Η Λευκωσία δηλώνει ικανοποιημένη από τη στάση της ΕΕ και προσδοκά «πρακτική έκφραση» της «στήριξης»
Eurokinissi |
Ο ενεργειακός πλούτος και η εκμετάλλευσή του είναι αυτό που βρίσκεται πίσω από τις όποιες διαφοροποιήσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων |
Την πεποίθηση ότι τα ιμπεριαλιστικά κέντρα εντείνουν τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο επιβεβαιώνει η «επόμενη μέρα» της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Η Λευκωσία εμφανίζεται ιδιαίτερα ευχαριστημένη από την αναφορά στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων και το Σαββατοκύριακο αστικά ΜΜΕ γέμισαν σελίδες με επισημάνσεις για τους ισχυρούς συμμάχους της Κύπρου και διαπιστώσεις του τύπου «η Κύπρος δεν είναι μόνη της». Μια σειρά από ρεπορτάζ και αναλύσεις αστών κάνουν λόγο για διάσταση απόψεων που εκφράστηκε στις Βρυξέλλες, με ορισμένους να θεωρούν τη «λύση» του Κυπριακού προϋπόθεση για να ξεκινήσει η «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων και άλλους να υπερθεματίζουν για το δικαίωμα της Λευκωσίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις από τώρα.
Σ' αυτό το πλαίσιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία (αλλά και άλλες χώρες όπως η Κροατία) προβάλλονται ως υποστηρικτές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ Βρετανία μαζί με Σουηδία και Φινλανδία φέρεται να διατύπωσαν αντιρρήσεις στην έκδοση του τελικού κειμένου. Ωστόσο, τέτοιες συμμαχίες που «ψήνονται» ή ήδη διαμορφώνονται, αναπτύσσονται στο πλαίσιο της όξυνσης των ανταγωνισμών μεταξύ μονοπωλίων που προσδοκούν να βάλουν στο χέρι τον ενεργειακό πλούτο και του κυπριακού λαού. Το αν η «αξιοποίηση» των φυσικών πόρων θα ξεκινήσει πριν ή μετά τη «λύση» του Κυπριακού, το αν θα γίνει με ή χωρίς τη μέθοδο της «συνεκμετάλλευσης», το πώς θα εξελιχθεί ο άξονας Αθήνας - Λευκωσίας - Καΐρου αλλά και Τελ Αβίβ, δεν αφορά την υπεράσπιση λαϊκών αναγκών, π.χ. την εξασφάλιση φτηνής Ενέργειας ή ανάπτυξης προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων. Αφορά την τακτική και τη σύνθεση των διαφορετικών αντιλαϊκών «στρατοπέδων» που ήδη διασταυρώνουν τα ξίφη τους και ξεδιπλώνουν νέα εφιαλτικά για τους εργάτες σχέδια, σε στενή συνάρτηση και με την εξέλιξη σε μια σειρά από άλλα μέτωπα, ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που γενικεύονται στο φόντο και της ύφεσης της καπιταλιστικής οικονομίας. Στο ίδιο πλαίσιο είναι που τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα επιδιώκουν και τη «λύση» του Κυπριακού, πάντα στα χνάρια του διχοτομικού «σχεδίου Ανάν», που έτσι και αλλιώς προωθείται με την κοινή δήλωση Αναστασιάδη - Ερογλου από τις 11 Φλεβάρη φέτος.
Επιβεβαιώνοντας ότι η Λευκωσία επιδιώκει βαθύτερη εμπλοκή σ' αυτά τα αντιλαϊκά παζάρια, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε το Σαββατοκύριακο πως η Κύπρος αναμένει την πιο έμπρακτη και ουσιαστική αλληλεγγύη των φίλων και συμμάχων της στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, εκφράζοντας την προσδοκία «η στήριξη της ΕΕ να λάβει πρακτική μορφή έναντι των τουρκικών προκλήσεων».
Στην Ουάσιγκτον, 17 μέλη του Κογκρέσου υπέγραψαν επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ζητώντας να «προβεί σε ενέργειες προκειμένου να πειστεί η τουρκική κυβέρνηση να αποσύρει τα πολεμικά της πλοία από τα κυπριακά ύδατα προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες». Χαρακτηρίζοντας «σταθμό» το Κοινό Ανακοινωθέν του περασμένου Φλεβάρη για λύση «διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», επισημαίνουν ότι «οι πρόσφατες τουρκικές ενέργειες έχουν κατά "αχρείαστο" τρόπο προκαλέσει περαιτέρω ένταση σε μια περιοχή με πολλές αστάθειες αποσταθεροποιώντας ακόμα περισσότερο την Ανατολική Μεσόγειο σε μια περίοδο όπου υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη σταθερότητα και συνεργασία».
Στην Αγκυρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, υπογράμμισε: «Εγκατέλειψαν το τραπέζι των διαπραγματεύσεων επειδή η Τουρκία διεξάγει έρευνες για πετρέλαιο. Τι ευτυχία σε μας αν κάνουμε κάτι τόσο σημαντικό που τους τρομάζει... Αλλά εμείς γίναμε ενοχλητικοί. Παλαιότερα υπήρχε μια διαφήμιση για τα μπλου τζιν. "Μεγαλώνουμε πολύ", έλεγε. Η Τουρκία με αυτά που κάνει, λένε αυτοί, "μεγαλώνει πολύ". Και γι' αυτούς είναι κίνδυνος. "Αν μεγαλώνει πολύ, πρέπει να γίνει κάτι". Οι τελευταίες διαφωνίες, η σύγχυση από έξω, οι λογαριασμοί στο εσωτερικό, οι παγίδες, όλα αυτά γίνονται για να εμποδίσουν την Τουρκία. Οι φωτισμένοι ξέρουν να κάνουν αυτούς τους λογαριασμούς και να παίρνουν τα μέτρα τους». Την ίδια στιγμή, κυπριακά αλλά και ελληνικά ΜΜΕ επισήμαιναν ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη προσεγγίσει εταιρείες. Συγκεκριμένα αναφέρονταν στην αζέρικη SOCAR, προκειμένου να εγκαταστήσει δική της πλατφόρμα γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Αν γίνει μια τέτοια κίνηση, αναλυτές σημειώνουν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις επιλογές της Λευκωσίας καθώς «δεν θα γίνεται πλέον λόγος για εισβολή, αλλά κατάληψη και κατοχή της θαλάσσιας περιοχής της».
Τα παζάρια θα ενταθούν και με τις επισκέψεις του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Αϊντε, που στις 4/11 θα βρεθεί σε Αγκυρα, την επομένη σε Αθήνα και αμέσως μετά στη Λευκωσία.