Τρίτη 28 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Κινήσεις κυβερνήσεων και επιχειρηματιών για την προώθηση μονοπωλιακών συμφερόντων

Στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα για σειρά επαφών ο Ευ. Βενιζέλος

Κινήσεις στο τρίγωνο Αθήνα - Κάιρο - Λευκωσία προγραμματίζουν το επόμενο διάστημα οι κυβερνήσεις Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου, στην προσπάθειά τους να καταλήξουν σε μια σειρά διακρατικών κομπρεμί ώστε να διανοίξουν πεδία κερδοφορίας για τα κεφάλαιά τους, σε αντιπαράθεση με αστικές τάξεις άλλων χωρών, όπως η τουρκική.

Σε αυτό το φόντο, και ενώ η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ ανεβάζει παραπέρα το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο, σήμερα μεταβαίνει στη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, όπου θα «συνεργασθεί» με τον Κύπριο ομόλογό του, Γ. Κασουλίδη, για την «τρέχουσα κατάσταση» και την «προετοιμασία της επίσκεψης» που θα κάνει στην Κύπρο στις 7/11, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς. Αύριο, ο Ευ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, και αργότερα θα συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου, Γ. Κασουλίδη, και της Αιγύπτου, S. H. Shoukry. Προβλέπεται, επίσης, διμερής συνάντηση των Shoukry και Βενιζέλου. Οι τρεις ΥΠΕΞ θα προετοιμάσουν την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο στις 8/11.

Παράλληλες επιχειρηματικές κινήσεις

Οι επαφές αυτές γίνονται ενώ «τρέχουν» παράλληλα κινήσεις επιχειρηματιών για προώθηση «μπίζνες» μεταξύ κεφαλαίων των τριών χωρών. Διόλου τυχαία, από τις 26 μέχρι τις 31/10 είναι σε εξέλιξη «επιχειρηματική αποστολή» που διοργανώνει το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο στην Αίγυπτο, στις πόλεις Κάιρο, Αλεξάνδρεια και Μπεχέιρα. Οπως τονίζεται σε σχετικό έγγραφο του Επιμελητηρίου, «η Αίγυπτος είναι ο υπ' αριθμόν 1 εμπορικός εταίρος της Ελλάδας στον αραβικό κόσμο, ενώ ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται διαρκώς».

Σύμφωνα, εξάλλου, με στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο για το διμερές εμπόριο Ελλάδας - Αιγύπτου το 1ο εξάμηνο 2014, «οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αίγυπτο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, κατέγραψαν αύξηση 41,3% (έναντι μείωσης 4,8% των ελληνικών εξαγωγών παγκοσμίως) και οι εισαγωγές μας αύξηση 150%. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου αυξήθηκε κατά 79,2% και το εμπορικό ισοζύγιο είναι και πάλι πλεονασματικό. Την εξεταζόμενη περίοδο του 2014, η Αίγυπτος ήταν ο 6ος σημαντικότερος πελάτης μας μετά τις Τουρκία, Ιταλία, Γερμανία, Κύπρο και Βουλγαρία (9ος το 1ο εξάμηνο 2013), όπου κατευθύνθηκε το 3,8% των ελληνικών εξαγωγών έναντι 2,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Η σημαντική αύξηση του διμερούς εμπορίου οφείλεται κυρίως στα πετρελαιοειδή».

Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει, π.χ., αναφορά του γραφείου ΟΕΥ Καΐρου (30/9/2014) ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση «σχεδιάζει να επενδύσει 14,5 δισ. δολάρια την επόμενη πενταετία στους τομείς της διύλισης πετρελαίου και πετροχημικών, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για αντιμετώπιση της σοβαρής ενεργειακής κρίσης που διέρχεται η χώρα».

Επιβεβαιώνοντας τη ...δίψα για πετρέλαιο, το γραφείο ΟΕΥ επικαλείται και τις προβλέψεις έρευνας του British Petroleum Statistical Energy Survey ότι «έως το 2021, το έλλειμμα μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης πετρελαίου θα διευρυνθεί, ενώ προβλέπει, επίσης, μεγάλη άνοδο των εισαγωγών διυλισμένου πετρελαίου λόγω έλλειψης σχετικής υποδομής».

Σε αυτή τη βάση, αναζήτησης καυσίμου για τα αιγυπτιακά μονοπώλια, η «BG Egypt», θυγατρική του βρετανικού ομίλου «British Gas» που δραστηριοποιείται σε 24 χώρες όλου του κόσμου, ξεκίνησε επαφές με την Εταιρεία Υδρογονανθράκων της Κύπρου (ΕΥΚ). Οπως είπε, μάλιστα, η πρόεδρος της ΕΥΚ, Τούλα Ονουφρίου, οι επαφές θα συνεχιστούν, ώστε να εξεταστούν πιο συγκεκριμένες τεχνικές, οικονομικές, νομικές και γεωπολιτικές πτυχές του θέματος και να καταληχθεί ένα επεξεργασμένο πλαίσιο «εναλλακτικών σεναρίων» για μια πιθανή συμφωνία πώλησης κυπριακού φυσικού αερίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ