη της «εξωστρέφειας» των εγχώριων μονοπωλίων

Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, στηρίζοντάς τους ταυτόχρονα στην αναζήτηση νέων πεδίων κερδοφορίας σε αγορές του εξωτερικού, αποτυπώνεται στο «πρωτόκολλο στρατηγικής συνεργασίας για την προώθηση της εξωστρέφειας» που υπέγραψαν χτες ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Π. Μίχαλος, με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα, στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών. Το «πρωτόκολλο» προβλέπει «κοινές συνέργειες» κυβέρνησης - βιομηχάνων για την προώθηση των εξαγωγών σε νέες «αναπτυσσόμενες αγορές», όπως αυτές της Λατινικής Αμερικής, της Ανατολικής Ασίας και της Υποσαχάριας Αφρικής.

Η χτεσινή σύσκεψη ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και ΣΕΒ που αποφάσισε πριν δύο μήνες η διυπουργική επιτροπή, προκειμένου να υπάρχει ακόμα πιο άμεση και θεσμοθετημένη εμπλοκή των βιομηχάνων στη συντονισμένη λήψη των κυβερνητικών αποφάσεων για την προώθηση των συμφερόντων τους.

Σε ό,τι αφορά την προώθηση των εξαγωγών σε νέες αγορές, το «πρωτόκολλο στρατηγικής συνεργασίας» ΥΠΕΞ - ΣΕΒ περιλαμβάνει την «από κοινού επιλογή των νέων κρίσιμων εξαγωγικών προορισμών»,«συνεργασία μεταξύ διπλωματών και επιχειρήσεων», «αποτελεσματικότερη προετοιμασία των εξαγωγικών επιχειρήσεων, μέσα από εργαστήρια μεταφοράς τεχνογνωσίας "how to do business"». Ακόμα προβλέπεται η επιστράτευση των γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των πρεσβειών για την παροχή στους εξαγωγικούς επιχειρηματικούς ομίλους «ολοκληρωμένων στρατηγικών πληροφοριών - επιτόπου - για τους εξαγωγικούς προορισμούς».

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, και ο γγ ΔΟΣ του ΥΠΕΞ, Π. Μίχαλος, με το πρωτόκολλο αυτό «επιβεβαίωσαν τη σπουδαιότητα ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών για την προώθηση νέων προτύπων συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Μετά από το τέλος της σύσκεψης, ο Π. Μίχαλος δήλωσε σχετικά με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την υπεράσπιση των επιχειρηματικών συμφερόντων: «Η συνεργασία μας με το ΣΕΒ ήταν ήδη στενή, αλλά τώρα παίρνει μια πιο απτή μορφή και κατευθύνεται σε συγκεκριμένους στόχους. Το πρώτο βήμα είναι ο κοινός προσδιορισμός των αγορών - στόχων. Εκτός από τις παραδοσιακές για εμάς αγορές, θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας στη Λατινική Αμερική, την Ανατολική Ασία και την Υποσαχαρική Αφρική. Πρόκειται για νέες δυναμικές αγορές, στις οποίες υπάρχουν μεγάλα περιθώρια διείσδυσης των ελληνικών προϊόντων. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας και με άλλους θεσμικούς φορείς, όπως ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β. Ελλάδας κλπ., για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ