Σάββατο 11 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ
Επιστήμονες σε ομηρία και μαθήματα που δε διδάσκονται

Σε ομηρία συνεχίζουν να βρίσκονται δεκάδες επιστήμονες, μέλη Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) και Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) των πανεπιστημίων, καθώς και μέλη Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού (ΕΤΠ) των ΤΕΙ, που έχουν εκλεγεί σε συγκεκριμένες θέσεις στα ΑΕΙ, πολλοί από αυτούς εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά δεν έχουν λάβει ακόμα το διορισμό τους. Πρόκειται για επιστημονικό δυναμικό υψηλών προσόντων, απαραίτητο σε συγκεκριμένες σχολές και σε συγκεκριμένα αντικείμενα, που έχει επιλεγεί επιστημονικά αλλά χωρίς το διορισμό δεν μπορεί να εργαστεί και έτσι μένουν ακάλυπτες και οι σχολές στα συγκεκριμένα διδακτικά και εργαστηριακά αντικείμενα, ενώ οι συγκεκριμένοι επιστήμονες μένουν ξεκρέμαστοι εργασιακά και σε καθεστώς ομηρίας.

Τον περασμένο Μάρτη, το υπουργείο Παιδείας είχε ανακοινώσει δημόσια τον προγραμματισμό του για το 2014 σε σχέση με τους εκκρεμούντες διορισμούς στα ΑΕΙ και, σύμφωνα με τη δημόσια τοποθέτησή του, είχε προωθήσει στα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης το αίτημα για όλους τους απαιτούμενους διορισμούς που εκκρεμούσαν εδώ και χρόνια για μια σειρά επιστήμονες που είχαν εκλεγεί σε θέσεις στα Ιδρύματα. Από τότε μέχρι τώρα, όμως, έχουν προχωρήσει οι διορισμοί μόνο των μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) που εκκρεμούσαν και παραμένουν χωρίς διορισμό και σε ομηρία τα μέλη ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΠ.

Καθώς το 2014 οδεύει προς το τέλος του, τα μέλη ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΠ που περιμένουν το διορισμό τους απευθύνονται στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο όμως τους παραπέμπει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δε, τους απαντούν ότι το υπουργείο Παιδείας έχει εξαντλήσει τις προσλήψεις του για το 2014, οπότε οι συγκεκριμένοι επιστήμονες παραμένουν σε ομηρία και αγανακτούν με τον εμπαιγμό που υφίστανται.

Να σημειωθεί ακόμα, ότι μέχρι το 1012 τα πανεπιστήμια είχαν τη δυνατότητα μέσω συμβάσεων να καλύπτουν τα εκλεγμένα μέλη ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ και τις αντίστοιχες ανάγκες τους στις σχολές. Με άλλα λόγια, οι επιστήμονες εργάζονταν στη θέση που είχαν εκλεγεί με μια σύμβαση ορισμένου χρόνου και πολύ χαμηλότερες αποδοχές, αναμένοντας τον κανονικό διορισμό τους. Ομως εδώ και δυο χρόνια έχουν περιοριστεί δραματικά και οι πιστώσεις για συμβάσεις στα ιδρύματα. Οπότε, τα μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ, παρά το ότι έχουν εκλεγεί, δεν εργάζονται και κατ' επέκταση υπάρχουν μαθήματα και εργαστήρια στις σχολές που δε διδάσκονται, παρά το ότι είναι απαραίτητα για τις σπουδές και το πτυχίο των φοιτητών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα ενάντια στην κατάθεση του νόμου - πλαισίου(2022-07-05 00:00:00.0)
Συσσωρευμένα κενά σε ΔΕΠ και λοιπό προσωπικό(2020-10-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ